Het is eenvoudiger dan ooit om illegale vapen te kopen en verkopen op TikTok

0
132


vape tik tok

Video’s van vape-fabrikanten op TikTok

TikTok heeft, net als de meeste online platforms, al lang problemen met contentmoderatie. Van gewelddadig extremisme tot haatzaaiende uitlatingen tot diepe vervalsingen die prominente figuren in lasterlijke posities plaatsen, het was niet allemaal zonneschijn en rozen voor de nieuwste grote sociale netwerkgigant van de 21e eeuw.

In 2020 kwam het platform in het water nadat hun pogingen om cyberpesten te modereren ertoe leidden dat LGBTQ+-inhoud kort werd beperkt. Erger nog, uit rapporten van The Intercept bleek dat video’s met mensen die als “lelijk”, “arm” en gehandicapt werden beschouwd, werden uitgefilterd door menselijke moderators om een ​​”ambitieus” gevoel op de For You-pagina te creëren.

Nu staat TikTok voor zijn nieuwste moderatie-uitdaging: anonieme accounts die gemakkelijke toegang beloven tot wegwerpvapes, online, als een “zwarte markt” op het platform ontluikt.

Op TikTok uploaden accounts met de namen van prominente fabrikanten zoals Shenzhen Hanqingda Technology Co – die de merkvape “HQD” produceert – video’s die in fabrieken zijn gemaakt; smaakstoffen in buizen plaatsen, batterijen installeren en op merklabels plakken. Op één profiel zijn links naar externe websites te vinden waarmee gebruikers tot 300 vapes tegelijk kunnen kopen, met de belofte om overal ter wereld te verzenden, in videobeschrijvingen.

Schermopname 2022-08-22 om 12.13.48 pm.png

Het meest gevolgde account van HQD op dit moment

Ondanks het drugsbeleid van TikTok, dat de weergave, promotie of handel van drugs en andere gereguleerde stoffen op het platform verbiedt, worstelt de socialemediagigant onder het gewicht van de vape-zwarte markt. De verschillende accounts hebben honderdduizenden volgers en gaan vaak viraal. Er zijn ook meerdere back-upaccounts, zodat wanneer er een wordt verwijderd, de anderen kunnen voortleven.

Hoewel het moeilijk is om het werkelijke aantal video’s dat mogelijk bestaat met betrekking tot vape-advertenties te verminderen (omdat het zoeken naar een term met betrekking tot ‘vape’ nu verboden is), telde VICE tientallen subaccounts met het HDQ-merk met volgers van nul tot de honderdduizenden.

Een woordvoerder van TikTok vertelde VICE dat hoewel het platform een ​​strikt beleid heeft inzake de promotie van drugs, ze openstaan ​​voor het feit dat ze niet elk geval van gewelddadige inhoud opvangen.

“We gebruiken een combinatie van technologieën en moderatieteams om inhoud of accounts die onze communityrichtlijnen schenden, te identificeren, te beoordelen en, waar nodig, te verwijderen”, aldus de woordvoerder.

“Gebruikers kunnen inhoud en accounts melden met behulp van de tool die we op TikTok bieden om inhoud of account te melden waarvan zij denken dat deze in strijd is met onze communityrichtlijnen.”

In het eerste fiscale kwartaal van 2022 meldde TikTok dat 94,2 procent van de video’s die het beleid inzake drugs en gereguleerde stoffen schenden, werd verwijderd voordat ze werden gemeld, waarbij 89,5 procent van de video’s binnen de eerste 24 uur na plaatsing werd verwijderd.

Volgens experts is een deel van de reden waarom TikTok worstelt om de promotie van vapes op zijn platform in te dammen, dat het zo sterk afhankelijk is van gebruikers die de inhoud van anderen rapporteren in plaats van zelf een proactieve benadering te volgen.

“TikTok legt de nadruk op geautomatiseerde methoden, met vermelding van: [in their policy] dat het dan ‘ons team in staat stelt meer tijd te besteden aan het beoordelen van contextuele of genuanceerde inhoud, zoals haatzaaiende uitlatingen, pesterijen en intimidatie en verkeerde informatie’,” vertelde Andrew Childs, een docent criminologie en strafrecht aan de Griffith University, aan VICE.

