Gewone Japanse ‘salarymen’ bereiken TikTok-sterrendom – Lowell Sun

0
141


TOKYO — Het zijn uw gewone ‘salarismannen’, zoals bedrijfsmedewerkers in Japan worden genoemd – hardwerkend, vriendelijk en, nou ja, nogal regelmatig.

Maar de chief executive en general manager van een klein Japans beveiligingsbedrijf behoren tot de grootste TikTok-sterren van het land, met 2,7 miljoen volgers en 54 miljoen likes, en bekroond met prijzen als trendsetter op de app voor het delen van video’s.

Het account van Daikyo Security Co., dat gekke dansen, opgeslokte instantnoedels en andere alledaagse kost verzamelt, is het geesteskind van de bedrijfspresident.

Ondanks zijn pretentieloze houding is Daisuke Sakurai bloedserieus in het vergroten van de merkkracht, maar ook in het werven van jonge mensen voor zijn bedrijf, een uitdaging die hij als een kwestie van overleven beschouwt.

Daikyo, opgericht in 1967, heeft 85 medewerkers, waarvan 10 op het hoofdkantoor, weggestopt op de tweede verdieping van een obscuur gebouw in een steegje in het centrum van Tokio.

“Ons werk behoort tot de taken met het label ‘Three-K’ in Japan,” zei Sakurai, verwijzend naar “kitsui, kitanai, kiken”, wat “hard, vies en gevaarlijk” betekent.

Een veelvoorkomende taak van Daikyo-bewakers is om op bouwplaatsen te werken, het verkeer te leiden met een knipperende stok en ervoor te zorgen dat de vrachtwagens veilig komen en gaan zonder over voetgangers te rijden.

Het is geen baan die al te speciale vaardigheden vereist, maar niemand wil urenlang buiten staan. Maar liefst 99 beveiligingsbedrijven vechten om elke rekruut, in tegenstelling tot twee potentiële werkgevers voor kantoorbedienden, zei Sakurai.

En dit in het snel vergrijzende Japan, waar elke sector te kampen heeft met een tekort aan arbeidskrachten.

Dus waarom zou je je niet wenden tot sociale media, de plek waar jongeren zogenaamd samenkomen? Sakurai begon te posten op Twitter en Instagram. Maar het was toen hij op TikTok ging dat de dingen viraal gingen.

In een hitsegment slaat algemeen directeur Tomohiko Kojima met een handbeweging gelvellen, elk versierd met de ogen van verschillende stripfiguren, op het gezicht van zijn baas, recht boven zijn ogen.

“Wat is dit voor karakter?” de ondertitels vragen in het Engels.

Er worden geen bezuinigingen gebruikt, zeggen ze trots. Kojima moest het blijven proberen tot de strook precies goed landde.

“Ik oefen niet tijdens mijn werkuren”, zei hij lachend.

De clips hebben een duidelijke boodschap: ze trotseren het stereotype van star hiërarchische, misschien zelfs onderdrukkende, Japanse bedrijven. Bij Daikyo mag een werknemer gelvellen op de CEO klappen.

Vóór TikTok was het aantal mensen dat solliciteerde bij Daikyo nul. Na TikTok krijgt het bedrijf tientallen sollicitanten, ook van mensen die aan de video’s willen meewerken.

Sommige video’s, zoals een waarin de arbeiders een heerlijke omelet bakken, ontvouwen zich op de klanken van pittige liedjes, zoals ‘World’s Smallest Violin’ van het Amerikaanse poptrio AJR.

Ze verbeelden allemaal het gelukkige maar nederige leven van geüniformeerde mannen en vrouwen aan het werk die zichzelf niet al te serieus nemen.

Het zijn de goede jongens van Japan. En het is duidelijk dat ze elkaar erg leuk vinden.

Hun succes staat in schril contrast met het beeld van Japan Inc. als een achterstand op het gebied van digitale technologie, vooral van oudere mannen die vastzitten in hun manier van doen en niet in staat zijn om nieuwe technologie te omarmen.

Tegenwoordig wordt TikTok overspoeld met bedrijven die aandacht zoeken, van ‘izakaya’-cafés en kapsalons tot taxibedrijven.

Sakurai heeft zijn ogen nu gericht op wereldwijde invloed, in de hoop arbeiders uit plaatsen als Vietnam en Indonesië aan te trekken en hen in het Engels te laten werken.

En dus bevat een recente video gelvellen met de vlaggen van verschillende landen erop, een clip die duizenden reacties en miljoenen views heeft opgeleverd.

Sla een vlag uit Mongolië en kijkers uit Mongolië reageren dankbaar. Anderen vragen om hun favoriete vlaggen, of het nu Litouwen of Libanon is.

Het is een teken dat TikTok Daikyo heeft geholpen taal- en culturele barrières te overwinnen door het simpelweg op te heffen en te lachen.

“Wat mijn werk de moeite waard maakt, is dat het om mensen gaat”, zegt Kojima.

“Wat me trekt zijn mensen, niet dingen.”

Volg Yuri Kageyama op Twitter @yurikageyama.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in