Het concert van het Tucson-ensemble is perfect voor de TikTok-generatie

0
10


Het Royal Philharmonic Orchestra in Londen heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren waaruit bleek dat 87% van de Britse kinderen klassieke muziek meemaakte, maar niet door school.

Van hun digitale apparaten.

In fragmenten van 3 tot 5 minuten geleverd door TikTok, de korte video-hosting-app die wereldwijd een rage is.

De studie vond ook vergelijkbare blootstelling via TikTok voor 18- tot 25-jarigen, een categorie luisteraars die de meeste klassieke muziekorganisaties overslaan omdat ze historisch niet geïnteresseerd zijn in het genre.

TikTok stond misschien niet in de voorhoede van True Concord Voices & Orchestra Music Director Eric Holtan’s gedachten toen hij dit weekend het concert “Bach, Brahms, Bruckner & Mozart: Magnificent Musical Miniatures” van het ensemble cureerde. Maar het idee van een smorgasbord van kleine werken van 3 tot 7 minuten van enkele van de grootste componisten van de afgelopen 500 jaar spreekt de TikTok-generatie zeker aan, zei True Concord-directeur Welz Kauffman.

Mensen lezen ook…

“Mensen hoeven niet een uur te luisteren om een ​​idee te krijgen van wat het stuk is”, zei hij over de elf werken op het programma, waarvan de meeste maar een paar minuten duren. “Je hebt het in vijf minuten.”

“Magnificent Musical Miniatures” omvat motetten – korte heilige koorwerken – van het genie van Bach en de sereniteit van de Renaissance-componist Giovanni Pierluigi da Palestrina tot de pure schoonheid van Mozarts plechtige Ave Verum Corpus en de puurheid van de Pulitzer Prize-winnende jonge componist Caroline Shaw’s a capella “En de zwaluw.”

Op het programma staat ook Morten Lauridsens baanbrekende werk ‘O magnum mysterium’, waarmee de compositieprofessor van het USC beroemd werd. Sinds hij het in 1994 in opdracht schreef, is het lied van Lauridsen meer dan 1000 keer uitgevoerd en meer dan 100 opgenomen.

True Concord, met 30 vocalisten en 11 instrumentalisten voor de optredens van dit weekend, sluit het concert af met het arrangement van “Amazing Grace” van de Letse componist Ēriks Ešenvalds.

“Dit is een heel gaaf programma. Ik denk dat (Eric) iets in elkaar heeft gezet waar mensen echt van gaan houden”, zei Kauffman. “Een van de dingen aan dit soort programma, een soort gemengde rekening, is dat het bijna perfect is voor iemand die nog nooit naar een True Concord-concert is geweest.”

True Concord Voices & Orchestra zal het concert dit weekend drie keer uitvoeren. Tickets, $ 27- $ 42 en $ 5 voor studenten, zijn verkrijgbaar via trueconcord.org. De optredens zijn op vrijdag 4 november om 19.00 uur in Green Valley’s St. Francis in the Valley Episcopal Church, 600 S. La Cañada Drive; en om 19.30 uur op zaterdag 5 november en om 15.00 uur op zondag 6 november op Catalina Foothills High School, 4300 E. Sunrise Drive.

Neem contact op met verslaggever Cathalena E. Burch via cburch@tucson.com. Op Twitter @Starburch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in