Heeft de megadroogte van de Colorado rivier je naar beneden gehaald? Verlicht met TikTok’s ‘WesternWaterGirl’

0
115


Teal Lehto scherpte haar korte, pittige uitleg aan van de complexe waterproblemen in het Westen bij het begeleiden van rafttochten over de Animas-rivier in haar geboorteplaats Durango.

Ze had vaak pauzes van een minuut of minder tussen het schreeuwen van peddelcommando’s naar de toeristen in haar boot – ze kneep een nette uitleg in van hoe waterrechten werken voordat ze “alles naar voren” schreeuwde naar haar bootgenoten om te voorkomen dat ze tegen rotsen rammen.

Na maandenlang een paar keer per dag over hetzelfde stuk rivier te hebben gelopen, werd de timing een tweede natuur.

“Je komt op het punt dat je denkt: ‘Oké, ik weet dat ik over precies 45 seconden een commando moet bellen. Wat voor verhaal kan ik in de tussentijd vertellen?’” zei Lehto terwijl hij op een regenachtige ochtend in augustus naast de Animas zat. ‘Ik zal je zeggen, hoe beter je verhalen vertelt, hoe meer tips je krijgt,’ zei ze.

Diezelfde formule werkt op TikTok, ruil de tips gewoon in voor likes en volgers. Op de app gaat Lehto voorbij “Westers Watermeisje,” en haar clips worden regelmatig honderdduizenden bekeken. Sinds ze in april bij de app kwam, heeft ze bijna 48.000 volgers verzameld die afstemmen op haar snelle, snarky en vaak godslasterlijke kijk op de watercrisis in het Westen.

@westernwatergirl Reageer op @vkurtisw #greenscreen ja, dus het blijkt dat het overbelasten van de CO-rivier geen goed idee was. Wie zou het geweten hebben? #fyp #learnontiktok #climatechange #climatecrisis #climateaction #climateanxiety #megadrought #coloradoriver #water #waterislife #watercrisis #todayilearnedthis ♬ origineel geluid – WesternWaterGirl

In haar video’s zit de 25-jarige Lehto – met haar rechte bruine haar en kattenoogmake-up – voor de camera, in nieuwsankerstijl. Foto’s van de krimpende reservoirs in het zuidwesten en screenshots van de nieuwste wetenschappelijke artikelen over het beheer van de Colorado-rivier duiken achter haar op. Tot nu toe heeft ze het beheer van reservoirs, de efficiëntie van landbouwirrigatie, cloud seeding en waterkracht aangepakt.

De waterinfrastructuur van de regio en de problemen die gepaard gaan met het beheer ervan, zijn verwarrend. Water in het droge westen wordt over lange afstanden gepompt om gazons en akkers te irrigeren die zonder water zouden verwelken. Laag op de juridische kaders en politieke landschappen, en het is een probleem dat voor de meeste mensen ondoordringbaar kan zijn, zelfs als ze meer willen leren, zei Lehto.

Ze leerde over water als hoofdvak milieustudies aan het Fort Lewis College in Durango en startte een studentengroep die excursies maakte naar waterspecifieke infrastructuur in de buurt. De meeste inwoners van het Westen krijgen niet dezelfde spoedcursus.

De Colorado-rivier staat centraal sinds ze eerder dit jaar begon met het maken van video’s. Tientallen miljoenen zijn afhankelijk van de rivier, en die kampt met een ernstig tekort aan aanbod. De concepten kunnen in het begin moeilijk te begrijpen zijn, daarom zei Lehto dat ze het jargon probeert te vermijden dat hoort bij de zwaar ontworpen systemen die worden gebruikt om het droge Westen te doorgronden.

Of, als het gerechtvaardigd is, springt ze op volle snelheid in het jargon, net als zij 90 seconden uitleg waarom grote hoeveelheden water worden gemeten in “acre-feet” (die momenteel 215.000 views heeft). Of haar criticus van voorstellen om de watervoorziening van het Westen aan te vullen met een pijpleiding uit het Oosten (dat is 209.000 views).

@westernwatergirl In een reactie op @j2cee #greenscreen is er genoeg water in het westen om te overleven als we het gewoon duurzamer gebruiken en ons richten op efficiëntie voor landbouw. #fyp #viral #learnontiktok #coloradoriver #watercrisis #water #coloradorivercrisis #climatechange #climate #colorado #newmexico #utah #wyoming #california #nevada #lakepowell #lakemead #grandcanyon #durango origineel geluid – WesternWaterGirl

“Ik krijg opmerkingen die zijn als: ‘Wauw, je hebt zojuist een heleboel punten voor mij met elkaar verbonden. Ik begreep hier stukjes van, maar jij bent de eerste die het uitlegde in termen die ik kan begrijpen’,’ zei Lehto.

