FCC-commissaris vertelt Apple en Google om TikTok uit app-winkels te verwijderen

0
98


TikTok moet worden opgestart vanuit app-winkels vanwege zorgen over het verzamelen van gegevens, zegt Brendan Carr . van FCC

PEKING – Een leider van de Amerikaanse Federal Communications Commission zei dat hij Apple en Google heeft gevraagd om TikTok uit hun app-winkels te verwijderen vanwege China-gerelateerde zorgen over gegevensbeveiliging.

De razend populaire korte video-app is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, dat onder Amerikaanse controle stond onder president Donald Trump.

Brendan Carr, een van de commissarissen van de FCC, deelde via Twitter een brief aan Apple CEO Tim Cook en Alphabet CEO Sundar Pichai. De brief wees op rapporten en andere ontwikkelingen waardoor TikTok niet voldeed aan het app store-beleid van de twee bedrijven.

Een leider van de Amerikaanse Federal Communications Commission zei dat hij Apple en Google heeft gevraagd om TikTok uit hun app-winkels te verwijderen vanwege zorgen over gegevensbeveiliging. Hier afgebeeld is de TikTok-downloadpagina op een Apple iPhone op 7 augustus 2020.

Drew Angerer | Getty Images Nieuws | Getty Images

“TikTok is niet wat het op het eerste gezicht lijkt. Het is niet alleen een app om grappige video’s of meme te delen. Dat is de schaapskleren”, zei hij in de brief. “In de kern functioneert TikTok als een geavanceerde bewakingstool die grote hoeveelheden persoonlijke en gevoelige gegevens verzamelt.”

Alphabet, Apple en TikTok hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken van CNBC om commentaar.

Carr’s brief, gedateerd 24 juni op FCC-briefpapier, zei dat als Apple en Alphabet TikTok niet uit hun app-winkels verwijderen, ze hem uiterlijk 8 juli verklaringen moeten verstrekken.

De verklaringen moeten uitleggen “de basis voor de conclusie van uw bedrijf dat de heimelijke toegang tot privé- en gevoelige Amerikaanse gebruikersgegevens door personen die zich in Peking bevinden, in combinatie met TikTok’s patroon van misleidende voorstellingen en gedrag, niet in strijd is met uw app store-beleid, ” hij zei.

Trump nomineerde Carr in 2018 voor een termijn van vijf jaar bij de FCC. De Senaat bevestigde in december dat de voorzitter van de commissie, Jessica Rosenworcel, nog een termijn van vijf jaar aanblijft.

Carr’s brief citeerde een BuzzFeed News-rapport van eerder deze maand waarin stond dat opnamen van TikTok-werknemersverklaringen aangaven dat technici in China tussen september 2021 en januari 2022 toegang hadden tot Amerikaanse gegevens.

In een verklaring aan CNBC zei een woordvoerder: “Zoals veel internationale bedrijven heeft TikTok engineeringteams over de hele wereld. We gebruiken toegangscontroles zoals codering en beveiligingsmonitoring om gebruikersgegevens te beveiligen, en het proces voor het goedkeuren van toegang staat onder toezicht van onze in de VS gevestigde beveiligingsteam. TikTok heeft consequent volgehouden dat onze technici op locaties buiten de VS, inclusief China, naar behoefte toegang kunnen krijgen tot Amerikaanse gebruikersgegevens onder die strikte controles.”

Op 17 juni, dezelfde dag als het BuzzFeed-rapport, kondigde TikTok aan dat het al het Amerikaanse gebruikersverkeer naar Oracle Cloud Infrastructure zou leiden en de privégegevens van Amerikaanse gebruikers van zijn eigen datacenters in de VS en Singapore naar Oracle-cloudservers in de VS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in