Het all-meat ‘leeuwendieet’ wordt opgeblazen op TikTok en dit is wat diëtisten erover zeggen

0
14


Er is een nieuwe dieettrend die de ronde doet op TikTok en deze is super restrictief met alleen vlees, zout en water toegestaan.

Het is gebrandmerkt als het leeuwendieet en veel TikTokers plaatsen video’s waarin ze zeggen dat ze een aantal verbeteringen in hun gezondheid hebben ervaren sinds ze erop zijn overgestapt.

Van verbeterde slaap tot verhoogde energieniveaus, sommigen zeggen dat het hen heeft geholpen een reeks aandoeningen te genezen.

TikToker @roryskitchen zegt dat hij lijdt aan auto-immuunsymptomen en besloot het leeuwendieet 24 uur lang te proberen, waarbij hij alleen biefstuk en een kom gehakt at terwijl hij dronk en veel water dronk.

Nadat de 24 uur voorbij waren, zei hij dat hij “de beste nachtrust” had gehad en “zich beter voelde dan ik in zo’n lange tijd.”

@roryskitchen

Ik heb de laatste tijd op de meeste voedingsmiddelen gereageerd, dus ik heb het leeuwendieet 24 uur lang geprobeerd… Het is een aangepaste versie van het carnivoordieet en in wezen een extreem eliminatiedieet waarbij je alleen vlees van herkauwers eet 🥩 (zoals lamsvlees, rundvlees enz.), alleen water drinkt 💦 ( bruisend water voor de top G’s) en breng op smaak met alleen zout🧂. Ik zag steeds clips van @mikhailapeterson en Jordan B Peterson rondzweven op mijn FYP, Reels & Shorts die vertelden hoe ze chronische auto-immuunziekten genazen door op deze manier te eten. Als iemand met auto-immuunsymptomen dacht ik dat ik het eens zou proberen. Ik kan gerust zeggen dat ik me beter heb gevoeld dan in lange tijd! Ik begin binnenkort aan een 30-daagse versie hiervan, maar met een sterkere focus op vleesvoorraden (het wordt het GAPS-dieet genoemd), zodat ik mijn darmen kan genezen … dus volg alsjeblieft als je de resultaten daarvan wilt zien. Ik ben ook geen dokter, maar een kerel die video’s maakt die me op reis delen. DYO onderzoek etc. #theliondiet #carnivorediet #carnivoremd #liondiet #mikhailapeterson #jordanbpeterson #gapsdiet #gutandpsychologysyndrome #guthealing

Hoewel dat klinkt als een aantal behoorlijk grote voordelen, is het de moeite waard erop te wijzen dat hij slechts 24 uur aan het dieet heeft besteed voordat hij erover rapporteerde.

Dat roept de vraag op: wat gebeurt er met je lichaam als je gedurende een lange periode geen ander voedsel krijgt, zoals groenten en zetmeel?

Na wat onderzoek te hebben gedaan en met een expert te hebben gesproken, is dit wat het leeuwendieet waarschijnlijk met uw gezondheid zal doen.

Wat is het leeuwendieet?

@delightedtomeatyou

Het leeuwendieet is een versterkte versie van het carnivoordieet dat alleen herkauwersvlees, zout en water bevat. 🐄 🐑 🐐 🦌 🦬 🧂 💧 Ik ben van plan om het leeuwendieet gedurende 30 dagen te volgen als een eliminatiedieet om me te helpen erachter te komen voor welk carnivoor voedsel ik ook gevoelig zou kunnen zijn. Specifieke voedingsmiddelen die ik wil testen zijn -boter -eigeel -hele eieren -koffie -rauwe room -gepasteuriseerde zuivel -varkensvlees -kip Hoewel het Lion-dieet veel restrictiever is dan een typisch carnivoordieet, is het nog steeds behoorlijk verdomd lekker! Hier is een voorbeeld van wat ik de eerste paar dagen heb gegeten. #carnivorediet #liondiet #eatmeatbeelite

Het leeuwendieet is een aangepaste versie van het carnivoordieet dat alle voedingsmiddelen behalve vlees van herkauwers, zout en water gedurende ten minste zes weken elimineert.

