‘Heel gevaarlijk’: experts waarschuwen voor deze 7 virale TikTok ‘wellness’-trends

0
14


  • TikTok is uitgegroeid tot een top entertainmentplatform voor wellnesstrends.
  • Hoewel sommige trends grappig en nuttig zijn, biedt de app ook risicovolle uitdagingen.
  • Als je slechte ervaringen met virale trends wilt vermijden, ga er dan niet vanuit dat ze allemaal veilig zijn aVraag altijd een medische professional voordat u ze probeert.

Er is genoeg om van te houden op TikTok. Als je een fervent gebruiker van de entertainment-app bent, weet je dat er om de week een top TikTok-trend is die je feed opwarmt. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat bijna 30% van de Britse volwassenen een wellness- of fitnesstrend had geprobeerd nadat ze deze op sociale media hadden gezien. Tegelijkertijd bleek uit een nieuwe Pew Research Center-enquête dat het percentage Amerikaanse volwassenen dat regelmatig nieuws van TikTok ontvangt, toenam.

Hoewel TikTok misschien overspoeld wordt met gezondheids-, fitness- en voedingsadviezen, en je misschien plezier zult beleven aan het uitproberen van deze trends, moet je altijd onderzoeken of de trends veilig zijn en worden ondersteund door wetenschappelijk of medisch onderzoek.

Hier ontmaskeren we zeven virale trends die experts mensen hebben aangespoord om te vermijden.

Waterstofperoxide voor het verwijderen van oorsmeer

In augustus werd de techniek voor het verwijderen van oorsmeer de nieuwste trend van TikTok. Ayisha Friedman-Negrín demonstreerde wat ze zei was “hoe goed schoon te maken” [your] oren.” De trend was dat je je hoofd neerlegde op een met een handdoek bedekt oppervlak en je gehoorgang vulde met waterstofperoxide, een mild antisepticum, waardoor het kan “borrelen”.

“Het is eigenlijk gewoon het scheiden van alle oorsmeer, en dan ga ik omdraaien, en het komt er allemaal uit”, zei ze in haar video, die 2,7 miljoen likes opleverde en meer dan 47.000 keer werd gedeeld.

LEES MEER | Moeder waarschuwt ouders om voorzichtig te zijn met de TikTok-trend die haar 9-jarige bijna het leven kostte

Maar experts wezen snel op de schadelijke effecten van peroxide wanneer het niet wordt verdund. Oor-, neus- en keelspecialist Dr. Anh Nguyen-Huynh, van de Cleveland Clinic, zei dat peroxide kan helpen oorsmeer af te breken, maar in zijn pure vorm kan het je gehoorgang irriteren.

Oor-, neus- en keelspecialist-professor Charles Myataza vertelde dit jaar aan Drum magazine dat oren zelfreinigende organen zijn en dat “oorsmeer niet vies is. Oren horen was af te scheiden.” Nguyen-Huynh waarschuwde ervoor om geen geconcentreerde waterstofperoxide in je oren te doen, maar dat vrij verkrijgbare oorreinigingsdruppels zo nu en dan oké waren.

Boterplanken

De boterplanktrend werd in september van dit jaar voor het eerst gepopulariseerd door foodblogger Justine Doiron. De trend was zachte boter op een snijplank, gegarneerd met een assortiment van zoete of hartige edibles, meldde News24 onlangs.

LEES MEER | Boter pas op voor infecties: wat een expert zegt over de nieuwste online rage

Dr. Zanephyn Keyser, een docent aan de afdeling voedingswetenschap en -technologie aan de Cape Peninsula University of Technology, vertelde News24 dat kruisbesmetting kan optreden: “Met boterplanken hebben we mensen die voedsel delen, voedsel hanteren en urenlang ademen – deze activiteit verhoogt het risico op uitwisseling van micro-organismen (MO). Onze monden herbergen een reeks MO’s en zijn nu verspreid over alle individuen, “zei hij.

Vabbing om mannen aan te trekken

In augustus vertelde een Zuid-Afrikaanse arts aan News24 dat “vabbing” (een samentrekking van vagina en dabbing) “geen sluitend bewijs” had om te suggereren dat het effectief was. De trend was dat vrouwen hun vaginale afscheidingen als parfum gebruikten om mannen aan te trekken.

Voorstanders beweerden dat de natuurlijke geur de kans vergroot om potentiële partners aan te trekken door feromonen te verspreiden – chemicaliën die buiten het lichaam worden uitgescheiden, zoals afscheiding, urine en zweet.

