Google-directeur suggereert dat Instagram en TikTok de kernproducten van Google, Search en Maps, opeten • TechCrunch

0
103


De TikTok-dreiging voor het bedrijf van Google is niet alleen beperkt tot YouTube, zo blijkt. Kernservices van Google, waaronder Zoeken en Maps, worden ook beïnvloed door een groeiende voorkeur voor sociale media en video’s als de eerste stop op het pad van jongere gebruikers naar ontdekking, erkende een Google-exec vandaag tijdens een branche-evenement.

Senior Vice President Prabhakar Raghavan, die de Knowledge & Information-organisatie van Google leidt, verwees naar de populaire sociale apps in een breder gesprek op Fortune’s Brainstorm Tech-conferentie over de toekomst van de producten van Google en het gebruik van AI.

In een discussie over de evolutie van zoeken merkte hij enigszins onhandig op dat jongere gebruikers zich nu vaak tot apps zoals Instagram en TikTok wenden in plaats van Google Zoeken of Maps voor ontdekkingsdoeleinden.

“We blijven keer op keer leren dat nieuwe internetgebruikers niet de verwachtingen en de mentaliteit hebben waaraan we gewend zijn geraakt.” Raghavan zei, eraan toevoegend: “de vragen die ze stellen zijn compleet anders.”

Deze gebruikers hebben niet de neiging om trefwoorden in te typen, maar proberen inhoud op nieuwe, meer meeslepende manieren te ontdekken, zei hij.

“In onze studies gaat ongeveer 40% van de jongeren, wanneer ze op zoek zijn naar een plek om te lunchen, niet naar Google Maps of Zoeken,” vervolgde hij. “Ze gaan naar TikTok of Instagram.”

Het cijfer klinkt een beetje schokkend, dat moeten we toegeven. Google heeft ons bevestigd dat zijn opmerkingen waren gebaseerd op intern onderzoek waarbij een enquête werd gehouden onder Amerikaanse gebruikers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. De gegevens zijn nog niet openbaar gemaakt, zo is ons verteld, maar kunnen later worden toegevoegd aan de wedstrijdsite van Google, samen met andere statistieken – zoals hoe bijvoorbeeld 55% van de productzoekopdrachten nu op Amazon beginnen.

Hoewel oudere internetgebruikers misschien niet in staat zullen zijn om een ​​sociale video-app te gebruiken om een ​​restaurant te vinden, zou deze trend in de loop van de tijd in Google’s kernactiviteit van zoeken en ontdekken kunnen doordringen – om nog maar te zwijgen van de advertenties die voor dat soort zoekopdrachten worden verkocht . Hoewel jongere gebruikers uiteindelijk een soort kaarten-app kunnen lanceren voor navigatiedoeleinden, geven deze gegevens aan dat ze hun reis niet per se meer op Google beginnen. Dat betekent dat al het werk dat Google in de loop der jaren heeft gedaan om verschillende bedrijven te organiseren, te beheren en aan te bevelen, zoals lokale restaurants, of het creëren van ontdekkingshulpmiddelen in Google Maps, verloren kan gaan voor deze jongere internetgebruikers.

Raghavan legde ook uit hoe jongere mensen over het algemeen geïnteresseerd waren in meer ‘visueel rijke vormen’ van zoeken en ontdekken, en dat dat niet alleen beperkt was tot waar te eten.

Hij wees erop dat de jongeren die vandaag online kwamen nog nooit een papieren kaart hadden gezien (oef, manier om ons oud te laten voelen!), maar kaartproducten zijn ontworpen om eruit te zien als een papieren kaart die ‘aan de telefoon is geplakt’. Dit voldoet niet aan de verwachtingen van jongere gebruikers en is de verkeerde ervaring om ze aan te bieden, zei hij.

“We moeten volledig nieuwe verwachtingen oproepen en dat vereist een geheel nieuwe … technologische onderbouwing”, merkte Raghavan op.

Google Maps neemt nu bijvoorbeeld augmented reality op om gebruikers te helpen zich in hun omgeving te positioneren, in plaats van gebruikers te dwingen uit te zoeken welke kant ze op moeten gaan op basis van een blauwe stip die op het scherm knippert. Het bedrijf kondigde onlangs ook andere verbeteringen aan Google Maps aan op zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O, waar het onder meer nieuwe 3D-modi en meeslepende weergaven liet zien, waardoor Maps ook minder op een digitale vorm van een papieren kaart lijkt.

Raghavan suggereerde ook dat de vraag van jongere mensen naar visuele inhoud Google Zoeken zal veranderen. Hij meende echter dat dit onderdeel is van de doorlopende evaluatie van Search. Eerder legde hij uit dat internetgebruikers een paar basiszoekwoorden in een zoekmachine typten om in ruil daarvoor een lijst met blauwe links te krijgen. Later werden zoekmachines in staat om natuurlijke taal te begrijpen en voegden ze mogelijkheden toe voor het afhandelen van gesproken zoekopdrachten. In sommige landen zorgt spraak nu voor 30% van alle vragen, merkte de directeur op, omdat nieuwe internetgebruikers niet eens de moeite namen om te typen.

Tegenwoordig is Google op zoek naar het combineren van afbeeldingen en tekst, omdat het zich een toekomst voorstelt waarin gebruikers hun telefoon kunnen vasthouden – of misschien een AR-bril kunnen dragen – om een ​​zoekopdracht te starten op basis van wat ze zien.

In de tussentijd heeft Google echter te kampen met het feit dat sommige gebruikers niet langer de eerste stop zijn wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe plaatsen of informatie.

Deze trend werd zelfs zo uitgesproken dat de techgigant afgelopen herfst bevestigde dat het werkte aan deals waarmee het Instagram- en TikTok-video’s in Zoeken zou kunnen indexeren. Je kunt al een deel van deze voortgang zien – zoek naar een trefwoord gevolgd door het woord “TikTok” en Google zal rijen met resultaten van TikTok-video’s retourneren voordat je standaard webpagina’s ziet.

Maar Google is ook begonnen AI te gebruiken om video’s op internet te analyseren en gebruikers naar rijkere zoekresultaten te leiden, zei Raghavan.

Als u bijvoorbeeld op Google zoekt hoe u een band kunt verwisselen, krijgt u nu videoresultaten te zien. En nu kan Google AI gebruiken om de delen van de video te analyseren, zodat gebruikers naar de locatie kunnen springen waar wordt uitgelegd hoe ze de wielmoeren losmaken of de krik omhoog brengen. Het bedrijf werkt eraan om zijn analyse en begrip van video op één lijn te brengen met documenten, zei Raghavan.

Maar, voegde hij eraan toe, “het verkrijgen van dat niveau van dieper begrip is een reis die we nog steeds maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in