FCC-commissaris roept op tot TikTok-verbod

0
9


CNN

Door Brian Fung, CNN

Volgens Brendan Carr, een commissaris bij de Federal Communications Commission, zou de Amerikaanse regering TikTok moeten verbieden in plaats van tot een nationale veiligheidsovereenkomst te komen met de app voor sociale media die het mogelijk maakt om in de Verenigde Staten te blijven opereren.

Een reeks nieuwsberichten dit jaar over TikTok’s omgang met Amerikaanse gebruikersgegevens heeft Carr “weinig vertrouwen gegeven dat er een weg vooruit is”, vertelde hij dinsdag in een telefonisch interview aan CNN. “Misschien is de deal die CFIUS uiteindelijk sluit een geweldige, waterdichte deal, maar op dit moment heb ik een heel, heel moeilijke tijd om naar het gedrag van TikTok te kijken, denkend dat we een technische constructie gaan doorbreken die ze niet zullen vinden omweg.”

Het Comité voor Buitenlandse Investeringen in de Verenigde Staten, een overheidsinstantie met meerdere instanties belast met het beoordelen van zakelijke deals waarbij buitenlands eigendom betrokken is, heeft maandenlang met TikTok onderhandeld over een voorstel om de bezorgdheid weg te nemen dat Chinese overheidsinstanties toegang zouden kunnen krijgen tot de gegevens TikTok houdt op Amerikaanse staatsburgers. Dit jaar zei het bedrijf dat het zijn Amerikaanse gebruikersgegevens had gemigreerd naar servers van Oracle, maar er bleef bezorgdheid bestaan ​​​​over de vraag of de in China gevestigde werknemers van TikTok of het moederbedrijf ByteDance nog steeds toegang hebben tot die informatie. Die tweeledige vrees werd opnieuw geuit in september, toen TikTok onder druk van Amerikaanse wetgevers weigerde zich te committeren aan het afsnijden van de gegevensstromen naar China.

“Commissaris Carr heeft geen rol in of directe kennis van de vertrouwelijke besprekingen met de Amerikaanse regering over TikTok en is niet in een positie om te bespreken wat die onderhandelingen inhouden”, aldus een woordvoerder van TikTok in een verklaring aan CNN. “We zijn ervan overtuigd dat we op weg zijn om een ​​overeenkomst met de Amerikaanse regering te bereiken die alle redelijke zorgen over de nationale veiligheid zal wegnemen.”

Carr, die met CNN vanuit Taiwan sprak tijdens een allereerste bezoek van een FCC-functionaris aan dat land, zei dat hij geen ontmoetingen heeft gehad met CFIUS-lidagentschappen of het Witte Huis om de kwestie specifiek aan de orde te stellen, hoewel hij eraan toevoegde dat het onderwerp incidenteel had kunnen ontstaan. te midden van andere routinediscussies.

Carr’s oproep voor een TikTok-verbod werd voor het eerst gemeld door Axios, en de opmerkingen zijn een aanvulling op zijn eerdere oproepen aan Apple en Google om TikTok uit hun respectievelijke app-winkels te verwijderen.

Carr erkende dat als FCC-functionaris zijn eigen capaciteit om TikTok te reguleren beperkt is; CFIUS, het Commerce Department of de Federal Trade Commission hebben mogelijk meer juridische autoriteit over het bedrijf, zei hij.

Toch zei Carr dat zijn oproep voor een TikTok-verbod een “natuurlijke vooruitgang in mijn denken” weerspiegelt en wordt geïnformeerd door het werk van zijn eigen bureau om de invloed van China op Amerikaanse telecommunicatienetwerken te beperken. De FCC heeft talloze stappen ondernomen om Chinese telecombedrijven te blokkeren of te verbieden om apparatuur of diensten in de Verenigde Staten te verkopen, vanwege beschuldigingen dat die bedrijven ook zouden kunnen worden gedwongen om de gegevens die ze hebben over Amerikaanse communicatie op te geven aan de Chinese overheid.

“Voor mij is dit het nemen van wat ik heb geleerd in de Huawei, ZTE, China Mobile-context, waar we kijken naar mogelijk snode datastromen, en het toepassen in termen van dit probleem,” zei Carr.

De-CNN-Wire
™ & © 2022 Cable News Network, Inc., een Warner Bros. Discovery Company. Alle rechten voorbehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in