Gebruikers parodiëren “Day In The Life” TikTok-video’s

0
58


“Day in the life”-video’s zijn overal op TikTok en komen in elke vorm en vorm. Je kunt 22-jarigen volgen die “hun leven op de rails krijgen” door op te ruimen en te sporten, of studenten die #motivatie delen door zichzelf te filmen terwijl ze studeren en sporten (alle video’s laten vaak veel sporten zien). Maar er zijn ook meer nichevideo’s die zogenaamd typische levens onthullen van een privékok in de Hamptons (946.000 volgers) of een vrouw die woont en werkt in het spookhuis dat inspireerde de bezwering films (1,3 miljoen volgers). TikToks met de hashtags #dayinthelife, #dayinmylife en #dailyvlog hebben samen meer dan 49 miljard views op het platform.

De video’s, voor het eerst gepopulariseerd in 2020 door jonge vrouwen uit New York City zoals Audrey Peters (589.100 volgers) en Victoria Paris (1,4 miljoen volgers) die zichzelf filmden terwijl ze brunchplekken of nagelsalons bezochten terwijl de stad heropende tijdens de pandemie, bevredigen onze nieuwsgierige en voyeuristische dringt aan. We krijgen een kijkje in het leven van mensen die geen beroemdheden zijn, maar toch op de een of andere manier glamoureus lijken. Ze hebben misschien zakelijke banen met goede extra’s, maar de… werk wordt nooit echt getoond (hoewel hun werkplekken aanslaan). Ze zijn 23 en heet en wonen in Manhattan (het is… altijd Manhattan) en eten bij Carbone. Het is het beste om niet te vragen hoe ze dit allemaal betalen en gewoon mee te gaan voor de rit.

“Het is fascinerend om te zien hoe iemand anders zijn leven leidt. Ik denk dat zelfs als iemand dat soort video’s aan het maken was, en ze gewoon thuis bleven en videogames speelden – ja, ik wil weten welke magnetronmaaltijd je voor de lunch hebt gemaakt. Dat vind ik interessant. Ik denk dat het interessant is om gewoon een portaal in het leven van iemand anders te krijgen,’ zei Schwanke. “Maar de mensen die succes hebben met het maken van deze video’s zijn mensen die een soort krankzinnig, zorgeloos leven leiden, en ja, het is leuk om naar te kijken. Mensen die veel geld hebben en het gewoon verknoeien, en mensen die een soort krankzinnig leven leiden dat voor hen volkomen normaal lijkt.”

Het valt niet te ontkennen dat er de afgelopen jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden van de zogenaamde Instagram-esthetiek, waarbij gebruikers de voorkeur geven aan meer authentieke inhoud die niet geënsceneerd aanvoelt. Dit verklaart waarom al je vrienden ineens fotodumps plaatsen of BeReal downloaden. Maar zelfs op TikTok worden dingen nog steeds samengesteld. Verdorie, het is een video bewerken app tenslotte.

In hun meest pure vorm nemen deze video’s dan ook iets van een middenweg in. Je leven komt zowel haalbaar als onbereikbaar over. Je laat het zien, maar laat het ook zien. We zien je misschien al klaar staan ​​voordat je je make-up opdoet, maar we zien ook de stijlvolle outfit die je kiest en vangen een glimp op van je trendy loft. Er is ons verteld dat deze dag vrij typisch voor jou is, maar toch zien we je vroeg opstaan ​​voor yoga, een massage krijgen, werken tot 20.00 uur en het toch voor elkaar krijgen om laat uit te blijven bij een opening van een galerie – op een dinsdag?! Het is de Gen Z of millennial-versie van Ik weet niet hoe ze het doet! (Het antwoord? Dat doet ze niet! Zelfs Peters, een van de eersten die de trend populair maakte, heeft toegegeven dat ze meerdere dagen aan elkaar heeft genaaid in één video.)

Bovendien hebben ze allemaal de neiging om geluid hetzelfde. Digitaal strateeg Olivia Yallop schreef vorig jaar een stuk voor Refinery 29 over de opkomst van de zogenaamde TikTok-stem, de geregistreerde manier van bezorgen die opduikt in veel front-facing video’s waar gebruikers spelen met hun intonatie en tempo om de andere mensen die voor hen viraal gingen. “Het is een manier om aan te geven dat ‘ik een bepaald type persoon ben, ik ben een influencer'”, vertelde sociolinguïst Nicole Holliday aan Yallop.

Schwanke zelf zei dat hij “de stem” probeerde te doen in zijn video. “Het is alsof mensen veranderen in robots die proberen menselijker te klinken op TikTok, omdat TikTok een soort krankzinnig platform is”, zei hij. “Dus het zijn mensen die zichzelf proberen te vermenselijken en alles wat ze doen normaal te laten lijken en alsof ze hun shit bij elkaar hebben.”

Maar de aard van TikTok betekent ook dat deze ‘dag in het leven’-video’s na een tijdje op de een of andere manier in één vervagen. De app moedigt gebruikers aan om trends te kopiëren, en hoe meer je van een bepaald type video bekijkt, hoe meer het alwetende, alziende algoritme je dwingt te voeden. Uiteindelijk stollen ze in het niets.

Daarom is de video van Schwanke zo perfect. Het is het TikTok-equivalent van semantische verzadiging, dat fenomeen waarbij als je een woord vaak genoeg zegt, het alle betekenis verliest en belachelijk klinkt. Het is een fotokopie van een fotokopie van een fotokopie en je kunt zien dat het in realtime begint af te breken.

Tegen het einde van de video heeft Schwanke drie keer in één weekend het IJsmuseum bezocht, onzinnig voedsel gegeten in opgemaakte restaurants, tijd doorgebracht met zijn vriendin en zijn man en vrouw, en verteerde een angstaanjagende hoeveelheid marg-torens. Zijn stem begint zelfs te versnellen en tegen het einde te vloeken, terwijl clips van comedyshows, wandelingen en koken snel achter elkaar verschijnen. (Voor de goede orde, Schwanke schatte dat ongeveer een derde van de beelden die hij gebruikte van hemzelf was, en de rest haalde hij van anderen op het platform, inclusief de clips van de marg-toren: “Die meisjes hadden een dag,” hij zei.)

Schwanke is niet de eerste die de realiteit van deze video’s ter discussie stelt. Andere gebruikers voor hem hebben onze perceptie de afgelopen maand omgedraaid, maar niet door komedie te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in