Fijische politici gaan naar TikTok om de demografie van de ‘jongeren’ te bereiken in de aanloop naar de nationale verkiezingen

0
20


In een van zijn TikTok-video’s lijkt Sitiveni Rabuka – die in 1987 een etnisch-nationalistische staatsgreep leidde om de Fiji-regering omver te werpen – een training van een weerstandsband af te ronden.

“Iemand vroeg me laatst: ‘Til je mijn broer wel eens op?'”, zegt de 74-jarige tegen de camera.

“Ik zei: ‘Vroeger wel, maar nu ben ik meer geïnteresseerd in het verhogen van de standaard van dit land.'”

De nationale verkiezingen van Fiji zijn nog maar twee weken verwijderd en de leiders van drie van de grote partijen zijn naar TikTok gegaan om campagne te voeren – met verschillende mate van toewijding.

Mensen onder de 35 jaar vormen meer dan 60 procent van de bevolking van het land, dus het veiligstellen van de jongerenstem is een topprioriteit.

Spatie om af te spelen of te pauzeren, M om te dempen, pijlen naar links en rechts om te zoeken, pijlen omhoog en omlaag voor volume.

Audio afspelen.  Duur: 5 minuten 54 seconden

Fiji’s jonge kiezers strijden tegen ‘cultuur van stilte’ bij komende verkiezingen

Pacific digital researcher Jope Tarai zei dat meer dan 600.000 Fijiërs actief waren op sociale media, ongeveer tweederde van de bevolking van het land.

Volgens het Fijische Verkiezingsbureau stond hetzelfde aantal mensen geregistreerd om te stemmen.

Tarai, bekend als de “jeugdbult”, zei dat een van de hindernissen waarmee politici werden geconfronteerd, was ervoor te zorgen dat jonge mensen er genoeg om geven om te gaan stemmen.

“Je moet hun taal spreken”, zei hij.

En op TikTok is die taal dans.

In een van de video’s van Mahendra Chaudhry is te zien hoe de voormalige premier in een kantoor meeklapt op een deuntje met verschillende dansende vrouwen achter hem aan.

De populaire TikTok-ster Avishkar Kumar zei dat hij was ingehuurd om de 80-jarige leider van de Labour Party enkele bewegingen te leren.

“Het was moeilijk voor hem, maar hij redt het”, zei Kumar.

De inspanningen van de voormalige premier op het platform markeren een afwijking van zijn gebruikelijke basisstijl van campagne voeren.

“Ik doe dat nog steeds”, zei hij tegen het ABC.

“Ik verwaarloos het grote publiek niet, ik ontmoet ze nog steeds op de traditionele manier van campagne voeren.

“Maar we moeten meegaan met de tijd, we moeten meegaan met de technologie… wat [young people] gebruiken om contact te maken met wat er om hen heen gebeurt.

“Dus ik denk dat dat een heel goede manier is om hun aandacht te trekken.”

Het ABC nam ook contact op met de zittende premier Frank Bainimarama en de leider van de People’s Alliance Party, Sitiveni Rabuka, voor commentaar, maar kreeg geen antwoord.

‘Ik zal voor de Indo-Fijiërs zorgen’

De heer Tarai zei dat de heer Rabuka TikTok had gebruikt om de zorgen van jonge Indo-Fijiërs weg te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in