Gen Zers huilen over break-ups op TikTok en gaan viral

0
16


  • Gen Zers plaatsen TikTok-video’s van zichzelf die huilen om een ​​relatiebreuk.
  • De kwetsbare video’s, waarin mensen in bed of op de grond snikken, hebben miljoenen views gekregen.
  • De makers zeggen dat ze geen spijt hebben van de berichten en dat de steun van vreemden hen heeft geholpen om te rouwen.

Na 5 1/2 jaar had Ashley Singh, 23, een appartement en een gezamenlijke hond, haar eerste verwoestende liefdesverdriet.

In mei, vijf maanden na de scheiding van haar vriend, leed Singh door haar ergste rouwdag tot nu toe, snikkend op de vloer van haar appartement in Seattle. Ze haalde haar telefoon tevoorschijn en drukte op record.

“Om de een of andere reden besloot ik mezelf en de gevoelens op dat moment te documenteren”, vertelde Singh aan Insider. Ze voegde eraan toe dat, omdat ze “wist dat veel andere mensen het konden begrijpen”, ze de onbewerkte beelden op TikTok uploadde.

Tot Singhs grote verrassing ging de video viraal. Het is 13,3 miljoen keer bekeken.

Huilen om een ​​gebroken hart, zoals elke uiting van emotie, is niet nieuw voor zelfdocumentatie online. Het is een glibberig fenomeen om te kwantificeren – video’s getagd met #crying zijn goed voor 11,4 miljard views op TikTok, terwijl video’s met de tag #breakup 24,7 miljard views hebben – maar toevallige waarnemers hebben misschien een stijging opgemerkt in het snikken in selfie-modus na het uiteenvallen op de app van laat.

En hoewel er niet veel in hen gebeurt – de camera rolt, de persoon huilt – zijn er nogal wat viraal gegaan.

“Sommige mensen zeiden: ‘Je moet zulke dingen eigenlijk niet op TikTok plaatsen’ en ‘Je moet het verwijderen'”, zei Singh. “Maar op dat moment dacht ik: ik weet dat deze video zoveel andere mensen heeft bereikt die hetzelfde doormaken, en ik denk dat dit mensen helpt. Ik haal hem liever niet weg.”

Gen Z houdt van de authenticiteit van TikTok en is niet bang om het te gebruiken om geestelijke gezondheid te bespreken

TikTok, dat zwaar bevolkt is door Gen Zers, is het symbool geworden van de voorkeur van de generatie voor authenticiteit boven kunstgreep en aspiratie. Op de For You-pagina spelen video’s die zijn getraind op huilende, diepbedroefde jonge volwassenen in een eindeloze lus die miljoenen mensen kunnen zien.

In één video met 2,6 miljoen views huilt een vrouw in bed. In een andere met 10,9 miljoen views toont een vrouw een foto van haar ex, gevolgd door een shot van zichzelf huilend op de vloer.

Waarom voelt Gen Z zich zo op haar gemak om zijn laagste momenten te delen? Emma Adam, een toegepaste ontwikkelingspsychobioloog, zegt dat het waarschijnlijk een combinatie is van generatiefactoren, zoals hoge mate van angst en depressie, evenals hoge niveaus van empathie.

In vergelijking met andere generaties heeft Gen Z uitzonderlijk hoge niveaus van angst en depressie. De CDC ontdekte dat zelfmoordcijfers voor mensen van 10 tot 24 jaar, na een periode van stabiliteit van 2000 tot 2007, in 2018 met bijna 60 procent waren gestegen.

Adam, die ook een fellow is bij het Northwestern’s Institute for Policy Research, heeft van maart 2020 tot augustus 2022 een vragenlijst afgenomen bij 18- tot 29-jarigen. Zij en haar collega’s ontdekten dat 40% klinisch significante angst vertoonde en 35% tekenen van klinisch significante depressie. De jongste leden van de groep rapporteerden de hoogste niveaus van psychische aandoeningen.

Tegelijkertijd maakte de pandemie Gen Zers aantoonbaar empathischer. Adam en haar collega’s ontdekten dat in vergelijking met pre-pandemische enquêtes, Gen Zers met een laag en gemiddeld inkomen een toename lieten zien in hoe ‘zorgzaam’ ze zichzelf beschreven. (Waarom niet de rijken? Adam weet het niet zeker, maar het kan te maken hebben met ongelijkheid, aangezien rijke Gen Zers mogelijk meer geïsoleerd waren van de economische effecten van de pandemie en minder ziek waren.)

Het resultaat, zei Adam, is dat Gen Zers een intense depressie en angst voelt, evenals meer empathie voor anderen in hetzelfde schuitje. Voeg de alomtegenwoordigheid van smartphones en sociale media toe, en “dat creëert een omgeving waarin je eerder geneigd bent om te delen”, zei ze.

“Er is veel meer uiting van emotie en veel meer acceptatie van de uiting van emotie dan vroeger,” zei Adam, “omdat iedereen herkent hoe moeilijk dingen zijn geweest.”

