dinsdag, oktober 3, 2023
Home News Gen Z TikTok-makers boycotten Amazon, ondanks lucratieve deals

Gen Z TikTok-makers boycotten Amazon, ondanks lucratieve deals

0
82


Tijdelijke aanduiding terwijl artikelacties worden geladen

Een coalitie van TikTok-topsterren belooft al het werk met Amazon te staken – inclusief het sluiten van winkelpuien en het stopzetten van nieuwe partnerschappen met het e-commerceplatform – totdat het bedrijf voldoet aan de eisen van de Amazon Labour Union.

Met een gecombineerde aanhang van meer dan 51 miljoen, zegt de groep van 70 TikTok-makers dat de campagne, genaamd de “People Over Prime Pledge”, is ontworpen om Amazon onder druk te zetten om te voldoen aan de verzoeken van zijn werknemers, waaronder een minimumloon van $ 30, verhoogd betaalde vrije tijd en het stopzetten van activiteiten beschouwt de groep als ‘union busting’.

“Amazon’s wijdverbreide mishandeling van hun werknemers en schaamteloos gebruik van vakbondsafbrekende tactieken zullen niet langer worden getolereerd door de TikTok-gemeenschap”, luidt een verklaring van Gen Z For Change, een belangenorganisatie die de belofte coördineerde en vaak samenwerkt met makers.

Amazon Labour Union, die niet hielp bij het organiseren van de People Over Prime Pledge, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

De campagne is een publieke tegenslag voor Amazon, dat de afgelopen jaren heeft geprobeerd nauwere relaties met jonge influencers op te bouwen. In 2017 lanceerde het bedrijf het Amazon Influencer-programma, waarmee makers inkomsten kunnen genereren door producten aan te bevelen in gepersonaliseerde Amazon-winkelpuien. Eerder dit jaar vloog Amazon meer dan een dozijn Instagram-, YouTube- en TikTok-sterren naar een luxe toevluchtsoord in Mexico om influencers aan te moedigen hun aanwezigheid op het platform te vergroten. In juni bouwde Amazon een enorme VIP-lounge op VidCon, een jaarlijkse conferentie voor online videosterren, waar influencers konden leren over manieren om nauwer samen te werken met het bedrijf.

Instagram weet dat je de veranderingen niet leuk vindt. Het maakt niet uit.

“Ik denk dat hun methode om influencers levensveranderende uitbetalingen aan te bieden om ze het gevoel te geven dat ze met hen moeten samenwerken, terwijl ze ook weigeren hun werknemers achter de schermen te betalen, buitengewoon verkeerd is”, zegt Emily Rayna Shaw, 24, een TikTok-maker met 5,4 miljoen volgers die in het verleden met Amazon hebben samengewerkt. “Ik wil me op mijn gemak voelen om Amazon-producten aan te bevelen aan mijn gemeenschap omdat het zo betrouwbaar is, maar ik kan dit pas doen als ik weet dat ze hun werknemers eerlijk behandelen.”

Veel van de makers achter de People over Prime Pledge hebben promotionele deals met het bedrijf gesloten, maar zijn van plan hun winkelpuien te sluiten en toekomstige partnerschappen af ​​te wijzen vanwege zorgen over de behandeling van werknemers. Makers die met Amazon hebben gewerkt, zeggen dat het bedrijf hen verplicht om minachtende overeenkomsten te ondertekenen, zodat ze niet negatief over het platform kunnen spreken, zelfs als de deals voorbij zijn.

Amazon-werknemers lopen ontslag bij grote luchthub aan de westkust

Amazon – de op één na grootste particuliere werkgever in de VS, waar het vaker arbeidsongevallen heeft dan zijn concurrenten – is in toenemende mate een doelwit geworden voor georganiseerde arbeid. In april won de onafhankelijke Amazon Labour Union een verkiezing in een groot fulfilmentcentrum op Staten Island, wat een grote overwinning voor de vakbond betekende. Amazon-werknemers organiseren ook faciliteiten in Bessemer, Ala.; Garner, NC; Albany, NY; Campbellsville, Ky., en San Bernardino, Californië.

Maar het bedrijf heeft deze inspanningen een halt toegeroepen, gedisciplineerd, ontslagen en zelfs de politie gebeld voor sommige arbeiders die hun steun betuigen aan vakbonden. De National Labour Relations Board heeft gezegd dat een deel van het gedrag van het bedrijf in strijd is met de arbeidswetgeving, maar het bureau heeft beperkte middelen om een ​​bedrijf van de omvang van Amazon te controleren. Zelfs in het magazijn waar Amazon Labour Union de verkiezingen won, heeft het bedrijf de start van het contractonderhandelingsproces met succes uitgesteld, wat zelf maanden of jaren zou kunnen duren.

Amazon kan vakbonden jarenlang dwarsbomen door naar de rechter te stappen

Jackie James, 19, een TikTok-creator met 3,4 miljoen volgers, zei dat ze geen deals met Amazon zal sluiten totdat ze hun manier van doen veranderen. “Als influencer is het belangrijk om de juiste bedrijven te kiezen om mee samen te werken,” zei ze. “Ik denk niet dat werknemers onder Amazon moeten worden behandeld zoals ze zijn.”

