Gym-angst is echt. TikTok’s ‘Shy Girl Workouts’ kunnen helpen.

0
76


Of je nu net lid bent geworden van een sportschool, weer aan het sporten bent of consequent bent komen opdagen, je kunt enige angst ervaren. Zullen mensen beoordelen hoe je eruitziet? Zullen ze naar je staren of een onbeschofte opmerking maken als je een stuk verkeerd doet? En oh mijn god, zou de machine kunnen? zijn elk luider?

Je mag ook worstelen met lichaamsbeweging als u astma heeft of een andere lichamelijke aandoening. Kan je lichaam de training aan?

Aangezien we in een cultuur leven die zo’n grote nadruk legt op uiterlijk en ‘het uitwerken’, is het… begrijpelijk dat velen van ons gymangst ervaren. Soms is de angst zo sterk dat je misschien niet in staat bent om te gaan, zelfs als je dat wilt.

Anders dan buiten sporten of het thuis doen – wat ook geldig is, als het geen tekenen van vermijding zijn (daarover later meer) – “shy girl workouts” zijn een optie die je misschien op TikTok hebt gezien.

TikTok-makers zoals Fitpie Fitness (@fitpie365) en Stephanie Besna (@stephaniebesna) hebben video’s gemaakt met oefeningen die je kunt doen als je je onzeker voelt in de sportschool. Dit zijn meestal stillere bewegingen en/of bewegingen die je tegen de muur of zelfs in je slaapkamer kunt doen.

Bijvoorbeeld, deze video van Besna’s houdt gewichtheffen achter in de kamer in zonder lawaaierige machines. En deze Fitpie Fitness-video toont oefeningen die je overal kunt doen zonder machines of gewichten. (TikTok staat trouwens vol met meer voorbeelden op #shygirlworkouts.)

Dat is geweldig en zo, maar wat is het probleem?

Waarom verlegen meisjestrainingen nu zo belangrijk zijn

Sportangst is reëel en komt vaak voor, of je het nu ervaart of niet. statistisch, ten minste 50% van de Amerikanen vind trainen in het bijzijn van anderen zenuwslopend – maar zoals je weet, is de sportschool ook moeilijk te vermijden omdat er zoveel gewichten, fitnesslessen en machines zijn die velen van ons zich niet kunnen veroorloven (of in ons huis passen) .

U kunt op dit moment ook met meer angst worden geconfronteerd, gezien waar we ons bevinden met de pandemie. “Na de pandemische lockdown van 2020 hadden we allemaal een periode van weken, maanden of zelfs jaren waarin we geen voet in een sportschool vol vreemden hebben gezet”, zei hij. Erik vivyaneen gediplomeerd psycholoog in Texas die gespecialiseerd is in angst. “Dat betekent dat onze comfortzone is gekrompen tot onze at-home gym of kleine groep, en die comfortzone moeten we opbouwen door hem weer uit te breiden. We leren bijna altijd bang te zijn voor wat we vermijden – zelfs als we het in de eerste plaats niet uit sociale zorgen of verlegenheid zouden vermijden.”

En dat is niet alles. Zoals hierboven vermeld, vetfobie endieet cultuur spelen ook een rol. “Bovendien leven we in een cultuur die veel waarde hecht aan [on] hoe lichamen eruit zien, dus het is niet verwonderlijk dat sportschoolangst veel voorkomt, ” zei Sydney Tenney, een primaire therapeut met… Licht gedragsmatige gezondheid in San Diego, Californië.

Je bewust zijn van die redenen en je realiseren dat je angst niets is om je voor te schamen, is van het grootste belang voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. “Het zelfinzicht hebben om te identificeren dat je ‘verlegen meisjes’-bewegingen nodig hebt, is ongelooflijk nuttig,” zeiRachel Trotta, een gecertificeerde personal trainer en fitnessspecialist. “Als het gaat om de voordelen van lichaamsbeweging, is consistentie alles – dus elke strategie die u helpt consistenter te zijn, stelt u in staat meer voordelen te halen uit beweging.”

Zelfs als je niet worstelt met volledige angst in de sportschool, kun je ongemak ervaren rond bepaalde machines of oefeningen – welke verlegen meisjestrainingen kunnen helpen.

“Niet iedereen beschouwt ze als workouts voor ‘verlegen meiden’, maar ik pas regelmatig de krachttrainingsprogramma’s van mijn klanten aan omdat ze zich ongemakkelijk voelen bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen in de sportschool,” zei Trotta. (De veelvoorkomende boosdoeners? Heupstoten en bilstoten, maar ook af en toe spring- en fitnessapparatuur.)