Bovendien kunnen gebruikers gemakkelijk het beleid van het platform omzeilen door hun inhoud te vermommen als educatief en tekst weg te laten uit video’s die mogelijk verwijzen naar directe reclame.

“Als we bespreken of inhoud al dan niet de richtlijnen van de gemeenschap schendt, is het ook belangrijk om te erkennen dat sommige inhoud voor altijd in een ambigue ‘grijze zone’ zal blijven bestaan,” zei Childs.

“Als je bijvoorbeeld denkt aan vaping-inhoud op TikTok, is er een grote verscheidenheid aan inhoud, waaronder #vapetricks, waar gebruikers een rooktruc demonstreren. Sommige makers van inhoud gebruiken misschien ook #vape omdat het deel uitmaakt van een sketch.”

Wegwerpvapes zelf zijn sinds 1 oktober 2021 in Australië verboden, nadat ze waren geclassificeerd als een Schedule 7 Dangerous Poison onder de National Poisons Standard. Ondanks een bloeiende markt in buurtwinkels in het hele land, is het technisch gezien illegaal om vapes te importeren, kopen of verkopen zonder doktersrecept.

Terwijl de politie het afgelopen jaar hard heeft opgetreden tegen de illegale verkoop van vapes door Australische retailers, hebben platforms zoals TikTok en Instagram – die elk grotendeels afhankelijk zijn van AI en machine learning om inbreuken op de gebruiksvoorwaarden op te sporen – zichzelf aangeboden als een vruchtbare grond voor een aantal zwarte markten.

“Sociale media bevatten van nature enorme hoeveelheden door gebruikers gegenereerde inhoud”, vertelde James Martin, senior docent criminologie aan de Deakin University, aan VICE.

“Hoewel er misschien een menselijke moderator is die alles kan beoordelen wat is gepost, vertrouw je steeds meer op AI en die geautomatiseerde technologieën om inhoud te detecteren die dit beleid mogelijk schendt en natuurlijk zijn die tools niet onfeilbaar.”

Martin wijst op de groeiende intelligentie van gebruikers die constant door de platforms navigeren met “work-arounds” als een belangrijke barrière.

“Het is een constant kat-en-muisspel”, zei hij.

Soortgelijke problemen zijn gevonden op de markten in de VS en het VK. Voor een internationaal platform als TikTok, geadopteerd door jongeren over de hele wereld, is dit niet verwonderlijk. In de VS heeft de Food And Drug Administration (FDA) in 2020 hard opgetreden tegen de illegale verkoop van e-sigaretten online, met name die van Juul. Maar andere fabrikanten, zoals de PuffBar, zijn op grote schaal in hun plaats overgenomen.

Of platforms ooit met succes in staat zullen zijn om hun inhoud te modereren, zei Childs dat het niet waarschijnlijk is.

“Elk technologieplatform worstelt in dit opzicht, en vaak worden er eigenlijk alleen pleisteroplossingen toegepast”, zei hij.

“In het geval van het account van deze vape-distributeur kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het volgende week wordt verwijderd, maar in de tussentijd hebben ze verkopen gegenereerd door te adverteren via TikTok (en als ze succesvolle leveranciers zijn, zullen ze ‘ terugkerende klanten gaan gewoon rechtstreeks naar de website), en ze kunnen gemakkelijk weer een nieuw account aanmaken om volgers te krijgen”.

Als er echter video’s worden verwijderd die niet expliciet in strijd zijn met richtlijnen, zegt Childs dat de bredere vapengerelateerde inhoud – gericht op het promoten van informatief advies over schadebeperking – ook kan lijden.

Hoewel het beleid van TikTok definitief is als het gaat om de weergave van vapen, vertelde een TikTok-woordvoerder VICE dat ze op grote schaal zullen blijven investeren om inhoud te detecteren en te verwijderen die hun communityrichtlijnen schendt.

Volg Julie Fenwick op Twitter en Instagram.

Lees meer van VICE Australia en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, This Week Online.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in