Gen Z is TikTok moe en vrouwen voelen het het meest

0
163


Soms wil je aan het einde van een lange dag gewoon in bed vallen en wat hersenloos scrollen op sociale media. Grappige TikTok-video’s, de nieuwe Insta-outfits van een vriend, doomscrolling op Twitter, wat het ook is dat je aan het scrollen houdt, kan een serieuze stressverlichting zijn. Maar voordat je het weet, gaan er een paar uur voorbij en probeer je ver na je bedtijd in slaap te vallen. EEN nieuwe enquête van de American Academy of Sleep Medicine laat zien dat dit een veel voorkomende ervaring is, zo niet een levensstijl, voor Generatie Z, die voor dit onderzoek 18-24-jarigen omvat. Tweeënnegentig procent van de mensen in deze leeftijdsgroep, van de 2.010 ondervraagde volwassenen, zegt slaap te verliezen dankzij sociale media.

Hoewel het misschien niet verrassend lijkt voor degenen die de verslavende aard van sociale media kennen, wijzen de cijfers op een mogelijke oorzaak van de massale slaapgebrek-epidemie die Gen Z naar verluidt ervaart, wiens slaapproblemen de afgelopen jaren goed zijn gedocumenteerd. een derde van Gen Zers zeggen dat ze slaap verliezen door de “Zondag Enge” en werk zorgen en 80 procent van hen geeft toe een dutje te hebben gedaan op het werk. In een studie over de verslavende aard van sociale media, concludeerden onderzoekers dat deze leeftijdsgroep veel meer verliest dan slaap – studenten die verslaafd zijn aan sociale media vertoonden ook achteruitgang in academische prestaties, tijdbeheer, focus en zelfrespect.

Dr. Po-Chang Hsu, medisch slaapconsulent en adviseur bij SleepingOcean zegt dat onze drive om ’s nachts te scrollen logisch is. “De meeste inhoud online (vooral op sociale media) is ontworpen om gemakkelijk te consumeren, pakkend en hapklaar te zijn (korte video’s, berichten of gewoon foto’s). Dit geldt ook voor TikTok, aangezien het platform doorgaans korte video’s van 15 of 30 seconden bevat. Het consumeren van zulke kleine hapjes achter elkaar zonder onderbreking maakt het hele proces boeiender en op de een of andere manier een beetje verslavend.”

Hsu voegt eraan toe dat ononderbroken hapklare inhoud ons afleidt van de echte wereld en onze zorgen, waardoor scrollen een ontspannende activiteit lijkt voor het slapengaan.

“Vermeldenswaard is ook dat ons brein verlangt naar meer kennis. Dus bij het scrollen door sociale media of TikTok willen de hersenen meer scrollen, op zoek naar informatie. Daarom hebben we vaak het gevoel dat we gewoon niet kunnen stoppen met scrollen. Dat is gewoon ons brein dat nieuwsgierig is naar extra informatie.” Het probleem, voegt Hsu eraan toe, is dat het leidt tot cognitieve en emotionele opwinding, wat het tegenovergestelde is van wat we nodig hebben voordat we naar bed gaan. Het maakt ons alerter, in plaats van onze geest tot rust te laten komen, legt hij uit.

“In plaats van de 7-8 uur te krijgen die nodig is voor energieherstel, slapen mensen misschien maar 5-6 uur omdat ze in deze lus van scrollen worden gezogen”, zegt hij. En hoewel dat kleine beetje slaapgebrek misschien geen probleem lijkt, zelfs maar een uur verloren slaap kan leiden tot ernstige stemmingswisselingen de volgende dag. Slaaptekort kan op lange termijn leiden tot: mentale en fysieke gezondheidsproblemen ook.

Hsu zegt dat onderzoekers nog steeds onderzoeken waarom Gen Z meer geschikt is voor dit probleem, maar een theorie is hun neiging tot verveling, omdat ze zijn opgegroeid als digitale autochtonen die gewend zijn aan meldingen en blootstelling aan sociale media de klok rond. “Dit dwingt hen om naar deze constante stimulatie te snakken, waardoor deze generatie afhankelijker wordt van sociale media en TikTok”, zegt hij.

Psychiatrisch verpleegkundige Angel LA Adams at Première Mentale Wellness zegt dat het gaat over de “feel good” chemische dopamine-hit die sociale media ons geven – “een gevoel van plezier”, dat zelfs onze behoefte aan slaap opheft, als het aan ons lag.

“Het maakt deel uit van het beloningssysteem in de hersenen, dus als je het loslaat, wil je dat gevoel herhaaldelijk ervaren. Dus iets dat zo belangrijk is als slaap, kan op een laag pitje worden gezet voor een nachtje scrollen, omdat het lichaam nu snakt naar dopamine en weet dat het het kan krijgen, “zegt ze.

Het onderzoek toont ook een opmerkelijk verschil aan tussen verloren slaap voor vrouwen, meer dan voor mannen – 83 procent van de vrouwen vergeleken met 77 procent van de mannen. Dr. Lloyd Glauberman, Klinisch psycholoog en uitvinder van Lifestyle Intelligence (LQ), wijst op de typisch sociale aard van vrouwen en de behoefte aan gemeenschapszin als mogelijke oorzaak. “Digitale gemeenschappen zijn erg machtig en niemand wil buitengesloten worden”, zegt hij.

Natalie van Winden, een 24-jarige vrouw in Los Angeles, is zo’n Gen-Zer die de neiging heeft om vlak langs bedtijd te scrollen. Ze merkt dat ze uit gewoonte aan het scrollen is en kiest voor Instagram maar vooral Tik Tok.

