Gen Z-historicus pakt race en geschiedenis aan

0
147


  • Kahlil Greene heeft meer dan 500.000 TikTok-volgers die naar hem kijken om meer te weten te komen over ras en geschiedenis.
  • De ‘Gen Z Historian’ gebruikt TikTok om te praten over onderontwikkelde of onbekende delen van de zwarte geschiedenis.
  • “Zoveel van wat de samenleving als ‘cool’ beschouwt, komt voort uit de Afro-Amerikaanse cultuur,” zei Greene.

Een 22-jarige zwarte maker gebruikt TikTok om zijn duizenden volgers de waarheid over de zwarte geschiedenis te leren.

Kahlil Greene is een zelfverklaarde “Gen Z Historicus” die de realiteit achter enkele van de minder bekende of onbegrepen momenten uit de geschiedenis wil onthullen, met een focus op het verkennen van de bijdragen van zwarte Amerikanen. In de afgelopen anderhalf jaar heeft hij een toegewijde fanbase opgebouwd van meer dan 500.000 TikTok-volgers, en maakt hij deel uit van een nieuwe klasse van sociale media-sterren die hun platforms gebruiken om zich af te vragen wat ze in de geschiedenisles op de middelbare school hebben geleerd.

Verborgen geschiedenissen verkennen

Greene studeerde in 2021 af aan Yale en was de allereerste zwarte studentenvoorzitter van de universiteit.

Hij plaatste dat jaar zijn eerste Tik Tok-video die samenviel met Martin Luther King Jr. Day.

“Ik merkte de intense hoeveelheid witwassen op MLK Day op en vond dat ik er iets aan moest doen”, vertelde hij aan Insider. “De enige citaten van MLK in de mainstream of op sociale media zijn super positief, super optimistisch en vermelden niets over ras of klasse of een van de andere dingen waar MLK voor vocht.”

De video oogstte meer dan 1,4 miljoen views.

Greene gebruikt TikTok om culturele momenten te herkaderen door de lens van de zwarte Amerikaanse geschiedenis en roept niet-zwarte makers en artiesten op – waaronder Awkwafina en Bretman Rock – die de zwarte cultuur hebben gecoöpteerd.

“Als het gaat om sociale media, wordt sociale valuta letterlijke valuta”, vertelde hij in februari aan Forbes. “Clout staat gelijk aan winst, en veel manieren waarop makers, vooral niet-zwarte makers, deze invloed krijgen, is door elementen of culturele bijdragen van de zwarte gemeenschap te nemen, ze op te voeren voor een meerderheid niet-zwart publiek, en roem, invloed, en de winst ervoor.”

Onlangs heeft Greene de zwarte cultuur verkend via een serie genaamd Hidden History, waarin hij deelt wat hij ‘griezelige, gekke en verdoken aspecten van de Amerikaanse geschiedenis’ noemt, zoals de Tulsa Race Massacre, waarin een blanke menigte 300 Afro-Amerikanen doodde , verbrandde 35 stadsblokken en vernietigde meer dan 1.250 huizen. In een andere video breekt Greene de belofte van trouw af in “massale assimilatie en indoctrinatie” en onderzoekt hoe het volkslied de slavernij in stand houdt.

TikTok Gen Z Historicus Khalil Greene spreekt in een microfoon

“Zoveel van wat de samenleving als ‘cool’ beschouwt, komt voort uit de Afro-Amerikaanse cultuur,” vertelde Greene aan Insider. “Ik hoop dit bewust te maken en mensen de eer te geven die ze verdienen.”

Met dank aan Khalil Greene


Mays benadrukt dat hoewel het medium TikTok misschien uniek is, het werk van Greene op een lang continuüm bestaat met andere zwarte opvoeders, zoals Carter G. Woodson, een zwarte geleerde wiens werk vooruitliep op de oprichting van Black History Month.

Zwarte mensen ‘de eer geven die ze verdienen’

Greene praat over dingen “die je niet alleen kunt leren in de geschiedenisles”, zegt Kyle T. Mays, een assistent-professor Afro-Amerikaanse studies aan de UCLA. Zijn TikToks zijn “onderdeel van een bredere beweging in de populaire cultuur en sociale media waarbij onderdrukte volkeren hun geschiedenis en tradities kunnen delen.”

In een van zijn meest recente series, “How Everything on this App Originated with Black People”, ontleedt Greene hoe “het grootste deel van de Gen Z-cultuur slechts een witgekalkte versie is van de zwarte Amerikaanse cultuur” en benadrukt hij hoe apps zoals TikTok het voor niet- -Zwarte mensen om zich de zwarte cultuur en geschiedenis toe te eigenen.

Veelgebruikte termen als ‘no cap’ en ‘simp’ zijn bijvoorbeeld afkomstig uit de zwarte Amerikaanse volkstaal.

“Zoveel van wat de samenleving als ‘cool’ beschouwt, komt voort uit de Afro-Amerikaanse cultuur,” vertelde Greene aan Insider. “Ik hoop dit bewust te maken en mensen de eer te geven die ze verdienen.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in