Het is TikTok vs. de wereld

0
100


Goedemorgen! TikTok zit steeds meer in de hot seat, waardoor we ons afvragen: hoe lang kan het nog volhouden?

Alle ogen gericht op TikTok

De technologische koude oorlog probeert zijn grootste slachtoffer te claimen: TikTok. De razend populaire app voor sociale media wordt steeds kritischer bekeken door overheden en bedrijfsleiders over de hele wereld.

Centraal in de kritiek staan ​​de vermeende banden van TikTok met China, een reputatieprobleem dat het bedrijf agressief heeft proberen te verhelpen.

 • Maar het is ook een gevolg van de existentiële dreiging die TikTok vormt voor de grootste namen van Silicon Valley – velen worden geconfronteerd met hun eigen problemen als het gaat om consumentenprivacy en onethische zakelijke praktijken.

Het wordt steeds duidelijker dat het TikTok is tegen de wereld, naarmate de inspanningen toenemen om zijn populariteit te ondermijnen.

Anti-China sentiment is een rage op dit moment. De regering-Biden zal naar verwachting een nieuwe richtlijn uitvaardigen die China verbiedt om oudere halfgeleidertechnologie te verwerven in een poging de groei van zijn ontluikende chipproductiesector af te remmen. Politieke leiders trekken massaal naar Taiwan om hun trouw aan het betwiste gebied te tonen. Zelfs Zoom, een bedrijf dat schijnbaar geen banden heeft met China behalve de nationaliteit van zijn oprichter, Eric Yuan, ontsnapte ternauwernood aan soortgelijke controle als TikTok. Het had echter wel invloed op de inmiddels ter ziele gegane deal van Zoom om Five9 te kopen.

 • TikTok beweert dat het geen eigendom is van of wordt beheerd door de Chinese overheid. Maar de verzekeringen hebben weinig gedaan om de campagnes van de oppositie te stoppen.
 • Critici wijzen bijvoorbeeld op de enorme investering die TikTok verrassend genoeg kon doen om het gebruikersbestand in de VS snel te laten groeien: “Het was gewoon iets dat onvoorstelbaar was – geen enkele startup kon het zich veroorloven om miljarden en miljarden en miljarden dollars te investeren in gebruikersacquisitie zoals dat over de hele wereld”, zei Snap CEO Evan Spiegel op de recente CODE-conferentie.
 • Sommigen hebben zelfs opgeroepen om de app op de zwarte lijst te zetten, deels als vergelding voor de eisen die China stelt aan Google, Apple en andere buitenlandse bedrijven om in het land te kunnen opereren: “TikTok zou in elke democratie moeten worden verboden”, Axel Springer CEO Mathias Döpfner zei op hetzelfde evenement. (Disclaimer: Axel Springer is eigenaar van Protocol.)

Maar ondanks alle negatieve pers – inclusief de snelle verspreiding van desinformatie op het platform, een eeuwige uitdaging voor de meeste sociale-mediasites – blijft TikTok enorm populair.

Toch de schandalen zou de eerder snelle groei kunnen deuken terwijl rivalen hun best doen om te voorkomen dat gebruikers springen.

 • Concurrenten zoals Instagram die worstelen om het snelle succes van Tiktok tegen te gaan, kopiëren nu functies om gebruikers terug te lokken – natuurlijk omdat Meta zoveel betrouwbaarder is.
 • Die pogingen lijken te mislukken. En de resulterende machtsverschuiving heeft een groot effect op bedrijfsmarketing, influencers en andere economische segmenten die verbonden zijn met sociale-mediaplatforms.
 • Zelfs TikTok is echter niet immuun en is al gedwongen om te kopiëren van rivalen. Maar met een vernieuwd advertentieplatform lijkt het erop dat de bedreiging die het platform vormt voor Meta en anderen zal blijven bestaan.

De steeds vijandiger wordende spanningen tussen de VS en China hebben veel slachtoffers geëist, van Hawaiiaans toerisme tot Hollywood. Maar TikTok is anders gezien zijn bekendheid: miljoenen mensen leven er in principe elke dag van, niet anders dan WeChat, dat ten grondslag ligt aan een aanzienlijk deel van de Chinese economie.

 • Zelfs op het hoogtepunt van zijn ergste schandalen, werd Facebook niet geconfronteerd met bijna dezelfde existentiële bedreigingen waarmee TikTok wordt geconfronteerd. Toch zal het voor geen enkel land, laat staan ​​een bedrijf, gemakkelijk zijn om TikTok’s populariteit te temperen. Amazon, bijvoorbeeld, zwichtte al na een paar uur voor zijn TikTok-verbod.