TikTok kan Gen Zers helpen ontsnappen aan de eenzaamheid van liefdesverdriet

Lori Gottlieb, een psychotherapeut die de New York Times-bestseller ‘Misschien moet je met iemand praten’ schreef, zei dat hoewel ze zoiets als hen nog nooit eerder had gezien, TikToks van mensen die huilden om een ​​relatiebreuk niet per se als een verrassing kwam.

Bij liefdesverdriet is ons isolement bijzonder intens: we verliezen de persoon tot wie we ons normaal zouden wenden in tijden van emotionele pijn. Voor degenen die het voor de eerste keer ervaren, kan een breuk verpletterend zijn, en na een tijdje kunnen de mensen in hun leven ongeduldig worden. “Ze zeggen dingen als: ‘Moet je daar nu niet overheen zijn? Waarom doe je het zo moeilijk?'” zei Gottlieb. “Ze minimaliseren het.”

Maar de details van hun liefdesverdriet kunnen altijd nieuw lijken – en de mogelijkheid van oneindige ondersteuning – online.

Gottlieb merkte op dat de TikTokers in hun video’s hun verlies in tekst schetsten: de jaren dat ze samen waren, de afwijzing die ze voelden, “alles wat ze verloren hebben”.

Sommigen posten hun tranen om gemeenschap met anderen te zoeken – maar het is misschien niet het gezondste rouwritueel

In januari had Kyleigh Hensler, een 24-jarige die in Wisconsin woont, te maken met een relatiebreuk waarvan ze zei dat ze zich “het tegenovergestelde” voelde van wie ze was. Net als Singh uploadde ze spontaan haar eigen huilvideo op TikTok; het kreeg 5,4 miljoen views.

Hensler vertelde Insider via Instagram direct message dat ze de video maakte om haar eigen gevoelens van wanhoop tastbaar en zichtbaar te maken. Ze hoopte ook op gemeenschap met anderen.

“Ik heb het niet gepost om het viraal te laten gaan”, zei Hensler. “Ik heb het gepost omdat ik wilde vastleggen hoe ik me voelde, dus ik voelde me niet zo alleen.”

Zoals de filosofische puzzel luidt: als een boom omvalt in een bos en er is niemand in de buurt om het te horen, maakt het dan geluid? Als een persoon alleen huilt van angst, bestaat zijn pijn dan echt? Als anderen er niet zijn, zoeken we misschien een spiegel op. Of we zetten de camera aan de voorkant aan en klikken op opnemen.

Rouwrituelen – begrafenissen, Ierse wakes, zittende shiva, zelfs massale vertoningen voor publieke figuren zoals de koningin – helpen rouwenden voelen dat ze niet alleen zijn in hun verdriet, vertelde Pauline Boss, een therapeut en auteur die gespecialiseerd is in de studie van verdriet, Insider.

Maar Boss voegde eraan toe dat rituelen pas zinvol zijn als we ze met minstens één andere persoon doen. ‘Je hebt een getuige nodig,’ zei Boss.

Kunnen miljoenen vreemden onze getuigen zijn? Baas is niet verkocht. “Rituelen gaan ervan uit dat je ze doet met een paar andere mensen aan je zijde. Ik denk online, je denkt dat ze aan je zijde staan, maar dat is niet zo – je bent alleen,” zei ze. “Er is geen aanraking, er is geen lezing van gelaatstrekken of het horen van stemintonaties.”

Huilende video’s hielpen TikTokers om opnieuw contact te maken met IRL-vrienden en familie

Hensler en Singh zeiden dat de enorme hoeveelheid steun die ze online van vreemden kregen, hen hielp het hoofd te bieden. Mensen die aan een soortgelijk liefdesverdriet leden, vroegen hen om advies, terwijl degenen die hersteld waren, bemoedigende woorden over de toekomst achterlieten. Beiden schatten dat minder dan 5% van de commentaren die ze ontvingen negatief was.

Gottlieb zei dat ze niet verbaasd was dat de meeste opmerkingen vriendelijk waren. Door zich open te stellen voor zoveel mensen, is de kans groter dat posters contact maken met mensen die zich kunnen identificeren. “Er is een gedeelde menselijkheid die geruststellend aanvoelt”, zei ze, zelfs als het niet voldoet aan de echte kwetsbaarheid van “het masker persoonlijk afzetten, oog in oog met iemand die belangrijk voor je is.”

Voor Singh stelde het maken van de video haar in staat om die persoonlijke kwetsbaarheid te vinden: vrienden die het contact verloren waren, reikten elkaar aan om aanmoediging te bieden, en ze maakte IRL-vrienden met enkele mede-Washingtonians die op haar TikTok reageerden.

Het leidde ook tot een dieper gesprek met haar moeder, die TikTok niet gebruikt maar de video door iemand anders te zien kreeg. “Ze wist op dat moment niet hoe depressief ik was”, zei Singh. “Het dwong me om me emotioneel open te stellen voor mijn familie.”

Hensler zei dat verdriet genuanceerd is en dat online en persoonlijke ondersteuning niet of-of hoeft te zijn.

“Als iemand zoiets vreselijks doormaakt als een liefdesverdriet, gaat iedereen er anders mee om”, zei Hensler. “Sommige mensen gebruiken sociale media misschien als een tak van coping en vragen om begrepen te worden.”

E-mail tips over alles wat met internet te maken heeft naar mleighton@insider.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in