Haar moeder werd doodgestoken gevonden. Nu gebruikt ze TikTok om te voorkomen dat Hollywood haar dood verheerlijkt

0
88


Mariah Day was 17 jaar oud toen haar door kanker getroffen moeder Betsy Faria in 2011 werd doodgestoken in haar huis in Missouri.

Haar stiefvader Russ Faria werd de volgende dag gearresteerd voor de moord, ten onrechte veroordeeld tijdens het proces, voordat hij in 2015 werd vrijgesproken bij een nieuw proces na vier jaar achter de tralies te hebben doorgebracht.

De details zullen voor velen bekend zijn dankzij de NBC dark comedy-serie Het ding over Pamwaarin Renee Zellweger de voormalige vriend van de heer Faria, Pam Hupp, speelt, die afgelopen zomer werd beschuldigd van moord op haar.

Wat misschien niet zo duidelijk is, is de impact op mevrouw Day van het verliezen van haar beide ouders terwijl ze nog op de middelbare school zat, en vervolgens het hoofd moeten bieden aan jarenlange rechtszaken, intense media-aandacht, in een zaak die de gemeenschap in haar geboorteplaats Troy verdeelde.

Mevrouw Day vertelde De onafhankelijke dat ze na de dood van haar moeder in een donker gat van verdriet en depressie belandde, zich wendde tot alcohol en voorgeschreven pillen om de pijn te verdoven.

“Ik kon het niet op de gezondste manier aan”, vertelt mevrouw Day De onafhankelijke.

Mariah Day gebruikt TikTok om terug te vechten tegen onethische true crime-shows nadat de dood van haar moeder werd ‘bespot’ in The Thing About Pam

(Met dank aan Mariah Day)

Mariah Day riep de makers van The Thing About Pam op in een reeks confronterende TikToks

(Mariah Dag/TikTok)

Hupp was een belangrijke staatsgetuige geweest in het eerste proces van Russ Faria, omdat een opeenvolging van fouten bij het openbaar ministerie ertoe leidde dat ze over het hoofd werd gezien als verdachte.

Dit was ondanks het feit dat ze Betsy ervan overtuigde dat ze de enige begunstigde was van een levensverzekering van $ 120.000, en dat ze de laatste persoon was die haar levend zag. Hupp wacht op zijn proces voor de moord op Betsy en zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Louis Gumpenberger in 2016.

De media-aandacht voor de zaak concentreerde zich op Hupp’s vreemde gedrag op de getuigenbank en in politie-interviews, en werd uitgebreid behandeld door NBC’s vlaggenschip actualiteitenprogramma Datumlijn. Het werd later omgezet in een podcast en vervolgens de tv-serie Het ding over Pam, die eerder dit jaar voor het eerst werd uitgezonden.

Mevr. Day zei dat ze ongeveer een jaar geleden werd benaderd door een NBC-medewerker om te zeggen dat ze geïnteresseerd waren in het maken van een “mini-documentaireserie” over de saga, en werd ertoe gebracht te geloven dat het meer zou focussen op haar moeder, een geliefde DJ die graag reisde en gesprekken aangaan met vreemden.

In plaats daarvan werd haar familie gereduceerd tot minder belangrijke personages, terwijl de vermeende moordenaar van haar moeder centraal stond, gespeeld door een Hollywood A-lister die het in een dik pak ophief.

Zij en haar zus Leah konden alleen de eerste paar afleveringen kijken voordat ze het in walging uitschakelden.

“Ik dacht ‘gaat dit echt gebeuren?’ Er waren veel fouten, feitelijke fouten en overdreven dramatisering,” vertelde ze De onafhankelijke.

Haar kritiek op fouten en de spottende toon van de show werd herhaald door een voormalige politieagent die de moord onderzocht. De onafhankelijke in april dat de productie “verachtelijk” was.

‘Het is alsof ze de spot drijven met wat we hebben meegemaakt’, zei mevrouw Day.

“Ze probeerden het heel bizar te laten lijken, maar het waren onze levens waarmee ze speelden.”

Een ervaring die haar PTSS, nachtmerries, angst en depressie had veroorzaakt, was omgevormd tot een grappig verhaal over een excentrieke moordenaar voor het vermaak van anderen.

Mevrouw Day besloot het verhaal over de tragische dood van haar moeder terug te halen in een reeks berichten op TikTok.

De vaak confronterende clips, die samen meer dan een miljoen views hebben verzameld, geven een schrijnend inzicht in haar verdriet, en via hen ontdekte mevrouw Day een online community die haar afkeer deelt van de ongevoelige aard van sommige true crime-shows.

“Ik zat te denken, ben ik de enige die zo dicht bij het verhaal zit? Maar er zijn zoveel anderen die me vertelden dat ze het moesten uitzetten vanwege hoe respectloos het was,” vertelde ze De onafhankelijke.

Mevrouw Day zei verbaasd te zijn over de overwegend positieve reacties op haar TikToks.

“Mijn zus en ik zijn via sociale media zo veel naar beneden gehaald door mensen die dachten dat we ons tegen onze stiefvader keerden. Ik had nooit gedacht dat ik zo’n ondersteuningssysteem op TikTok zou vinden.”

Ze begon de hashtag #ethicaltruecrime te gebruiken en zei dat de makers van podcasts en tv-series hun benadering van het genre moeten heroverwegen om de slachtoffers en hun families voorop te stellen.

NBC reageerde niet op een verzoek om commentaar.

In een recente verklaring aan Buzzfeed, een woordvoerder zei dat de show een fictieve show was gebaseerd op ware gebeurtenissen.

“Sinds het begin van het project is het een topprioriteit van het creatieve team geweest om de geest van het verhaal in ere te houden en tegelijkertijd de echte mensen die getroffen zijn – van wie velen hun ervaringen deelden als onderdeel van dit proces – met gevoeligheid en respect te behandelen. ”

Het antwoord viel plat voor mevrouw Day.

“We moeten constant het gezicht van (Hupp) overal zien en haar naam overal zien, in plaats van de levens die ze nam. Wij zijn echte mensen. We hebben te maken met mensen die weten dat het ons trauma is daarbuiten.

“Het zou leuk zijn als ze meer respect zouden tonen bij het maken van de show.”

Mevr. Day is begonnen met het pleiten voor andere slachtoffers en houdt dit weekend haar eerste openbare spreekbeurt op het True Crime Podcast Festival in Dallas.

Ze zegt dat fans van true crime een grote rol spelen bij het dwingen van journalisten en netwerken om hun benadering van het genre te heroverwegen.

“Als het grof en respectloos aanvoelt voor de families, zet het dan uit. Als we deze mensen meningen of beoordelingen blijven geven, zullen ze ze gewoon blijven maken.”

“We proberen een plek te bereiken waar ethische echte misdaad iets kan zijn.”

Nu 28, en een moeder van een drie jaar oude zoon en een baby van vijf maanden, zei mevrouw Day dat ze heeft geleerd om met de pijn om te gaan.

“Nu heb ik een beter ondersteuningssysteem, ik ben nu een moeder, mijn kinderen houden me geaard. Ik heb zelf gezonde coping-mechanismen moeten ontdekken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in