Genoeg van giftige mannelijkheid op TikTok? Wees meer zoals Noel Deyzel

0
122


Sociale media zijn giftig. We hebben het allemaal wel eens gedacht.

Het is ook ongelooflijk verslavend. Een onderzoek uit 2018 ontdekte dat bijna 40 procent van de gebruikers van sociale media eraan verslaafd was.

In een nieuwe serie over Euronews Culture gaan we kijken naar de manieren waarop het gebruik van sociale media verandert en naar nieuwere gezondere manieren om met onze steeds meer online cultuur om te gaan. Van detoxen op sociale media tot verslavingstherapie, we gaan alle hoeken bekijken.

Deze week kijken we echter naar de influencers zelf. In het bijzonder de giftige mannelijke influencers die de houding van jonge jongens over de hele wereld veranderen of beïnvloeden.

De kern van de verslavende werking van sociale media is de inhoud die wordt geproduceerd door mensen die van deze platforms leven. Of het nu gaat om merkdeals op Instagram of affiliate marketing op TikTok, influencer voor sociale media is een ambitieuze baan die nieuw is in de 21e eeuw.

EEN Britse studie ontdekte dat 87 procent van de 12- tot 15-jarigen sociale media gebruikte. Sociale media is een aspiratie geworden, zodat a enquête 2019 ontdekte dat Britse kinderen liever een influencer worden dan een astronaut.

Maar aangezien sociale-mediaplatforms de meest controversiële inhoud naar de top kunnen laten stijgen, is er een groeiende trend van onsmakelijke personages die zich in de meest lucratieve influencer-posities bevinden.

Dat is een zorg als veel van de mensen die naar deze influencers kijken, kinderen zijn.

De slechte beïnvloeders

Je hebt misschien al gehoord van mensen als Andrew Tate. Onderdeel van een nieuwe golf van mannelijke influencers die hun ‘advies’ spuien over carrièregroei, diëten en daten.

Tate was een professionele kickbokser die voor het eerst bekendheid kreeg toen hij in 2016 uit het Big Brother-huis werd geschopt nadat een video opdook waarin hij een vrouw zweepte.

Maar de afgelopen maanden werd hij een internetberoemdheid toen zijn video’s op sociale media zich als een lopend vuurtje over de tijdlijnen van mensen verspreidden.

Video’s van hem vrouwonvriendelijke en hatelijke opmerkingen werden geüpload en opnieuw geüpload door duizenden gebruikers als onderdeel van een virale marketingtechniek om zijn life-coaching-universiteit te promoten via affiliate marketing. Kortom, een piramidespel waarbij gebruikers geld probeerden te verdienen door video’s van Tate opnieuw te plaatsen met hun eigen link naar zijn sites.

De tactiek was ongelooflijk effectief en al heel snel was de inhoud van Tate overal op TikTok, YouTube en Instagram te vinden. Al snel begonnen ouders en leraren commentaar te geven op het zorgwekkende gedrag dat ze zagen van jonge jongens die naar Tate keken.

De inhoud van Tate wordt bepaald door zijn gewelddadige vitriool, degradatie van vrouwen en consumentistische decadentie. Het is een mengelmoes van de ergste invloeden die je zou kunnen verwachten voor tienerjongens en jonger.

Tate is sindsdien verbannen van Facebook, Instagram en YouTube

Maar Tate is niet de enige op deze platforms.

Deze mannen jagen op tienerjongens die zich misschien niet goed voelen over zichzelf en op zoek zijn naar rolmodellen die ze misschien niet in hun leven hebben.

Laten we eens kijken naar een influencer die het tegenovergestelde doet.

Noel Deyzel, een kinderbeïnvloeder

Hoewel het allemaal goed en wel is om te willen dat beïnvloedbare jonge mannen en jongens een zachter leven kiezen vol gezonde activiteiten zoals veganisme en borduren, is het soort jongens dat influencers zoals Tate aantrekken niet op zoek naar gezonde inhoud.

Daarom ben ik verliefd op de inhoud die Noel Deyzel uitbrengt.

Deyzel is een bodybuilder en influencer op sociale media. Net als Tate zullen zijn volgelingen naar hem toekomen voor advies over hoe ze gescheurd kunnen worden en eruit kunnen zien als het soort hardcore man dat ze vieren.

En net zoals Tate zijn aanwezigheid op sociale media gebruikt om geld te verdienen door middel van marketing, verkoopt Deyzel ook zijn trainingscoachingsacademie.

Maar terwijl Tate en andere soortgelijke influencers een cohort jonge mannelijke fans aantrekken door middel van vervreemdende tactieken, verspreidt Deyzel berichten van vriendelijkheid.

Het begint allemaal met een van Deyzels eerste hit TikTok’s: “How to be a Gym Douche”. Vanaf het begin promootte Deyzel manieren om meer rekening te houden met andere mensen in sportscholen.

Maar het gaat verder dan dat.

Deyzel heeft duidelijk de potentiële kwetsbaarheid van zijn publiek ingezien en heeft er op ingespeeld.

En terwijl Tate en zijn cohort misschien profiteren van jonge eenzame jongens zonder rolmodellen, is Deyzel de andere kant op gegaan.

Op Vaderdag plaatste hij een TikTok over hoe hij opgroeide zonder vader.

In de video legt hij uit hoe hij zijn eigen vaderfiguur moest worden.

“Velen van jullie bevinden zich misschien in een vergelijkbare situatie als ik. Ik kan je verzekeren dat het goed komt”, zegt hij in de video.

“Wees eerlijk, houd je aan je beloften en oefen vrijgevigheid. Ik weet hoe moeilijk de wereld lijkt, maar wees trots op je prestaties, net zoals ik trots op je ben.” Deyzel vult zijn publiek aan.

Hij heeft zelfs de neiging om de trends te ontrafelen van het zien van zeer gescheurde influencers die beweren dat ze gewoon natuurlijke voedings- en bewegingsplannen hebben.

Vergelijk met de Liver King, die beweert volledig te leven van de grofste stukken vlees zoals rauwe testicalen en, je raadt het al, lever. Terwijl hij zijn klik krijgt door zijn behoorlijk ruwe dieet te pushen om zijn supplementpillen te promoten, heeft Deyzel actief gewerkt om te voorkomen dat beïnvloedbare kijkers hun toevlucht nemen tot steroïden voor betere resultaten.

Deyzel erkent de aantrekkingskracht van steroïden in de bodybuildingwereld. Hij heeft tegen elk van zijn publiek geduwd om ze te proberen en beschrijft hun negatieve bijwerkingen.

Hij is zelfs open over zijn eerdere gebruik van steroïden, in het belang van volledige openheid, terwijl hij pleit tegen het gebruik ervan.

In bijna alle opzichten is Deyzel de antithese van de giftige mannelijke influencers. Hij is open over hoe hij zijn lichaam heeft gekregen zoals het is. Hij pleit voor vriendelijkheid en wil dat zijn publiek zo goed mogelijk is.

Wat een kerel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in