Gen Z omzeilt Google voor TikTok als zoekmachine

0
118


NEW YORK — De term ‘Googlen’ is misschien synoniem met ‘zoeken’ naar dingen online, maar voor de groep die bekend staat als Gen Z kan dat veranderen.

Bijna 40% van de Gen Z-leden (geboren van 1997 tot 2012, volgens het Pew Research Center) geeft de voorkeur aan TikTok voor online zoekopdrachten, volgens interne gegevens van Google, die voor het eerst werden gerapporteerd door TechCrunch.

“Ze hebben geen lange aandachtsspanne; dat hebben ze meerdere keren gezegd”, zegt Adrienne Sheares, een social media-consultant, die een Gen Z-focusgroep vormde om hun zoekgewoonten te bespreken. “Ze willen de informatie heel snel hebben, en er heel snel bij zijn en niet hoeven te sorteren.”

FOTO: in deze 16 juni 2022, bestandsfoto, wordt bewegwijzering weergegeven buiten de nieuwe Bay View-campus van Google in Mountain View, Californië.

Op deze 16 juni 2022, bestandsfoto, wordt bewegwijzering weergegeven buiten de nieuwe Bay View-campus van Google in Mountain View, Californië.

VCG via Getty Images, BESTAND

Sheares zei dat Gen Z ontevreden was over de kwaliteit van de zoekopdrachten van Google. Dat komt grotendeels omdat de zoekmachine hen dwong om advertenties te doorzoeken, die vaak de eerste paar resultaten van veelvoorkomende zoekopdrachten vormen. Sheares zei dat TikTok daarentegen verschillende manieren biedt om snel inhoud te ontdekken.

“Ze gebruiken het op verschillende manieren”, zegt Sheares. “Dus ze kunnen er ofwel naar op zoek zijn en zoeken vergelijkbaar met hoe jij en ik zouden zoeken. Maar ze houden ook van de ‘For You’-pagina die de resultaten naar hen brengt voordat ze zelfs maar kijken.”

TikTok’s “For You”-pagina bestaat uit een scrollende feed met video’s waarvan het algoritme van de app heeft bepaald dat de gebruiker hierin geïnteresseerd kan zijn. Als zodanig gaat het zoeken via de “For You”-pagina meer over het ontdekken van inhoud dan over het zoeken naar iets specifieks. TikTok geeft inhoud weer op basis van verschillende factoren, waaronder hoe lang een gebruiker op een bepaald type video blijft hangen, of hij deze leuk vindt of erop reageert. Sheares zei dat het algoritme een groot deel uitmaakt van de reden waarom jongere gebruikers het leuk vinden om naar inhoud op TikTok te zoeken.

“De kans op [their results] relevant zijn, is extreem hoog, zodat ze informatie heel snel kunnen vinden”, zei ze. “Want als je een fervent gebruiker van TikTok bent, weet het al behoorlijk wat informatie over jou.”

Sheares zei ook dat TikTok’s gebruik van video vooral aantrekkelijk is voor Gen Z-gebruikers, die vinden dat het formaat hen een uitgebreider zoekresultaat geeft.

“Je ziet een blik van drieënzestig op een bestemming, of ervaring of product”, zegt Sheares. “Ze wilden de make-upstalen zien; voor bars spraken ze steeds over de esthetiek, de sfeer.”

FOTO: Een tienermeisje typt op haar laptop terwijl ze op haar bed zit

Sheares zei ook dat Gen Z de neiging heeft om te zoeken naar lichtere onderwerpen op TikTok, zoals recepten, modetips en baraanbevelingen. Ondertussen laten ze zwaardere onderwerpen – zoals die met betrekking tot COVID of verkiezingsinformatie – over aan Google.

“Voor de meer serieuze informatie houden ze wel van Google”, zegt Sheares. “Als ze iets op TikTok zien, zullen ze andere methoden gebruiken om te verifiëren, wat meestal lijkt op naar Google gaan of een nieuwsbron om een ​​back-up te maken.”

De trend van het gebruik van afbeeldingen en video bij online zoekopdrachten zou kunnen blijven bestaan. Eerder dit jaar toonde Google een nieuwe functie genaamd “Multisearch”, waarmee gebruikers kunnen zoeken met een combinatie van tekst en foto’s.

“Zelfs als mensen niet geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld TikTok, denk ik dat wat we gaan zien meer visueel is in de zoekresultaten”, zegt Sheares.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in