Gen Z gebruikt TikTok via Google, maar 20% van de video’s bevat verkeerde informatie

0
139


  • Uit een nieuwe studie van een site die online desinformatie volgt, bleek dat 1 op de 5 video’s op TikTok verkeerde informatie bevat.
  • Uit het onderzoek bleek dat TikTok vaak meer partijdige zoekresultaten oplevert dan Google.
  • Gen Z-gebruikers wenden zich steeds meer tot TikTok in plaats van Google als hun primaire zoekmachine.

TikTok is niet langer alleen een plek voor virale dansen en foodhacks. Gen Z-gebruikers zijn begonnen Google te vervangen door TikTok als hun primaire zoekmachine, meldde The New York Times onlangs.

Dat kan een ernstige hachelijke situatie zijn.

Uit een nieuwe studie van NewsGuard, een site die verkeerde informatie op internet volgt, bleek dat een op de vijf zoekresultaten op TikTok verkeerde informatie bevat. De studie analyseerde de top 20 zoekresultaten over 27 verschillende nieuwsonderwerpen, variërend van ‘verkiezingen van 2022’ tot ‘mRNA-vaccin’.

Uit het onderzoek van NewsGuard bleek dat TikTok gebruikers ook aanzette tot bevooroordeelde zoektermen. Als een gebruiker bijvoorbeeld heeft gezocht op ‘covid-vaccin’. TikTok zou suggesties doen voor meer bevooroordeelde zoektermen zoals ‘covid vaccin waarheden’ of ‘covid vaccin hiv’. Meer dan de helft van de zoekresultaten die naar voren kwamen over de tussentijdse verkiezingen van 2022 bevatte “hyperpartijdige linkse retoriek”, aldus de studie.

De ongebreidelde verkeerde informatie op TikTok is vooral belangrijk gezien het aantal video’s over huismiddeltjes dat op het platform circuleert. Het aanhoudende tekort aan babyvoeding heeft geleid tot een nevel van video’s waarin DIY-babyvoeding wordt gepromoot die kinderartsen als ‘gevaarlijk’ hebben bestempeld.

Na het besluit van het Hooggerechtshof om Roe vs. Wade ongedaan te maken, begonnen kruidengeneesmiddelen voor abortus populair te worden op TikTok. Video’s die alles suggereerden, van bittere garnering van peterselie tot bijvoet, een bloeiende plant, werden gebruikt als remedies voor abortus. Insider meldde dat een TikTok-video die suggereert dat bijvoet een miskraam kan veroorzaken meer dan 1 miljoen views op TikTok had. Het National Center for Complementary and Integrative Health merkte op dat “er zeer weinig onderzoek is gedaan naar Bijvoet bij mensen.”

Meghna T., een senior uit een buitenwijk van Michigan, zei dat als ze iets zoekt op het gebied van gezondheid of onderwijs, ze nog steeds Google gebruikt. Voor “al het andere” wendt ze zich echter tot TikTok.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in