“Als het een normale nacht is en ik niet te gestrest ben, scroll ik minstens 30 minuten, maar als ik iets in mijn hoofd heb of ‘wraak uitstel’, zal ik merken dat ik minstens een uur aan het scrollen ben, ” ze zegt. Ze denkt dat vrouwen vaker traditionele sociale-mediaplatforms gebruiken dan mannen in het algemeen, zoals Instagram, waardoor ze meer geneigd zijn om te scrollen voor het slapengaan, maar ook op elk moment.

Adams is het daarmee eens en zegt: “Er wordt aangetoond dat vrouwen in deze leeftijdsgroep meer dan mannen zijn in het aantal kijkuren op sociale media gedurende de dag en nacht. Wat is een primaire oorzaak? Beïnvloeders van sociale media. Volgens recent onderzoek zou meer dan de helft van de Gen Z-meisjes stoppen met school of hun baan om influencers op sociale media te worden”, zegt ze. “Deze makers van inhoud kunnen alles beïnvloeden, van wat ze kopen en hoe ze eruitzien tot hoe ze handelen. Deze meisjes kijken op naar influencers en kijken naar hen om hun mening over dingen te vormen, wat in hun ogen essentieel is bij het vormen van hun identiteit. Mannen lijken niet zo veel interesse te tonen in influencers op sociale media als vrouwen.”

Er zijn aanvullende mogelijke verbanden tussen de verslaving aan sociale media van vrouwen die van invloed zijn op het slapengaan. Vrouwen hebben al vaker last van depressieve symptomen, waaronder moeite met slapen ’s nachts en slaperigheid overdag American Academy of Sleep Medicine rapporten. Dit kan leiden tot scrollen voor het slapengaan om contact te maken met anderen, maar ook omdat degenen die worstelen met slapeloosheid het gevoel kunnen hebben dat ze toch niet kunnen slapen, dus waarom niet. Dit vormt een cyclisch probleem, omdat: sociale media en het gebruik van blauw licht voor het slapengaan zijn in verband gebracht met slapeloosheidmaar slapelozen kunnen doorgaan en scrollen als er midden in de nacht niets anders te doen is.

Winden is een van de gelukkigen die geen slapeloosheid lijkt te ervaren na het uitschakelen van haar telefoon, een bron van blauw licht die soms verband houdt met slaapproblemen. Maar soms heeft ze ’s ochtends spijt dat ze niet eerder naar bed is gegaan. “Dat voel ik echt tijdens de [next] dag.” Ze zegt dat voor Gen Z-ers, het altijd het prettigst is om hun telefoon in hun handen te hebben, en het in bed hebben is daar een natuurlijk verlengstuk van.

“Dus ’s avonds onze telefoons checken is bijna als een laatste due diligence voor het slapen gaan”, zegt ze, en ze merkt op dat haar moeder nooit zou scrollen voor het slapengaan. Ze heeft geen haast om haar routine voor het slapengaan dagelijks te veranderen, maar neemt wel regelmatig een week of twee pauzes op sociale media, waarin ze merkt dat ze beter slaapt.

Het veranderen van scrollgewoonten op sociale media voor een betere slaap en waargenomen bedtijd kan mogelijk zijn in het begin niet gemakkelijk. Een studie toonde aan dat van Tik Tok-gebruikers meer dan 30 procent het risico loopt een echte verslaving aan het platform te ontwikkelen, waar ze het openen en scrollen niet kunnen weerstaan, PsyPost rapporten. Zelfs degenen die niet technisch verslaafd zijn, moeten andere manieren vinden om die dopamine-hit waar Adams naar verwijst te krijgen. Ze voegt eraan toe dat het niet is dat je sociale media helemaal moet stoppen, maar dat je al je scrollen een uur voor het slapengaan gedaan moet hebben om slapeloosheid te voorkomen, wat volgens haar ook direct verband houdt met andere psychische problemen.

Hsu zegt dat Van Winden op de goede weg is als het gaat om het doorbreken van verslavingen die van invloed zijn op routines voor het slapengaan, en soms is de gemakkelijkste manier om verslaafd te raken aan iets anders.

Voor Gen Z zou ik willen voorstellen om ’s nachts een vervanging voor sociale media te bedenken als ze hun slaap weer op het goede spoor willen krijgen. Het moet een ontspannende activiteit zijn waarbij geen schermgebruik nodig is, maar iets waar ze naar uitkijken. Ze kunnen bijvoorbeeld wat tijd besteden aan hun hobby’s, mediteren, naar zachte muziek luisteren, tekenen, dagboeken schrijven, schoonheidsprocedures doen (bijvoorbeeld een gezichtsmasker), stretchen, lezen, enzovoort”, zegt hij. “De sleutel is om iets te kiezen waar ze echt van genieten (met andere woorden, iets waardoor ze sociale media een tijdje kunnen vergeten).”

Alexandra Frost

Alexandra Frost is een in Cincinnati gevestigde freelance journalist, schrijver van contentmarketing, copywriter en redacteur die zich richt op gezondheid en welzijn, ouderschap, onroerend goed, zaken, onderwijs en levensstijl. Buiten het toetsenbord is Alex ook moeder van haar vier zonen jonger dan 7 jaar, die het chaotisch, leuk en interessant houden. Al meer dan tien jaar helpt ze publicaties en bedrijven om in contact te komen met lezers en hen met een herkenbare stem hoogwaardige informatie en onderzoek te brengen. Ze is gepubliceerd in de Washington Post, Huffington Post, Glamour, Shape, Today’s Parent, Reader’s Digest, Parents, Women’s Health en Insider.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in