“Family Guy” -clips hebben TikTok in handen gekregen

0
20


Terwijl ik in een hersenloze roes door mijn TikTok-feed scrolde, moest ik mezelf dwingen te stoppen. Hoeveel ‘Family Guy’-clips had ik op dat moment gezien? Inmiddels waren ze bijna vaker dan de advertenties. En ja hoor, terwijl ik door de ongeveer 40 video’s veegde die ik het afgelopen halfuur had in- en uitgezoomd, waren een overweldigend aantal clips van de show – een show waarvan ik nog nooit een volledige aflevering heb gezien.

Als je de afgelopen jaren op een op video gebaseerd social media-platform hebt gezeten, begrijp je dit scenario tot op zekere hoogte. Of het nu TikTok, Facebook, Instagram Reels of de godvergeten YouTube-shorts zijn, clips van “Family Guy” zijn overal. De show – die nu in zijn 21e seizoen zit – is altijd ingebakken geweest in de internetcultuur, met name de meme-cultuur. Maar dit is iets nieuws, iets dat iets uitgebreider lijkt dan een simpele meme.

Toen ik probeerde te begrijpen hoe de show de laatste tijd zo wijdverbreid was geworden, kwam ik iets tegen dat het “Family Guy” Funny Moments-piramidespel werd genoemd. In de commentaren op een nu verwijderd kanaal plaatste de eigenaar een link naar een website waarop ze beweerden dat mensen duizenden dollars per maand konden verdienen terwijl ze slechts 20 minuten per dag werkten – als ze $ 47 betaalden voor lessen. Deze lessen zouden gebruikers leren hoe ze hun eigen kanalen kunnen bouwen om “Family Guy”-clips op te plaatsen, inclusief instructies over hoe ze mensen kunnen inhuren om het werk voor je te doen. Maar hoe een van deze tips voor ogenschijnlijk basale dingen $ 47 waard zou kunnen zijn, gaat mij te boven, en de beweringen over hoeveel geld je ermee zult verdienen, zijn een beetje achterdochtig.

Nu probeer ik niet te zeggen dat elk account waarvan je clips op sociale media ziet, deel uitmaakt van een enorm piramidespel. Hoe grappig dat ook mag zijn, ik betwijfel ten zeerste dat er dat niveau van samenwerking is tussen de enorme overvloed aan uploaders. Maar op de een of andere manier moet dit lucratief voor hen zijn. Wie zou anders de tijd nemen om al deze video’s te knippen, bewerken en posten? Natuurlijk zitten er misschien bots achter, maar ergens profiteert iemand enorm van deze clips, vooral op TikTok.

Ik telde de weergaven op van de laatste 10 video’s die waren gepost door een van de accounts die in mijn feed opdoken en toen ik dit artikel gebruikte voor een schatting van het uitbetalingspercentage van TikTok, ontdekte ik dat ze ongeveer $ 600 zouden hebben verdiend – en dat was net binnen een een maand tijdsbestek. Dit gaat ervan uit dat de video’s niet worden gedemonetiseerd volgens de auteursrechtrichtlijnen van TikTok, iets waarvan ik zeker weet dat het geen probleem is gezien de enorme hoeveelheid auteursrechtelijk beschermde inhoud die wordt gepost. Dit komt niet in de buurt van de duizenden dollars die je had kunnen verdienen door de cursus te volgen, maar toch – het is nog nooit zo eenvoudig geweest om te profiteren van het intellectuele eigendom van iemand anders.

“Family Guy” is niet de enige show die zich verspreidt in mijn feeds op sociale media. Ik heb ook talloze clips gezien van ‘Fleabag’, ‘Big Bang Theory’ (evenals de prequel-spin-off ‘Young Sheldon’), ‘Rick and Morty’ en ‘Bluey’. Het is echter de meest voorkomende en degene waarover ik de laatste tijd de meeste mensen heb horen reageren. Het lijkt erop dat iedereen die ik ken, wordt doorgesluisd naar de “Family Guy” -pijplijn, vooral op TikTok.

Het ding is, ik niet eens echt willen om ‘Family Guy’ te kijken. Er zijn hier en daar wat stukjes die ik grappig vind, maar het grootste deel van de show komt gewoon niet overeen met mijn gevoel voor humor. Ik heb me altijd meer aangetrokken gevoeld tot “The Simpsons” of “King of The Hill” als het gaat om animatie voor volwassenen. Toch merk ik dat ik nog steeds de meeste clips bekijk die ik helemaal doorzie, ongeacht hoeveel ik er die dag heb gezien. Ik weet niet eens of ik ze volledig aan het verwerken ben – ik weet niet zeker of ik me een enkele scène kan herinneren die ik heb gezien – dus waarom word ik gehypnotiseerd door deze clips? Ik heb hier al een tijdje over nagedacht en ik heb een paar redenen waarom ik – en misschien wij – in het konijnenhol van de “Family Guy” zijn gevallen.