De app is hard op weg om top of mind te worden bij politici als het gaat om nationale veiligheid, een zwakke positie die de verantwoordelijkheid op TikTok legt om zijn onafhankelijkheid van de Chinese regering te bewijzen.

Beëdigde verklaringen en zorgvuldig opgestelde blogposts doen weinig om de tegenstanders te kalmeren. En met de macht van CEO Shou Zi Chew die naar verluidt werd ingeperkt door hogergeplaatsten bij ByteDance, dat nauw verbonden is met de Chinese overheid, komen de 15 seconden van TikTok in de schijnwerpers in gevaar.

— Joe Williams

EEN BERICHT VAN VERSAPAY

Met een rotsachtige economie en hoge inflatie is cashflow van cruciaal belang. Bekijk ons ​​exclusieve rapport in samenwerking met Wakefield om erachter te komen wat de cashflow echt vertraagt ​​en wat u eraan kunt doen.

Leer meer

Het beste van Protocol

Kan werken op afstand klimaatmigranten en vluchtelingen economische stabiliteit geven? — Lizzy Lawrence

 • Veel westerse bedrijven huren mensen van over de hele wereld in. Maar vaak profiteren ze van goedkope lokale lonen en zijn ze niet gericht op het aannemen van mensen die in actieve oorlogsgebieden wonen of in landen die geteisterd worden door natuurrampen. Sora Union, een startup die lokalisatie, vertaling van materialen en design aanbiedt, wil daar verandering in brengen.

Kredietscores zijn verbroken. Het oplossen ervan is een verleidelijke maar ongrijpbare kans. — Veronica Irwin

 • Credit scoring is voor velen een kapot systeem, vooral voor mensen met een laag inkomen, gekleurde mensen en immigranten. Maar startups hebben een kans: het vinden van een manier om degenen die van het systeem zijn uitgesloten nauwkeurig te verzekeren, zou een heel nieuw klantenbestand kunnen ontsluiten.

Hoe Katie Nickels hielp bij het transformeren van hoe we praten over cyberverdediging — Kyle Alspach

 • Cybersecurity is complex, waardoor het bijna onmogelijk is om het uit te leggen. Maar Katie Nickels, directeur inlichtingen bij Red Canary, leverancier van beheerde detectie en respons, is een van de weinige mensen die cyberbeveiliging in de eenvoudigste bewoordingen kan uitleggen. Dit talent is zelfs zo zeldzaam dat andere cybersecurity-experts het haar ‘superkracht’ noemen.

Wat ik over de toekomst heb geleerd door te luisteren naar 223 YC-startuppitch’s – Biz Carson

 • Kijken naar Y Combinator’s Demo Day is een mentale whiplash. Biz Carson van het protocol deed het zodat jij het niet hoeft te doen. De afhaalrestaurants? Fintech, crypto en enterprise zijn nog steeds hot, en de scheppende economie is dat gewoon niet.

Techwerkers hebben de macht om de klimaatplannen van hun bedrijf te versterken — Lisa Martine Jenkins

 • Big Tech-medewerkers hebben meer invloed dan ze denken. Voormalig journalist Justin Gillis zei dat ze in staat zouden kunnen zijn om een ​​nog grotere rol te spelen bij het stimuleren van hun bedrijven in de richting van ambitieuze klimaatdoelen.

Maak je klaar voor inflatiegadgets — Janko Roettgers

 • In moeilijke tijden is er één betrouwbare steunpilaar in het winkelen voor consumenten: goedkope apparaten. Dit najaar introduceert een groeiend aantal hardwarefabrikanten nieuwe gadgets die zijn ontworpen en geprijsd om consumenten met een krappe beurs aan te trekken.

Een verhaal van twee conferenties — Owen Thomas

 • Terwijl beide in New York City, SALT New York en FinovateFall niet meer anders hadden kunnen zijn. SALT was all-in op Web3, terwijl FinovateFall meer op het praktische einde van fintech bleef.

EEN BERICHT VAN VERSAPAY

Met een rotsachtige economie en hoge inflatie is cashflow van cruciaal belang. Bekijk ons ​​exclusieve rapport in samenwerking met Wakefield om erachter te komen wat de cashflow echt vertraagt ​​en wat u eraan kunt doen.

Leer meer

Gedachten, vragen, tips? Stuur ze naar onze tipslijn, tips@protocol.com. Geniet van je dag, tot morgen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in