Facebook verliest zijn grip als ‘Top 10’-app naarmate BeReal en TikTok groeien – TechCrunch

0
98


Facebook heeft dit jaar moeite om zijn positie in de top 10 van apps in de Amerikaanse App Store te behouden, volgens een analyse van iPhone App Store-gegevens. Naarmate jongere consumenten overschakelen naar nieuwere sociale netwerkervaringen zoals TikTok en nu BeReal, heeft de grote blauwe app van de techgigant grip verloren in de Top Charts van de App Store.

Vorig jaar viel Facebook bijvoorbeeld maar zeven keer uit de Top 10 gratis iPhone-apps in de VS. Maar in 2022 is dat cijfer al gestegen tot 97 – een indicatie dat Facebook mogelijk terrein verliest nu nieuwe apps hun weg vinden naar de topposities van de App Store.

Voor een meer directe vergelijking viel de Facebook-app in de eerste helft van 2021 slechts zes keer uit de Top 10 van apps van de App Store. In de eerste helft van 2022 is hij in totaal 59 keer uit deze groep gevallen, per gegevens verstrekt aan TechCrunch door app-intelligentiebedrijf Sensor Tower.

Het bleef zelfs een keer uit de Top 10, tot 37 opeenvolgende dagen in 2022, merkte het bedrijf op, een stijging ten opzichte van slechts twee opeenvolgende dagen in 2021.

Aanvullende analyse geleverd door een andere App Store-gegevensprovider, data.ai (voorheen App Annie), ondersteunde deze conclusie ook – hoewel het ontdekte dat de app in 2021 slechts 4 keer uit de Top 10 op iPhone in de VS viel, vergeleken met 110 dagen tot nu toe in 2022. Het ontdekte dat de drop-off tijden van Facebook dit jaar voornamelijk geconcentreerd waren in april, mei en juni. April was de slechtste maand van Facebook tot nu toe, aangezien de rangorde van de app op 18 april in de jaren 30 zakte en vervolgens op 21 april op nummer 44 stond. Dit was met name rond de tijd dat BeReal de toplijsten van de App Store beklom, doorbreken in de Top 5. Tegenwoordig is BeReal de nummer 1 niet-gaming-app in de Amerikaanse App Store.

In hoeverre deze trend zorgwekkend zou moeten zijn voor Facebook, is minder duidelijk.

Ook in voorgaande jaren heeft het bedrijf niet consequent een sterke positie in de Top 10 behouden. Bovendien is een positie in de top 10 van apps slechts één manier om het succes van een app te meten: het is een indicator van het vermogen van een bedrijf om nieuwe gebruikers aan te trekken, maar niet van het vermogen om grip te houden op bestaande gebruikers. Op dat vlak heeft Facebook nog niet toegegeven. Volgens de analyse van data.ai is het nog steeds de beste app door maandelijks actieve gebruikers vanaf het meest recente kwartaal.

Dat gezegd hebbende, wanneer Facebook zijn Top 10-positie verliest aan nieuwkomers in sociale netwerken – zoals de huidige nummer 1-app BeReal – is het problematischer dan wanneer het zijn rang zou verliezen als gevolg van groei door de noodzaak van het COVID-tijdperk, zoals Zoom.

Afbeeldingscredits: Mascotte (opent in een nieuw venster) / Getty-afbeeldingen

Het niet inspireren van een nieuwe generatie gebruikers is iets waar het bedrijf zich zorgen over maakt en een onderwerp waarover Meta-CEO Mark Zuckerberg eerder openhartig heeft gesproken.

Afgelopen herfst vertelde de directeur aan investeerders dat het bedrijf zijn teams heeft “omgebouwd” om van het dienen van jonge volwassenen zijn noordster te maken, in plaats van te “optimaliseren voor het grotere aantal ouderen” met behulp van zijn apps. Hij gaf toe dat dit soort verschuiving jaren in plaats van maanden zou kunnen duren. Onuitgesproken was of het bedrijf erin zou slagen Facebook op de markt te brengen voor een nieuwe generatie – vooral in een tijd waarin het bedrijf miljarden wedde op de zogenaamde metaverse.

Maar Meta is zich terdege bewust van zijn tienerproblemen lang voordat we de tekenen in de Top Charts zagen.

Afgelopen oktober meldde Bloomberg dat Facebook interne rapporten aan het samenstellen was waaruit bleek dat de statistiek “tijd doorgebracht” voor Amerikaanse tieners op Facebook met 16% jaar op jaar was gedaald vanaf maart 2021. Jonge volwassenen in de VS brachten 5% minder tijd door op Facebook, de gegevens toonden aan, en het aantal nieuwe aanmeldingen voor tieners nam ook af. (Het rapport was een van de honderden die zijn vrijgegeven door Facebook-klokkenluider Frances Haugen.)