Maar terwijl de inspanningen voor arbeidsorganisatie binnen Amazon verkeersdrempels hebben opgelopen – Amazon Labour Union verloor in mei een tweede verkiezing op Staten Island – bleef de beweging hoog in het vaandel staan ​​en kreeg ze steun van senator Bernie Sanders en president Biden. Chris Smalls, voorzitter van de Amazon Labour Union, verscheen vorige week op een prominente Twitch-stream en de hashtag #hotlaborsummer is op Twitter verschenen.

Amazon heeft eerder de onvrede onder zijn werknemers ontkend, met het argument dat omzet een functie is van de flexibiliteit van het bedrijf. “Een groot percentage van de mensen die we aannemen, zijn opnieuw aangenomen, wat aantoont dat ze ervoor zullen kiezen om voor ons te werken wanneer ze dat willen”, vertelde Kelly Nantel, een woordvoerster van Amazon, aan The Post in juni. Amazon-oprichter Jeff Bezos is eigenaar van The Washington Post.

“We eisen dat Amazon naar hun werknemers luistert en wijzigingen aanbrengt om een ​​gezonde werkomgeving te bieden”, zegt Aidan Kohn-Murphy, oprichter van Gen Z For Change, die ook berichten op TikTok plaatst. “Totdat Amazon deze veranderingen invoert, zullen wij als makers Amazon ervan weerhouden inkomsten te genereren met een van de grootste sociale-mediaplatforms ter wereld.”

Afgezien van de Amazon-campagne, is TikTok een knooppunt geworden voor belangenbehartiging van vakbonden, met veel makers die hun steun betuigen aan de arbeidersbeweging, in sommige gevallen direct bijdragend aan vakbondsinspanningen.

In februari, nadat Starbucks probeerde om niet-vakbondswerkers in dienst te nemen te midden van een vakbondsactie, stuurden TikTok-makers die met Gen Z For Change werkten meer dan 140.000 valse sollicitaties naar de gewraakte locaties en plaatsten video’s over hun inspanningen. In maart stuurde dezelfde groep makers meer dan 40.000 valse sollicitaties naar drie Kroger-supermarkten die tijdens een staking niet-vakbondswerkers wilden inhuren.

De influencers die deelnemen aan de belofte weerspiegelen de groeiende steun voor georganiseerde arbeidersbewegingen onder jongeren. Uit een recente Gallup-enquête bleek dat de goedkeuring van vakbonden op het hoogste punt staat sinds 1965, met bijna vier op de vijf (77 procent) volwassenen van 18 tot 34 jaar die hen steunen. In het afgelopen jaar hebben meer jongeren op TikTok hun pro-arbeidssentiment geuit door zich uit te spreken over eerlijk loon en de rechten van werknemers.

Duncan Joseph, een 19-jarige TikTok-maker met 4,3 miljoen volgers, zei dat hij de belofte ondertekende omdat hij opgroeide in Seattle en in de schaduw van Amazon leefde. Hij zei dat zijn generatie Z-collega’s er sterk op vertrouwen voor online bestellingen. Hij hoopt dat het gebruik van zijn platform om zich uit te spreken tegen het gedrag van het bedrijf zijn volgers zal helpen om naar Amazon-werknemers te luisteren. “Een van onze beste tools is bewustzijn en invloed”, zei hij. “Door deze publieke beslissing als influencer te nemen, zullen de mensen die onze video’s bekijken, begrijpen wat er aan de hand is en hoe oneerlijk de praktijken van Amazon zijn.”

De Amazon-opstand van Chris Smalls en de strijd om een ​​tweede magazijn

Elise Joshi, 20, een TikTok-maker en plaatsvervangend uitvoerend directeur van Gen Z For Change, die de People Over Prime Pledge leidt, zei dat Smalls, die de inspanningen leidde om een ​​Amazon-verpakkingsfaciliteit op Staten Island te verenigen, haar inspireerde om actie te ondernemen . “Sinds Chris Smalls op het nieuws kwam met het knallen van die champagnefles, hebben we aan de tekentafel gestaan ​​om uit te zoeken hoe we de vakbondsinspanningen van Amazon-werknemers kunnen ondersteunen,” zei ze.

De influencers zeggen dat TikTok een bijzonder krachtige bedreiging is voor de e-commercegigant, omdat het zowel de plek is waar Gen Z-gebruikers voor nieuws gaan als de verhalen die uiteindelijk in legacy-media verschijnen. “TikTok is erg krachtig”, zei Joshi. “Het controleert het verhaal over problemen, en Amazon weet dat.”

Ze hoopt dat naarmate de campagne groeit, het influencers onder druk zal zetten om zich af te melden voor deals met Amazon, tenzij ze arbeidsproblemen aanpakken. “Als je inhoud voor Amazon maakt,” zei ze, “hoop ik dat er duizenden reacties zullen zijn die je uitdagen.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in