Het Britse parlement wist dat het nu verwijderde TikTok ‘controversieel’ zou kunnen zijn

0
76


  • Het Britse parlement heeft zijn TikTok-account verwijderd nadat wetgevers protesteerden.
  • Interne communicatie verkregen door Insider onthult dat het verwachtte dat het controversieel zou zijn.
  • Het suggereerde dat veiligheidschefs bevestigden dat de app veilig was, maar zal niet bevestigen of dit is gebeurd.

Het Britse parlement verwachtte dat het gebruik van TikTok “controversieel” zou zijn vanwege de banden van de app met China en stelde een plan op om zichzelf te verdedigen tegen elke terugslag, zo hebben interne documenten onthuld.

Het wetgevend orgaan stopte al na een paar dagen met een pilot met de video-app, na een brief van een groep wetgevers waarin stond dat TikTok “de parlementsleden niet kon geruststellen dat het bedrijf de gegevensoverdracht naar ByteDance zou kunnen voorkomen, mocht het moederbedrijf een verzoek indienen.” ervoor.”

Een intern document, verkregen door Insider onder de Britse Freedom of Information Act, onthult dat het Parlement verwachtte dat de banden van TikTok met China tot een vijandige reactie zouden kunnen leiden.

Het document suggereerde specifiek om de parlementaire veiligheidsafdeling of de PSD te vragen of de app veilig was voor de telefoons van parlementaire stafleden. “Eenmaal bevestigd, zou dit deel moeten uitmaken van elke medialijn”, aldus het document.

Maar toen Insider vroeg of de PSD had geconcludeerd dat het veilig was, weigerde het Parlement te antwoorden en zei: “We kunnen niet verder ingaan op de genomen veiligheidsmaatregelen.”

Het document dat Insider heeft verkregen – een “OASIS Communicatie- en Evaluatieplan” – stelt andere mogelijke uitspraken voor die woordvoerders aan journalisten kunnen geven.

Deze omvatten: “Dat we sociale media gebruiken om het publiek te bereiken waar ze zijn; dat een duidelijk andere demografie TikTok gebruikt in vergelijking met onze volgers op andere platforms; we gebruiken TikTok als onderdeel van een beperkt proefproject, met een discreet projectplan en evaluatie .”

Het document merkt op dat het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, banden heeft met China en voegt eraan toe dat “Chinese technologiebedrijven het onderwerp zijn geweest van recente controverse”, met name Huawei, het telecommunicatiebedrijf wiens hardware het VK uit zijn 5G-netwerk verbood uit veiligheidsoverwegingen.

ByteDance heeft zijn hoofdkantoor in Peking, maar is gevestigd op de Kaaimaneilanden.

Het heeft herhaaldelijk ontkend dat het gebruikersgegevens aan de Chinese autoriteiten zou overhandigen.

Een TikTok-woordvoerder vertelde Insider: “Het TikTok-platform is niet actief in China en we hebben nooit gebruikersgegevens aan de Chinese overheid verstrekt.

“Britse politici en overheidsdiensten gebruiken TikTok om miljoenen mensen op een boeiende en creatieve manier te bereiken.”

Ze voegden eraan toe dat TikTok “de gelegenheid zou verwelkomen om rechtstreeks te praten” met de politici die de brief ondertekenden “om de feitelijke onjuistheden op te helderen”.

Uit de documenten die Insider heeft verkregen, blijkt dat het Parlement voor het eerst overwoog een TikTok-account te lanceren in april 2021, meer dan een jaar voordat het een account aanmaakte.

In augustus 2021 ontmoetten medewerkers van het Parlement TikTok-medewerkers en vroegen vervolgens of de @UKParliament-handle, die door een andere gebruiker was verkregen maar niet was gebruikt, aan hen kon worden gegeven, wat het ook was.

Op 21 februari 2022 werd een PowerPoint-document van 13 pagina’s aan het personeel gepresenteerd, met voorbeelden van andere instellingen die TikTok gebruiken voor publieksbereik.

Interne besprekingen binnen het Parlement gingen door tot maart 2022, toen het project het tempo opvoerde. Een medewerker e-mailde met de vraag “om er zeker van te zijn dat het een ontwikkeling is waar u vanuit veiligheidsoogpunt blij mee zou zijn.”

De e-mails lijken aan te tonen dat er beveiligingsadvies is aangeboden, maar is bewerkt voordat ze aan Insider werden vrijgegeven. Op 30 maart schreef een medewerker: “TikTok is GO!!! (bijna).”

Het Parlement lanceerde het account op 28 juli.

In hun brief schreven de wetgevers dat ze “verrast en teleurgesteld” waren en dat het account gesloten moest worden “totdat geloofwaardige garanties kunnen worden gegeven dat er geen enkele gegevens naar China kunnen worden overgedragen”.

Het leidde tot een stortvloed aan e-mails in het parlement en op 1 augustus hadden de parlementaire autoriteiten besloten het account te sluiten.

Op 3 augustus schreven de sprekers van beide kamers van het Parlement een gezamenlijke brief aan een van de wetgevers die protesteerde en zeiden dat dit was “in het licht van uw feedback en geuite zorgen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in