Vormende momenten

Lehto groeide op met het raften op de stromen van het zuidwesten van Colorado met haar familie. Maar met name een aantal gebeurtenissen hebben haar kijk op de rivier in haar geboorteplaats, de Animas, en haar rol in het grotere stroomgebied van de Colorado-rivier veranderd.

De eerste kwam op een ochtend in augustus in 2015. Ze werkte bij een plaatselijke rafting-outfitter toen het kantoor van de sheriff belde.

“Ze zeiden: ‘Ik weet niet wat je van plan bent vandaag te doen, maar je kunt niet gaan raften'”, herinnert Lehto zich.

Een pluim neonoranje afvalwater dat vrijkwam uit de Gold King Mine in de Animas, baande zich een weg naar Durango. Hierdoor was de rivier afgesloten voor recreatie. Toen het nieuws zich verspreidde, kreeg Lehto, toen 17 jaar oud, telefoontjes van journalisten over de hele wereld die wilden horen hoe de lokale bevolking reageerde.

“Ik had geen idee van de omvang van het probleem en ook niet wat ik tegen die mensen moest zeggen”, zei Lehto.

Een paar jaar later, als student, zag Lehto hoe de 416 Fire meer dan 54.000 hectare in de bossen rond Durango verbrandde. Opnieuw, de Anima’s voelden de effecten, terwijl moessonregenstormen asgrauw puin en verschroeid sediment in de rivier veegden, waardoor de vispopulatie van de rivier bijna werd weggevaagd. Ze herinnert zich hoe ze kort daarna tochten over de rivier leidde en tientallen dode vissen zag gevangen in wervelingen.

“Het was zo’n visueel en visceraal voorbeeld van het sterven van het rivierecosysteem,” zei Lehto. “En door die twee ervaringen voelde ik echt de behoefte om de rivier waar ik op leef te beschermen.”

Rond dezelfde tijd stopte Lehto meer van haar energie in competitieve raftraces. Van 2017 tot 2019 nam het junior damesteam van Lehto deel aan Japan, China en Argentinië. Met behulp van Google Translate kon ze contact maken met leden van de andere teams, en het enige dat ze allemaal gemeen hadden, was een voorliefde voor rivieren.

  Lehto, uiterst links, nam in 2018 deel aan competitieve raftraces in Argentinië.

Met dank aan Internationale Rafting Federatie

/

Lehto, uiterst links, nam in 2018 deel aan competitieve raftraces in Argentinië.

“Het deed me beseffen dat het niet uitmaakt waar je bent, onder welke regering je leeft of welke taal je spreekt, welke rivier je ook in de buurt woont, er is een probleem waarmee je wordt geconfronteerd,” zei Lehto. “En iedereen is lid van een stroomgebiedgemeenschap, of ze het nu weten of niet.”

“Schroef dit – ik ga mijn eigen platform maken”

Lehto kwam naar TikTok nadat hij zich buitengesloten voelde van meer traditionele forums.

Nadat ze begin 2022 was afgewezen voor een door de provincie aangewezen zetel op de Southwest Basin Roundtable, een stroomgebiedgroep die zich richtte op haar lokale rivieren, ging ze op zoek naar andere manieren om gehoord te worden. TikTok steeg naar de top van de lijst.

“Ik had zoiets van, ‘Schroef dit, ik ga mijn eigen platform maken met mijn eigen stem, en ik kan zeggen wat ik wil'”, zei Lehto.

Ze pikte snel de toon en stijl op die het TikTok-algoritme beloonde. Video’s waarin ze snel sprak deden het goed. Dat gold ook voor degenen waar ze reageerde op clips van andere gebruikers over dalende reservoirs. Video’s waarin ze in de eerste 20 seconden een onthullend lekkernij plaagt, maar vervolgens het antwoord uitstelde tot het einde van de clip, oogstten ook views.

De gebruikers van de app waarderen het om openhartig te praten over niche-passies, zei Lehto. En dat is precies wat ze serveert. Dus, zei ze, wat begon als een plek om frustraties te uiten, werd al snel een plek waar Lehto kon worden gehoord door een publiek dat meer dan twee keer zo groot was als de stad waarin ze woonde.