“Family Guy” is al een gemakkelijke show om naar te kijken. Ik probeer komedie niet als een “Rick and Morty”-fan te houden, maar veel van de grappen die het maakt zijn vrij eenvoudig. Neem wat popcultuurreferenties of parodieën, een paar grappige scheldwoorden met een beetje slapstick en je hebt een vrij standaard “Family Guy”-aflevering. Net als veel andere tekenfilms is de show ook episodisch – wat betekent dat de plots zich meestal binnen een enkele aflevering bevinden – dus zolang je de setting en personages in het algemeen begrijpt, kun je de show op bijna elk moment bekijken zonder het gevoel te hebben dat je hebt gemist. iets.

Bovenop deze episodische structuur gebruikt “Family Guy” ook veel opengewerkte grappen of kleine terzijdes die weinig tot geen invloed hebben op de plot. Dit zijn meestal verwijzingen naar de popcultuur of een excuus om een ​​paar grappen te maken zonder het verhaal te beïnvloeden. Deze korte stukjes zijn perfect om opnieuw te posten, omdat ze nog minder context nodig hebben dan de show zelf. Om de een of andere reden zie ik de meeste hiervan op YouTube-shorts, maar de clips op TikTok profiteren van de langere tijdslimiet van het platform, die meestal ongeveer twee of drie minuten duurt. Maar ondanks hun extra lengte voel ik me nog steeds tot hen aangetrokken, zoals een mot tot een brandende zak etterende hondenpoep.

Dit leidt tot het volgende punt van mijn theorie waarom we allemaal vastzitten in een modderpoel van “Family Guy” grappige momenten. Deze clips zijn opgemaakt op een manier die meteen je aandacht trekt. Bij elke afzonderlijke clip die ik op TikTok heb bekeken, wordt niet alleen de clip afgespeeld, maar ook een andere felgekleurde, stimulerende video ernaast. Je zult waarschijnlijk gameplay zien van Subway Surfers en andere eenvoudige mobiele games, of “vreemd genoeg bevredigende” video’s, waarin mensen op een visueel aantrekkelijke manier met slijm spelen of door objecten snijden. Deze stijl is nu zo herkenbaar dat het een meme is geworden, waarbij mensen (hopelijk) grapjes maken dat ze geen tv-programma’s of films meer kunnen kijken zonder een van deze video’s tegelijkertijd te hebben.

Door TikTok scrollen geeft mijn brein al het gevoel dat het langzaam tot een soep wordt gemasseerd, maar dit versnelt dat alleen maar. Er is hier een echte zorg over overstimulatie – onze aandacht wordt gegrepen door een kleurrijk object en vervolgens in tweeën gesplitst. Het is eerlijk gezegd hypnotiserend en ik voel dat ik de mogelijkheid verlies om langs de clips te scrollen naarmate ik langer op het platform doorbreng. En het feit dat ik mezelf niet los kan rukken van deze video’s, vertelt het alwetende algoritme ongetwijfeld dat ik er goed op reageer en dat het ze me moet blijven laten zien. Als we sociale media zelf beschouwen als een piramidespel, zitten de opperheren van TikTok bovenaan. Ze profiteren ervan dat ik langer op hun platform blijf (omdat ik daardoor meer van hun advertenties bekijk), terwijl de clipkanalen al het werk doen om boeiende inhoud voor hen te plaatsen. De clipkanalen (ongeacht of het zelf piramidespelen zijn of niet) profiteren ervan dat ik me bezighoud met hun inhoud, waardoor het meer algoritmisch levensvatbaar wordt. En ik ben de sukkel aan de onderkant, een product verkocht krijgen dat ik niet eens wil kopen.

Wat echt tragisch is, is dat het niet eens een echt product meer is – het is nu een verdund, verbasterd product van wat het ooit was. Hoe gemakkelijk het ook is om ‘Family Guy’ af te doen als een maffe, low-brow show, het is nog steeds een kunstwerk. Maar de manier waarop we het nu consumeren, is volledig van zijn oorspronkelijke medium gerukt en opnieuw verpakt in een walgelijke nieuwe schaal. Waar zijn die goede ouderwetse waarden waarop we vroeger vertrouwden?

Senior Arts Editor Hunter Bishop is te bereiken op hdbishop@umich.edu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in