Vlees van herkauwers is volgens Britannica afkomstig van dieren met magen met meerdere compartimenten, zoals koeien, schapen, herten en bizons.

De Lion Diet-website noemt het een dieet dat “de darmen laat genezen” en is voornamelijk bedoeld voor mensen die ziek zijn of medicijnen gebruiken.

Wie heeft het leeuwendieet uitgevonden?

Het leeuwendieet is bedacht door Mikhaila Peterson, een lifestyleblogger en dochter van Jordan Peterson, de controversiële Canadese psycholoog. Mikhaila zegt dat ze het dieet heeft ontwikkeld om haar te helpen met een aantal gezondheidsproblemen die ze het grootste deel van haar leven heeft gehad.

Peterson zei dat ze onder andere leed aan artritis, depressie en chronische vermoeidheid. Ze werd ook haar hele leven op een aantal medicijnen gezet.

“Ik heb alles eruit geschrapt, behalve rundvlees en twee weken daarna, denkend dat ik gek ben, hopelijk krijg ik geen vitaminetekorten, de jeuk ging weg en mijn gewrichten begonnen beter te voelen”, zei ze in een video gepost naar TikTok.

“Vier weken daarna stopte ik ’s ochtends met huilen en vijf maanden daarna nam de angst af en was ik terug in wat ik voelde als de hemel in vergelijking met hoe ik had geleefd.”

Ze volgt het leeuwendieet sinds 2017 en zegt dat het haar gezondheid aanzienlijk heeft verbeterd.

Hoe lang moet je het leeuwendieet volgen?

Er is geen vaste tijdlijn voor het leeuwendieet.

Op haar website stelt Petersen voor om minstens zes weken te wachten om te zien hoe je je voelt, maar raadt aan om er minstens drie maanden aan vast te houden.

Het herintroduceren van voedingsmiddelen is bedoeld om u te laten zien welke voedingsmiddelen symptomen kunnen veroorzaken voor een gezondheidsprobleem waarmee u te maken heeft.

Deskundigen hebben echter gewaarschuwd dat het uitsluiten van alle andere voedingsmiddelen op den duur gevolgen kan hebben, vooral als je het op de lange termijn doet.

Werkt het leeuwendieet?

Johnny Zhao, een geregistreerde diëtist bij JM Nutrition in Toronto, zegt dat mensen in de verleiding kunnen komen om het leeuwendieet te proberen als ze een slechte spijsvertering ervaren bij een plantaardig dieet.

Hij noemt het leeuwendieet echter erg restrictief en zegt dat het voor de meeste mensen geen duurzaam dieet is.

Dus zou Zhao ooit het leeuwendieet aanbevelen aan een klant? Hij zegt persoonlijk dat hij van niets te veel zou aanbevelen.

“Ik zou een evenwicht vinden en voor mensen die een slechte spijsvertering hebben met bepaald plantaardig voedsel, zou ik proberen erachter te komen welk voedsel het precies is”, vertelde hij aan Narcity.

“Ik zou proberen te vinden wat het specifieke trigger-voedsel is en dat in plaats daarvan elimineren, in plaats van gewoon alles uit de kast te halen en alle plantaardige producten te schrappen en alleen rood vlees en dierlijke producten te eten.”

Zhao wijst er ook op dat voor mensen met spijsverteringsproblemen of auto-immuunproblemen, het misschien medicatie is waar ze last van hebben en niet het voedsel dat ze eten.

“Het [meds] zou een nog groter effect kunnen hebben op hun darmgezondheid en hun darmmicrobioom, wat na verloop van tijd ook onze geestelijke gezondheid en andere dingen zal beïnvloeden, “voegde hij eraan toe.

