‘Glammas’ roept leeftijdsdiscriminatie op TikTok . op

0
14


close-up van apps voor sociale media op een scherm
Krediet: Getty Images

Oudere volwassenen gebruiken een “virtuele speeltuin voor tieners” om deel te nemen aan verhandelingen over ouder worden – en hebben “enorme invloed” met hun miljoenen volgers, volgens een baanbrekende nieuwe studie.

Onderzoekers van de National University of Singapore analyseerden 348 video’s op TikTok van oudere volwassenen met minstens 100.000 volgers. Ze ontdekten dat in bijna drie op de vier video’s oudere volwassenen te zien waren die leeftijdsstereotypen tarten (71%), het licht werpen op leeftijdsgerelateerde kwetsbaarheden (18%) en leeftijdsdiscriminatie uitroepen (11%).

De auteurs zijn van mening dat de bevindingen het potentieel voor oudere volwassenen benadrukken “om in de voorhoede te worden geplaatst van een beweging die gericht is op het uitdagen van sociaal geconstrueerde noties van ouderdom.” Ze noemen hun onderzoek een eerste-van-zijn-soort studie. Het was onlangs te zien in De gerontoloog.

Hoewel het algemeen als ’technofobisch’ wordt beschouwd, gebruiken oudere volwassenen steeds vaker digitale technologie, waaronder TikTok, dat tijdens de COVID-19-pandemie ‘naar boven schoot’. Het resultaat is dat “glamma’s” (of glamoureuze oma) en oudere volwassen influencers contentmakers zijn geworden en miljoenen volgers hebben beïnvloed.

“Ondanks de alomtegenwoordigheid van negatieve leeftijdsstereotypen, is het ontvouwen op TikTok een krachtig tegencultuurfenomeen waarin ouderen de hegemonische discoursen over ouderdom betwisten door hun oude status te omarmen of zelfs te vieren”, schreven de auteurs.

Met leeftijdsstereotypen die veel voorkomen bij jongere gebruikers van sociale media, zeiden de auteurs dat deelname van oudere volwassenen aan sociale media van vitaal belang is om “leeftijdsgerelateerde normen te destabiliseren”.

Naast het aanmoedigen van oudere volwassenen om sociale media te gebruiken, suggereerden de auteurs dat er inspanningen zouden kunnen worden geleverd om hen te motiveren om actief hun eigen inhoud te creëren. Die inspanningen, zeiden ze, zouden de overtuiging kunnen ondermijnen dat oudere volwassenen niet geïnteresseerd zijn in technologie, en hen aanmoedigen om hun eigen levenservaringen te delen en een actievere rol op zich te nemen in op leeftijd gebaseerde belangenbehartiging. Het kan ook jongere gebruikers blootstellen aan een oudere populatie die ze anders niet zouden tegenkomen.

“Naarmate de oudere demografie zich uitbreidt ten opzichte van jongere groepen, zijn hun zichtbaarheid en vertegenwoordiging op sociale media des te belangrijker”, concludeerden de auteurs.

De studie werd ondersteund door de Social Science and Humanities Research Fellowship van de Social Science Research Council.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in