LEES MEER | Dokter waarschuwt voor ‘vabbing’, een controversiële TikTok-trend die vaginaal vocht gebruikt om mannen aan te trekken

Dr. Simone Zoepke, een huisarts in Durban bij Femina Health, zei dat vaginale afscheidingen ook drager kunnen zijn van ziekten zoals HIV, syfilis, herpes en gonorroe.

“Door het op delen van het lichaam toe te passen, vergroot men de mogelijkheid om ziekten op andere mensen over te dragen, vooral door oraal contact met deze gebieden door te kussen,” zei ze.

Droog scheppen voor de training

In februari van dit jaar begon “dry scooping” een trend te worden, waarbij mensen werden aangemoedigd om pre-workout poeders zonder water te nemen. Healthline meldde dat de praktijk “zeer gevaarlijk was en kan leiden tot mogelijk ernstige gezondheidseffecten, waaronder … longirritatie of -infectie en problemen met de spijsvertering.” De trend werd sterk afgeraden door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

Experts van de Cleveland Clinic wezen ook op onderzoeken die aantonen dat deze trend kan leiden tot ademhalings- of cardiovasculaire problemen en, in het slechtste geval, tot de dood. “Het oordeel: neem absoluut geen risico met droog scheppen. Voeg dat eiwitpoeder gewoon toe aan water zoals de verpakking aangeeft”, adviseerden ze.

Spoelen met zout water

De nieuwste TikTok-trend om feeds te domineren, is de “zoutwaterspoeling”, waarbij voorstanders mensen aanmoedigen om zout water te drinken om het “slib” uit hun ingewanden te “reinigen en door te spoelen” of om op korte termijn gewichtsverlies te bereiken.

Maar zowel gezondheidswerkers als commentatoren vinden het advies moeilijk te verdragen. Rapportage door Business Insider benadrukt experts die waarschuwen dat de reiniging onnodig en potentieel gevaarlijk is, vooral voor mensen met gezondheidsproblemen.

Diëtist en YouTuber Abbey Sharp, wiens TikTok-inhoud draait om “wellness culture BS busting”, vertelde kijkers dat de trend “letterlijk napalm voor je darmen” en “zeer gevaarlijk voor de massa” was.

Ze voegde eraan toe: “Het ‘slib’ … is eigenlijk gewone ontlasting en water. Als je worstelt met constipatie of slechte eliminatie, zal het je absoluut opruimen; dit wordt letterlijk gebruikt als een alternatief voor voorbereiding op colonoscopie. “

Slijm vissen

Deze virale trend was er een die moeilijk te zien was. In maart begonnen TikTokers het slijm uit hun ogen te slepen (“vissen”) met een vinger of wattenstaafje.

“Hoe meer je dit doet, hoe meer slijm je lichaam zal aanmaken, dus het is het beste om ermee te stoppen”, zei Anthony Youn, een plastisch chirurg in Detroit, op TikTok. Oogarts van de Cleveland Clinic, Dr. Rony Sayegh, zei ook dat de praktijk een gezondheidsrisico zou kunnen zijn en drong er bij mensen op aan het vissen met slijm te vermijden, omdat dit tot oogirritatie zou kunnen leiden.

Nyquil kip

In september waarschuwde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) mensen tegen het koken van kip in NyQuil, een medicijn tegen verkoudheid en griep, en merkte op dat het “dom en onsmakelijk” was, maar, belangrijker nog, zeer schadelijk zou kunnen zijn en zelfs tot de dood zou kunnen leiden, Dat meldt News24.

Dit volgde op de “sleepy chicken” TikTok-uitdaging, waarbij gebruikers naar verluidt werden aangemoedigd om kip te koken in NyQuil (paracetamol, dextromethorfan en doxylamine) of een vergelijkbaar vrij verkrijgbaar medicijn tegen verkoudheid en griep, vermoedelijk om te eten, merkte de FDA op.

LEES MEER | Kip koken in NyQuil is ‘dom, onsmakelijk en schadelijk’, waarschuwt FDA voor TikTok-uitdaging

“Het koken van een medicijn kan het veel geconcentreerder maken en de eigenschappen ervan op andere manieren veranderen”, zei de FDA, eraan toevoegend: “Iemand kan een gevaarlijk hoge hoeveelheid van het hoest- en verkoudheidsmedicijn nemen zonder het zelfs maar te beseffen.” De waarschuwing maakte deel uit van een bredere FDA-update over uitdagingen op sociale media. In 2018 waren er bevestigde berichten over mensen die wasmiddelpakketten aten, wat ook werd aangespoord door een “uitdaging”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in