Gesprekken over geestelijke gezondheid groeien op TikTok (VIDEO)

0
90


Therapeut Courtney Tracy zegt dat TikTok mensen helpt praten over geestelijke gezondheid. Maar ze waarschuwt ook voor de gevaren van verkeerde informatie.

TikTok zit boordevol dansvoorstellingen, grappige huisdierenvideo’s en fanpagina’s.

Maar het korte videoplatform is ook een groeiend thuis voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg die kijkers helpen om ondersteuning te zoeken. Hashtags zoals #TherapistsOfTikTok hebben ongeveer 570 miljoen views op het platform, terwijl #MentalHealth meer dan 43 miljard views heeft.

Courtney Tracy is een therapeut en pleitbezorger voor geestelijke gezondheid met meer dan 1,8 miljoen volgers op TikTok.

“Ik ben eind 2019 begonnen met het maken van video’s op sociale media. Begin 2019 heb ik een grote familietragedie meegemaakt waardoor ik veel psychische problemen kreeg. Dus als therapeut wilde ik online opdagen en vertellen de waarheid daarover’, zei Tracy.

Door haar werk vertelt ze eerlijk over haar worsteling met trauma en borderline persoonlijkheidsstoornis, ook wel BPS genoemd. En haar video’s beantwoorden vragen over therapie; destigmatiseren van psychische aandoeningen zoals borderline, angst, depressie en verslaving; en herinner kijkers eraan dat professionals in de geestelijke gezondheidszorg ook mensen zijn.

“Als therapeuten horen we zoveel over het moeilijke leven van andere mensen en we dragen dat met ons mee omdat het ons iets kan schelen – zoveel als sommige mensen denken van niet, dat doen we echt. En dat weegt op ons. Dus als we moeten vasthouden andermans spullen, en onze eigen spullen, het kan soms erg zwaar worden,” vervolgde Tracy. “Een van mijn favoriete soorten video’s om te maken, zijn mijn point-of-view-video’s waarin ik een therapeut speel, en dan speel ik mezelf ook als cliënt. En ik denk dat enkele van de beste reacties die ik heb ontvangen, mensen zijn die niet eerder in therapie zijn geweest en zeggen: ‘Wauw, dit zijn mijn symptomen’ of ‘Dit is iets waar ik het over zou willen hebben in therapie en zien hoe een therapeut zou kunnen reageren op iets waarvan ik zou kunnen zeggen dat het me voel me zoveel veiliger door de ruimte in te gaan.'”

Tracy zegt dat kijkers – inclusief andere professionals in de geestelijke gezondheidszorg – positief hebben gereageerd op haar eerlijkheid en openhartigheid.

Die gesprekstoon is gebruikelijk op TikTok, en Tracy zegt dat het meer gesprekken over geestelijke gezondheidszorg bevordert.

Experts zoals Tracy waarschuwen echter voor de gevaren van verkeerde informatie van het platform, vooral van makers die geen professionals in de geestelijke gezondheidszorg zijn.

Uit een onderzoek van eerder dit voorjaar bleek dat van de top 100 TikTok-video’s over geestelijke gezondheid ongeveer de helft ‘algemene’ informatieve video’s over het onderwerp waren en dat bij ongeveer 40% gebruikers vertelden over hun eigen persoonlijke ervaringen en verhalen.

Hoewel de studie opmerkt dat de persoonlijke verhalen die door gebruikers zijn gepost, doorgaans met steun en validatie werden ontvangen, zou er meer onderzoek moeten worden gedaan “naar de mogelijke rol van interventie door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.”

“Als we de echte geestelijke gezondheid niet begrijpen, als we verkeerde informatie krijgen, of we onszelf of onze eigen symptomen verkeerd analyseren, ja, dan praten we er meer over, maar we boeken eigenlijk geen vooruitgang voor onszelf of voor onze gemeenschappen,” zei Tracy. “En ik denk dat er wat fluctuatie en wat reorganisatie nodig zal zijn, maar ik denk dat het een goede zaak is. Hoe meer stemmen we hebben die praten over geestelijke gezondheid, hoe verfijnder ze zullen worden, en hoe meer het wordt eigenlijk gewoon normaal om over te praten, dat is het doel.”

Naast het normaliseren van gesprekken over geestelijke gezondheid, dringen Tracy en andere voorstanders van geestelijke gezondheid, waaronder zangeres en actrice Selena Gomez, “Queer Eye’s” Karamo Brown en Prins Harry, aan op meer middelen voor geestelijke gezondheid en betaalbare toegang tot therapie.

Newsy’s initiatief voor geestelijke gezondheid “America’s Breakdown: Confronting Our Mental Health Crisis” brengt je diep persoonlijke en doordachte verhalen over de toestand van de geestelijke gezondheidszorg in de VS Klik hier meer leren.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in