“Dus in plaats van tot het uiterste te gaan, denk ik dat er in eerste instantie echt een slimme voedingsbenadering moet zijn voordat iets, zoals sterke medicatie of een eliminatiedieet, moet worden overwogen.”

Hij merkte ook op dat veel mensen die met een eliminatiedieet beginnen “een slecht basisdieet hebben – slechte eiwitinname, overmatig snacken, ongestructureerd dieet.

“Dus wanneer hun symptomen verbeteren na het overschakelen op het leeuwendieet, is dat te wijten aan het verwijderen van negatief gedrag in plaats van het toevoegen van positief gedrag.”

Wat is het verschil tussen het leeuwendieet en het carnivoordieet?

Mensen op het carnivoordieet eten het meeste voedsel dat afkomstig is van een dier, inclusief vlees, vis, eieren en soms zuivel, volgens de Cleveland Clinic. Andere voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten en granen zijn uitgesloten.

Het leeuwendieet is veel strenger en alleen vlees van herkauwers, zout en water zijn toegestaan.

Zhao, die gespecialiseerd is in sportvoeding, zegt dat als het op deze diëten aankomt, ze niet de beste zijn voor mensen die willen deelnemen aan intensieve training.

“De belangrijkste energiebron voor je spieren is spierglycogeen of koolhydraten. Je kunt je dus erg vermoeid voelen als je dit ook probeert te combineren met intensieve training.”

Kun je te veel vlees eten?

Healthline meldt dat er geen onderzoeken zijn gedaan naar het leeuwendieet en dat het “niet wordt aanbevolen als behandeling voor een gezondheidstoestand”.

De website merkt ook op dat het eten van zoveel rood vlees mogelijk opflakkeringen kan veroorzaken bij mensen met bepaalde aandoeningen, zoals reumatoïde artritis.

Kate Hilton, een geregistreerde diëtist, plaatste een TikTok-video waarin ze het dieet ontkracht.

Ze zegt dat het eten van een extreem restrictief dieet zoals het leeuwendieet en het eten van zoveel vlees tot een hele reeks gezondheidsproblemen kan leiden.

“De hoeveelheid verzadigd vet die je eet, zal je waarschijnlijk hart- en vaatziekten bezorgen”, legde ze uit. “U kunt uw risico op zaken als darmkanker vergroten omdat u geen fruit of groenten opneemt.”

Is het leeuwendieet veilig?

Het leeuwendieet wordt online aangeprezen als wondermiddel voor veel gezondheidsproblemen, maar in haar video noemt Hilton het ‘onverantwoordelijk’.

De diëtist zegt dat 99,99% van de mensen die het proberen, zo’n beperkend dieet niet nodig hebben.

“Helaas is het eten van alleen rundvlees, zout en water een ongelooflijk tekortschietend dieet.”

Ze zegt dat je ook het risico loopt een tekort aan vitamine C te krijgen, wat kan leiden tot scheurbuik.

“Je elimineert zuivel, je elimineert vis, je krijgt een enorm tekort aan zaken als calcium en jodium, wat later tot een hele reeks andere gezondheidsproblemen kan leiden,” vervolgde Hilton.

“Je zult ze niet meteen zien, je zult ze over 5, 10, 15 jaar later zien.”

Wat raden experts aan?

Voor iedereen die in het nieuwe jaar gezonder wil eten, raadt Zhao aan om een ​​balans te vinden tussen koolhydraten, eiwitten en groenten.

Als je van koolhydraten houdt, schrap ze dan niet helemaal, maar verminder je porties.

“Meestal hebben mensen het grootste deel van de koolhydraten in hun maaltijd, misschien ongeveer een half bord of zo. Wat ik zou doen is dat verminderen tot een derde of een kwart van het bord […] en voeg meer groenten of eiwit toe.”

“Groenten zijn erg voedzaam, maar ze bevatten niet veel calorieën. Eiwitten zijn beter voor het beheersen van de eetlust, omdat het je voor een langere tijd vol houdt.”

De rechteromslagafbeelding van dit artikel is alleen ter illustratie gebruikt.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in