Financieel advies van TikTok is niet te vertrouwen

0
62


Het zou vanzelfsprekend moeten zijn: neem nooit financieel advies van een app die bekend staat om toezicht en levensbedreigende trends. Maar het lijkt erop dat Gen Z de memo nooit heeft gekregen. Volgens Barrons geeft meer dan een derde van de Amerikanen in deze leeftijdsgroep prioriteit aan financieel advies van TikTok boven tips van een gecertificeerde adviseur.

Iedereen kan op internet beweren een financieel expert te zijn. Social-mediaplatforms zitten vol met charlatans die je geld willen afhandig maken. Tik of klik hier voor details over populaire trucs, van nep-sweepstakes tot valse coupons.

Zelfs de krantenkoppen over crypto-rechtszaken van miljoenen dollars kunnen het vertrouwen van Gen Z in financieel advies van internetvreemden niet aan het wankelen brengen. Toen we dit nieuws hoorden, gingen we op zoek naar het slechtste financiële advies op TikTok. Je zult niet geloven dat mensen deze geldtips daadwerkelijk opvolgen!

Waarschuw uw familie voor vreselijk financieel advies van TikTok

In het verleden hebben we geschreven over de vele nadelen van TikTok. Misschien ben je het eens met FCC-commissaris Brendan Carr, die zegt dat TikTok een bedreiging voor de nationale veiligheid is. Maar zelfs als je het vermijdt, wedden we dat je vrienden en familie hebt die nog steeds van TikTok houden.

Uw dierbaren kunnen slecht advies tegenkomen. Herinner hen eraan dat sommige dingen de moeite waard zijn om voor te betalen – speciaal financieel advies.

Misplaatste financiële informatie is overal te vinden in ‘FinTok’, de populaire term voor TikTok’s persoonlijke financiële sectie. Gebruikers die niets weten over persoonlijke financiën zien FinTok als een gemakkelijk toegankelijke tool voor beginners. Ze denken dat ze hapklare financiële lessen kunnen leren in korte video’s van één minuut.

Veel van de meest populaire FinTok-leiders hebben echter geen referenties of ervaring. Het zijn gewoon rando’s die zelfverzekerd in een camera praten.

Een op de zeven video’s over persoonlijke financiën op TikTok bevat misleidende financiële informatie.

Van BBC News

Veel TikTokers zullen kijkers aanmoedigen om risicovolle financiële beslissingen te nemen. Ze leggen echter niet uit wat de gevolgen zijn.

Neem de gratis fooien van een vreemde aan en u kunt duizenden schulden hebben. De persoon die beweert goed geïnformeerd te zijn, herhaalt misschien gewoon iets dat ze online hebben gelezen, maar niet helemaal begrijpen. Hier zijn enkele van de slechtste opnames van zogenaamde “financiële experts” op TikTok.

1. Ze vertellen je welke aandelen je in 2023 rijk zullen maken

De financiële goeroes van TikTok maken graag korte video’s die je vertellen welke aandelen je moet kopen. Ze vermelden echter zelden hun bronnen. Soms noemen ze willekeurige aandelen die ze nauwelijks hebben onderzocht.

Koop nooit aandelen op basis van het advies van een internetvreemdeling. Doe grondig onderzoek naar de prestaties van het aandeel in het afgelopen jaar. Bepaal de risico’s voordat u iets koopt. Onthoud ook dat sommige TikTokers bijbedoelingen kunnen hebben. Ze kunnen aandelen aanbevelen waarin ze al hebben belegd, zodat ze de vraag en de aandelenkoers kunstmatig kunnen stimuleren.

2. Ze vertellen je dat je moet investeren in cryptocurrency

Net als aandelen vereist crypto grondig onderzoek. Talloze beroemdheden, van Kim Kardashian tot Shaq en Tom Brady, liggen onder vuur vanwege het promoten van crypto. Een fan klaagt zijn idool Tom Brady aan voor het promoten van een cryptocurrency die later slecht presteerde.

Vergeet niet dat beroemdheden rijkelijk worden betaald om producten aan te bevelen, waaronder cryptovaluta. Hoewel het verleidelijk is om je favoriete acteur, muzikant of reality-tv-ster te vertrouwen, moet je weten dat ze niet het beste met je voor hebben. Ze denken erover om hun bankrekeningen vet te mesten. Ze geven niet om uw financiële welzijn.

VERWANT: De beginnershandleiding voor het kopen van cryptocurrency

3. Ze stellen de sneeuwbalschuldmethode voor

Dit is een veelgebruikte strategie die mensen gebruiken om hun schuld te verlagen. Het advies zegt om kaarten met de laagste saldi eerst af te betalen. Op die manier wordt u gemotiveerd om kaarten met hogere saldi af te betalen.

TikTok-adviseurs noemen echter niet het kritieke deel: je moet ook je andere schulden betalen. Jonge en naïeve TikTok-gebruikers horen over de methode en denken dat ze alleen hun kleinere schulden hoeven te betalen. Vervolgens laten ze grotere schulden aan de kant. Dit veroorzaakt later extra problemen en heeft invloed op hun kredietscores.

4. Algemeen financieel TikTok-advies duwt u in de richting van daghandel

U hebt geen hbo-opleiding nodig om met daghandel te beginnen. Maar je hebt heel veel tijd en economische kennis nodig om te slagen.

Veel TikTokers laten daghandel er gemakkelijker uitzien dan het is. Het brengt een hoop risico met zich mee, daarom is het beter om in de loop van de tijd een beleggingsportefeuille op te bouwen.

5. Veel TikTokers zeggen dat je je studieleningen niet vervroegd moet aflossen

Dit is een slecht idee omdat de schuld van studieleningen enorme hoogten kan bereiken. Zogenaamde financiële adviseurs op TikTok vertellen hun volgers vaak dat ze in plaats daarvan het geld moeten investeren dat ze zouden uitgeven aan het aflossen van leningen.

Dat is een riskante beslissing. Wacht te lang met het afbetalen van uw schulden en de rentevoet kan uw schuld tot een onmogelijk hoog bedrag maken. In plaats van all-in te gaan, speel je op safe en betaal je je leningen regelmatig terug.

Blijf lezen

Deze lastige zwendelcampagne gaat achter degenen aan die geld hebben verloren in crypto

Pas op: valse kortingsbonnen verspreiden zich op sociale media

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in