Dit jaar kondigde Meta nog een betreffende statistiek aan.

In februari 2022 meldde het bedrijf aan investeerders dat Facebook voor het eerst in zijn geschiedenis dagelijkse actieve gebruikers had verloren en de maandelijkse actieve gebruikers bleven gelijk. Terwijl de dagelijkse actieve gebruikers in de daaropvolgende kwartalen licht groeiden, verloor het platform meer maandelijkse actieve gebruikers na een verbod in Rusland – een signaal dat een verlies op de interne markt de groei van Facebook zou kunnen temperen.

Vanaf het meest recente kwartaal waren de dagelijkse actieve gebruikers van Facebook weer gestegen van de 1,929 miljard die in februari werd gerapporteerd, toen het cijfer was gedaald, tot nu 1,97 miljard.

Grote aantallen zoals deze, gecombineerd met de lichte opwaartse tik, kunnen ervoor zorgen dat de problemen van Facebook moeilijk te herkennen zijn. Het is tenslotte nog niet dood! En de vlaggenschip-app is niet de enige pijl in de pijlkoker van het bedrijf.

Vorig jaar scoorden Meta-apps alle vier de topposities in termen van maandelijks actieve gebruikers wereldwijd, geleid door Facebook op nummer 1, per data.ai’s “State of Mobile” jaarverslag. Het werd gevolgd door WhatsApp, Messenger en Instagram – ruim voor TikTok op nummer 6. In het afgelopen kwartaal staat Facebook nog steeds op nummer 1, maar wordt nu gevolgd door Messenger, Amazon en vervolgens Instagram. TikTok is opgeschoven naar nr. 5.

Wat deze cijfers echter maskeren, is dat Meta’s apps – en met name Facebook – worden gestimuleerd door oudere volwassenen in combinatie met een intensief gebruik in zowel grote als opkomende internetmarkten. India heeft bijvoorbeeld het hoogste aantal Facebook-gebruikers vanwege de grote bevolking. Dit vertroebelt het beeld waar Facebook op de lange termijn naartoe kan gaan. Het is tenslotte de opkomende generatie gebruikers van sociale netwerken die de platforms van de toekomst zal aansturen.

Om te voorspellen waar die markt naartoe zou kunnen gaan, helpt het om de Top Charts van de App Store in de gaten te houden. Deze grafieken zijn grotendeels een venster op nieuwe app-installaties, gecombineerd met de snelheid van installaties en andere factoren. Amerikaanse gegevens zijn ook belangrijk om te onderzoeken, aangezien het een van de grootste markten is voor apps voor sociale netwerken, en een die – misschien nog belangrijker – helpt bij het genereren van aanzienlijke inkomsten.

De downloads die de Top Charts voeden, zijn onder meer mensen die voor het eerst een app installeren – een statistiek die jonger kan zijn omdat het tegenwoordig de demografische generatie Alpha en het einde van Gen Z vertegenwoordigt – groepen die mogelijk hun eerste smartphones krijgen, zoals zoals kinderen, tweens of tieners. In 2022 downloaden die mensen Facebook niet in voldoende grote aantallen om de app gemakkelijk zijn Top 10-positie te behouden. In plaats daarvan domineren nieuwere apps zoals TikTok, BeReal en eeuwige Gen Z favoriete Snapchat, de Top Charts.

Ander onderzoek van derden suggereert ook dat Facebook zijn vermogen verliest om een ​​nieuwe generatie Amerikaanse gebruikers te bereiken. Uit een recent onderzoek van het Pew Research Center, dat deze maand werd gepubliceerd, bleek dat slechts 32% van de Amerikaanse tieners tussen 13 en 17 jaar zei dat ze Facebook gebruiken, terwijl dat cijfer in een eerdere enquête van 2014-2015 71% was. Maar de onderzoeken van Pew zijn, hoewel relevant, gebaseerd op wat gebruikers zeggen ze doen, terwijl de grafieken van de App Store een indicatie zijn van wat mensen zijn daadwerkelijk doen.

En voor nu lijkt het erop dat mensen op zoek zijn naar Facebook-alternatieven in de vorm van nieuwe sociale netwerkervaringen die worden aangedreven door aanbevelingsmotoren, zoals TikTok, of door echte vriendschappen, zoals BeReal en Snapchat.

Update: 19/08/22, 9 AM ET Aanvullende gegevens van data.ai toegevoegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in