Gewone ‘salarissen’ in Japan worden TikTok-sterren

0
121


In Japan betekent “salarymen” gewone kantoormedewerkers. Deze witte kraag werknemers worden gezien als hardwerkend, maar eerder, nou ja, gewoon.

Twee zogenaamde “salarymen” behoren nu echter tot de grootste TikTok-sterren van Japan.

De leider en een generaal manager bij het kleine Japanse bedrijf Daikyo Security zijn erkend als trendsetters door de online videodeelsite TikTok.

De maker van het account is CEO Daisuke Sakurai.

Op de TikTok-pagina van het bedrijf kun je kijken hoe Sakurai en algemeen directeur Tomohiko Kojima grappige dansen doen of eten noedels. In een andere video koken arbeiders een smakelijk eiergerecht.

De video’s laten allemaal het gelukkige maar eenvoudige leven zien van gewone werkende mannen en vrouwen. En deze mensen lijken zichzelf niet al te serieus te nemen.

De inhoud kan mensen aan het lachen maken. Maar Sakurai is serieus bezig met het versterken van het imago van het bedrijf en het aantrekken van nieuwe mensen voor het bedrijf. Hij is van mening dat die doelen moeten worden bereikt voor het voortbestaan ​​van het bedrijf.

Vóór TikTok was het aantal mensen dat een baan zocht bij Daikyo Security nul. Na TikTok krijgt het bedrijf veel sollicitatieverzoeken, waaronder mensen die aan de video’s willen meewerken.

Sakurai heeft zijn ogen gericht op wereldwijde arbeiders. Hij wil arbeiders aantrekken uit onder meer Vietnam en Indonesië. En hij staat toe dat ze Engels gebruiken in plaats van Japans.

Het bedrijf is opgericht in 1967 en heeft 85 medewerkers. De meesten van hen doen wat in Japan ‘drie K’-werk wordt genoemd, zegt Sakurai. Dat staat voor “kitsui, kitanai, kiken”, wat “hard, vies en gevaarlijk” betekent.

Dergelijke werkzaamheden omvatten onder meer de beveiliging op bouwplaatsen. De bewakers leiden het verkeer en zorgen ervoor dat vrachtwagens en materieel veilig kunnen bewegen zonder ongelukken of verwondingen. De baan vereist geen zeer speciale vaardigheden. Maar de vacatures zijn moeilijk in te vullen. Veel mensen willen niet urenlang buiten staan. En er zijn veel beveiligingsbedrijven die strijden om werknemers.

De Japanse bevolking vergrijst snel. Als gevolg daarvan kampt elke bedrijfstak met een tekort aan arbeidskrachten.

Dus waarom zou je je niet wenden tot sociale media, de plek waar jongeren rondhangen? Sakurai begon te posten op Twitter en Instagram. Maar het was toen hij op TikTok ging dat de dingen viraal gingen.

In een populaire video, Kojima klappen stukjes dun, kleurrijk plastic, gelvellen genaamd, op het gezicht van zijn baas over zijn ogen. Elk vel heeft de ogen van een stripboek karakter. De ondertitels in het Engels vragen: “Wat is het personage?”.

De video’s hebben een duidelijke boodschap: deze bedrijfsmedewerkers nemen zichzelf niet al te serieus. Dit kan indruisen tegen het beeld van een serieuze werkomgeving waar lagere en machtigere werknemers niet samen grappen maken. Bij Daikyo Security mag een werknemer gel-vellen op de bedrijfsleider klappen.

De video’s helpen het bedrijf ook om contact te maken met een veel groter publiek.

Een recente video bevat gelvellen met vlaggen van verschillende landen erop naar de geluiden van ’s Werelds kleinste viool, een popsong van de Amerikaanse groep AJR. Die video leidde tot duizenden reacties en miljoenen views.

Toen ze een vlag uit Mongolië toonden, toonden kijkers uit Mongolië hun waardering in de opmerkingen. Anderen vroegen om hun favoriete vlaggen, zoals Litouwen of Libanon.

Het is een teken dat TikTok Daikyo Security heeft geholpen taal- en culturele barrières te overwinnen door mensen aan het lachen te maken.

“Wat mijn werk de moeite waard maakt, is dat het om mensen gaat,” zei Kojima, “…niet om dingen.”

Ik ben Anna Matteo.

Yuri Kageyama berichtte dit verhaal vanuit Tokio voor de Associated Press. Anna Matteo heeft het aangepast voor VOA Learning English.

________________________________________________________________________________

Woorden in dit verhaal

witte kraag – bn. van, betrekking hebbend op of behorend tot de klasse van bezoldigde werknemers wier taken het dragen van werkkleding of beschermende kleding niet vereisen

manager – n. een persoon wiens werk of beroep management is

trendsetter – n. een die een trend zet : iemand of iets dat een nieuwe mode, stijl, beweging, enz. begint of helpt populariseren.

noedels – n. een dunne vaak platte reep vers of gedroogd deeg (zoals van bloem en ei) dat meestal wordt gekookt

klap – v. om scherp te slaan met of als met de open hand

karakter – n. een persoon in een verhaal of toneelstuk

waardering – n. bewustzijn of begrip van waarde of waarde

_________________________________________________________________________

We willen van je horen. Heb je een TikTok-verhaal of favoriete video op een ander platform? In het gedeelte Opmerkingen kunt u ook oefenen met het gebruik van de woordenschat uit het verhaal.

We hebben een nieuw reactiesysteem. Hier is hoe het werkt:

Schrijf uw opmerking in het vak.

Onder het vak ziet u vier afbeeldingen voor sociale media-accounts. Ze zijn voor Disqus, Facebook, Twitter en Google.

Klik op een afbeelding en er verschijnt een vak. Voer de login voor uw sociale media-account in. Of u kunt er een maken op het Disqus-systeem. Het is de blauwe cirkel met “D” erop. Het is gratis.

Elke keer dat u terugkeert om commentaar te geven op de Engels leren-site, kunt u uw account gebruiken en uw opmerkingen en antwoorden daarop zien. Ons reactiebeleid is: hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in