TikTok kan door mensen in de waterbeheergemeenschap gemakkelijk worden afgedaan als ‘die dansende app’, zei Lehto. Maar ze zei dat degenen die beslissingen nemen, aandacht moeten besteden aan wat zij en andere influencers op sociale media zeggen.

“Veel van wat er in de wereld van waterbesparing gebeurt, gebeurt in een echokamer. Ze praten gewoon tegen zichzelf en het grote publiek hoort het niet of wat ze horen zijn kleine fragmenten, dus ze begrijpen het niet’, zei Lehto.

Sinds ze viraal zijn gegaan, hebben Lehto’s TikToks de aandacht getrokken van anderen in de waterwereld. Bronson Mack is in communicatie voor de Southern Nevada Water Authority en helpt bij het beheren van de sociale media van het bureau. Hij en anderen bij SNWA kwamen Lehto tegen door gewoon te scrollen. Hij zei dat een samenwerking met Lehto om de boodschap van het agentschap voor natuurbehoud te helpen verspreiden in de kaarten zou kunnen liggen.

“De impact die we daarmee zagen, is vooral hoe direct en nauwkeurig de informatie was”, zei Mack.

Naarmate het watertekort van de Colorado-rivier meer opduikt in de nationale krantenkoppen, zei Mack dat hij een toename van verkeerde informatie heeft gezien. Hij kreeg onlangs verschillende telefoontjes van bezorgde inwoners over een trein die naar verluidt water naar de woestijngemeenschappen van Nevada zou brengen (een dergelijke treinoperatie bestaat niet).

Lehto is ook naar haar platform gegaan om complottheorieën te ontkrachten. Wanneer echte verklaringen genuanceerd en gecompliceerd kunnen zijn, zei ze dat het begrijpelijk is dat mensen aangetrokken worden tot de eenvoudigste boodschap.

“Ze ontvangen deze verkeerde informatie in heel gemakkelijk te begrijpen bewoordingen,” zei Lehto. “En de echte informatie wordt niet uitgelegd en supergemakkelijk te begrijpen termen. En daar stap ik graag in.”

TikTok kan een carrièrepad worden voor potentiële influencers, een label dat Lehto nog steeds bang is om zichzelf te adopteren. Meer wateragentschappen en milieugroepen nemen contact met haar op met aanbiedingen om samen te werken, waardoor haar hobby een kans wordt om geld te verdienen. De timing is goed, zei ze, want ze heeft al een publiek gevonden.

Het zuidwesten bereikt een moment van afrekening over waterbeheer, en het vinden van een goede oplossing vereist dat iedereen weet hoe het werkt, zei ze.

“De mensen die zo dicht bij dit probleem staan, hebben een tunnelvisie”, zei ze. “Ze kunnen geen stap terug doen en zeggen: ‘Nou, dit hele systeem slaat nergens op.’ Ze zeggen gewoon: ‘We moeten het op deze manier blijven gebruiken. Zo hebben we het altijd gedaan.’”

@westernwatergirl #duet met @Jacob Orth slecht nieuws: we hebben nu de kans gepasseerd om gezamenlijke oplossingen voor deze crisis te creëren, en nu gaan we de handhavingsfase in. Dus we zijn allemaal overgeleverd aan de BOR en de Doctrine of Prior Appropriation. Heer help ons. #fyp #ReTokforNature #viral #learnontiktok #water #climate #watercrisis #waterislife #coloradoriver #lakepowell #lakemead #coloradorivercrisis #climatecrisis #environment #climateemergency #climatechange #megadrought ♬ origineel geluid – Jacob Orth

In een van haar laatste clips spiedde Lehto door het meest recente nieuws over de rivier, dat in het stroomgebied van de Colorado staat: een federale deadline gemist zich inzetten voor natuurbehoud. Maar in plaats van het daarbij te laten en haar tienduizenden volgers tot hun eigen conclusie te laten komen, riep ze op tot actie:

“Als genoeg van ons erover praten, kunnen waterbeheerders en gekozen functionarissen in het zuidwesten de druk voelen om het systeem daadwerkelijk te veranderen.”

Dit verhaal maakt deel uit van de voortdurende berichtgeving over de Colorado-rivier, geproduceerd door KUNC in het noorden van Colorado en ondersteund door de Walton Family Foundation.

Copyright 2022 KUNC. Ga naar KUNC om meer te zien.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in