Er zijn tal van oefeningen die je kunt doen in een rustige hoek van de sportschool. (Foto: Andrea Gjestvang via Getty Images)

Er zijn tal van oefeningen die je kunt doen in een rustige hoek van de sportschool. (Foto: Andrea Gjestvang via Getty Images)

Er zijn tal van oefeningen die je kunt doen in een rustige hoek van de sportschool. (Foto: Andrea Gjestvang via Getty Images)

Voorbeelden van oefeningen voor degenen onder ons die gymangst hebben

Trainingsideeën voor verlegen meisjes nodig? Voor cardio kan dit lijken op het vinden van een loopband tegen de achtermuur of zelfs buiten lopen.

Voor krachttraining hebben de volgende oefeningen geen onhandige positionering of een goede balans nodig, volgens Heather Perren, een senior mastertrainer bij Lagree Fitness.

Voor je triceps:

 1. Pak een set handgewichten.

 2. Ga met de voeten op heupafstand van elkaar staan ​​en ga dan in een mini-hurkzit zitten door je stuitje naar achteren te sturen, je knieën te buigen en je romp iets naar voren te scharnieren.

 3. Met je ellebogen tegen je ribben aan, begin met je handpalmen omhoog.

 4. Strek je triceps langzaam uit naar de zachte elleboog en keer terug naar de startpositie. (Het doel is acht tot tien seconden in elke richting terwijl je voelt dat je kern wordt geactiveerd.)

 5. Houd je ellebogen hoog, je schouders ontspannen en je sleutelbeenderen wijd.

 6. Probeer deze extensies een minuut uit te voeren.

Voor je schuine buikspieren:

 1. Bevestig een weerstandsband aan een deur.

 2. Draai je naar een kant van de kamer en pak het handvat met beide handen in het midden van je borst.

 3. Houd een zachte buiging in je knieën en houd je romp rechtop met je schouders over je heupen gestapeld.

 4. Draai weg van de deur naar de achterkant van je ruimte, zonder je heupen te bewegen.

 5. Breng je romp langzaam terug naar de startpositie.

 6. Houd je handen weg van je borst en houd je ellebogen omhoog.

 7. Houd gedurende de hele duur constante spanning in je kern.

 8. Streef ernaar om één minuut aan elke kant te presteren.

Voor je bilspieren en rug:

 1. Bevestig twee weerstandsbanden aan een deurbevestiging die aan de onderkant van een deur is bevestigd.

 2. Pak beide handvatten vast en begin in een gespleten houding.

 3. Terwijl je naar beneden valt, buigen beide knieën in twee bochten van 90 graden en trek je tegelijkertijd de handgrepen naar je toe, terwijl je ze langs je zij roeit op de weg naar beneden.

 4. Terwijl je langzaam naar de top terugkeert, komen je armen langzaam los in hetzelfde langzame tempo als je benen.

 5. Vermijd de pauze bovenaan (vertaling: geen opgesloten knieën of ellebogen).

 6. Richt op twee minuten.

Zijn verlegen meisjestrainingen vormen van vermijding?

Als je angst hebt ervaren op andere gebieden van je leven, weet je dat het een vorm van vermijding kan zijn om veranderingen aan te brengen om je angst op afstand te houden. vermijden is de gewoonte om weg te blijven van een plaats, activiteit, object, enz. omdat je je er angstig over voelt of wat als gevolg daarvan zou kunnen gebeuren. Hoewel herkenbaar en begrijpelijk, verergert het onze angst meestal naarmate we het vaker doen.

“Wij, de wijze en geëvolueerde wezens die we zijn, beseffen dat we dit ongemak kunnen vermijden door te vluchten, uitstelgedrag, verdoving, enz.”, legt Tenney uit. “Hoewel dit onze angst vermindert, zij het tijdelijk, communiceren we ook met onze hersenen en ons lichaam dat het vermeden ding in feite een bedreiging voor onze veiligheid is… We zitten vast in een cyclus van angst/vermijding.”

Weet je niet zeker of je ermee omgaat of vermijdt? Stel jezelf deze vragen:

 1. Maak ik een bewuste keuze om dit te doen, in plaats van omdat ik op de automatische piloot zit?

 2. Doe ik een verlegen meisjestraining als een keuze, niet omdat ik het gevoel heb dat ik anders niet kan sporten?

 3. Maak ik er een punt van om met mijn angst om te gaan?

Als je deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, ga je waarschijnlijk adaptief om, niet vermijdend, volgens Linda Baggetteen gediplomeerd psycholoog in Californië, New York, Virginia en Washington die vrouwen helpt hun relaties met hun lichaam, eten en bewegen te herstellen.

“Het is ook belangrijk om jezelf af te vragen of het je leven verstoort”, voegde ze eraan toe. “Als het je geen leed of ongemak bezorgt, of je relaties verstoort, is het waarschijnlijk prima.” Anders raadde ze aan om naar een therapeut te gaan om je te helpen de angst te verwerken, zodat je een bevredigender, vrediger leven kunt leiden.

En als je het moeilijk hebt, is dat oké. Je bent een mens. Waar het om gaat, is waar je vervolgens naartoe gaat. Tenney moedigde mindfulness, zelfcompassie, diep ademhalen, praten met een geliefde aan, taken opsplitsen in kleinere happen en vasthouden aan je waarden als geweldige volgende stappen.

Dit lijkt misschien op praten tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou praten, vier tellen inademen en dan vier tellen uitademen, een vriend meebrengen, te beginnen met de machine waar je het meest vertrouwd mee bent, beetje bij beetje doenen jezelf niet dwingen om te sporten als het niet jouw waarde is.

Zelfcompassie en geduld zijn van cruciaal belang bij het overwinnen van sportschoolangst. (Foto: Edwin Tan via Getty Images)

Zelfcompassie en geduld zijn van cruciaal belang bij het overwinnen van sportschoolangst. (Foto: Edwin Tan via Getty Images)

Zelfcompassie en geduld zijn van cruciaal belang bij het overwinnen van sportschoolangst. (Foto: Edwin Tan via Getty Images)

Andere tips voor het omgaan met sportschoolangst

Sportangst, hoewel onaangenaam, is normaal. Het is ook een gevoel dat je aankunt. Hier is wat advies van therapeuten die kunnen helpen:

Herformuleer je gedachten om meer behulpzaam te zijn (met zelfcompassie)

Vivyan moedigt je aan om je perspectief aan te passen. Ze zei bijvoorbeeld, in plaats van te denken: “Iedereen kijkt naar me en ze denken dat ik er dom uitzie!” Probeer in plaats daarvan jezelf iets te vertellen dat nuttiger en waarheidsgetrouwer is, zoals: “Ik weet misschien niet wat ik doe, maar ik geef alles!” Zorg ervoor dat het ook voor jou echt aanvoelt, anders zal het niet zo gunstig zijn.

Deze vaardigheid kan ook voor andere gedachten gelden. Als je bang bent dat mensen je lichaam zullen beoordelen, kun je jezelf eraan herinneren dat “de gedachten van andere mensen niet jouw zaken zijn, en dat als iemand een negatief oordeel heeft over je lichaam, dat komt van een plaats van bekwaamheid, gezondheid en/of vetfobie, in plaats van als een geldige opmerking over je waarde, ‘zei Baggett.

Dit kost tijd en oefening, wat frustrerend kan zijn, maar je komt er wel. “Oefen zelfcompassie,” voegde Baggett eraan toe. “Het is moeilijk om angst te hebben. Je doet je best en je bent geen slecht mens.”

Ze zei ook dat je diepe ademhaling kunt combineren met een nuttige gedachte. Ze legde bijvoorbeeld uit dat als je hartslag stijgt, je jezelf eraan herinnert: ‘Het is gewoon de reactie van mijn lichaam op inspanning; het is veilig en het gaat voorbij.”

Neem geleidelijke stappen

Baggett moedigde ook aan om elke keer dat je eraan werkt om je angst onder ogen te zien een stap extra te zetten. “Misschien ga je naar de sportschool en zit je gewoon in de sauna of loop je super langzaam op de loopband, gewoon om je lichaam te laten wennen aan het zijn in de sportschool,” zei ze.

Ze verduidelijkte echter dat tijd een belangrijke factor is. “Het duurt soms wel 40 minuten om iets eng – maar objectief veilig – te doen voor je lichaam om te beseffen dat het in orde is en om de angstreactie te laten verdwijnen,” legde ze uit. Daarom is het belangrijk om jezelf uit te dagen op een haalbare, enigszins tijdrovende manier.

Het is moeilijk om die sportschoolzenuwen onder ogen te zien, we horen je. Maar onthoud: jij doen over tools en vaardigheden beschikken die het minder stressvol kunnen maken – en misschien zelfs plezierig.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op HuffPost en is bijgewerkt.

Verwant…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in