Facebook probeert meer op TikTok te lijken Klokkenluider zegt dat het een ‘slecht idee’ is

0
94


Facebook-klokkenluider Frances Haugen is geen fan van de inspanningen van de socialemediagigant om meer op de korte video-app TikTok te lijken.

“De wereld waar ze naartoe willen gaan, is er een waar je censuur moet toepassen om veilig te zijn en ik denk dat dat een slecht idee is”, zei Haugen dinsdag op de Code Conference van Vox Media.

In juli vernieuwde Facebook zijn thuisfeed om een ​​nieuw door kunstmatige intelligentie aangedreven tabblad op te nemen dat korte video’s genaamd Reels en foto’s en video’s die binnen 24 uur verdwijnen aan zijn gebruikers aanbeveelt. Door de wijziging lijkt het sociale mediaplatform meer op TikTok, een app die populair is onder tieners.

Instagram, eigendom van Facebook-moederbedrijf Meta, is ook het aantal video’s verdubbeld, wat kritiek uitlokte van spraakmakende gebruikers zoals beroemde zussen Kylie Jenner en Kim Kardashian, die zeggen dat ze gewoon meer foto’s van familie en vrienden willen zien.

TikTok staat bekend om het aanbevelen van video’s waarvan het denkt dat gebruikers ze zullen interesseren op de “For You” -pagina van de app. Maar het algoritme van TikTok heeft ook geleid tot bezorgdheid dat de app gebruikers naar een konijnenhol stuurt met mogelijk schadelijke inhoud, zoals video’s over eetstoornissen.

Haugen werd tijdens de Code Conference gevraagd naar de plannen van Facebook om te concurreren met TikTok. Ze wees erop dat TikTok jaren geleden toegaf dat het berichten beperkte van gebruikers die het identificeerde als LGBTQ, gehandicapt of dik als onderdeel van een tijdelijke poging om pesten op de app te bestrijden.

Ze voegde er ook aan toe dat interne onderzoeken hebben aangetoond dat als Facebook meer inhoud zou tonen van familie en vrienden, pagina’s die ze volgden en groepen waarvan ze lid waren, ze minder geweld en haatzaaiende uitlatingen op hun feed zouden zien.

Haugen verzamelde in 2021 een schat aan interne documenten en onderzoek van Facebook voordat ze haar baan bij het sociale netwerk opgaf. Ze heeft verschillende klachten van klokkenluiders ingediend waarin wordt beweerd dat Facebook prioriteit gaf aan geld verdienen boven gebruikersveiligheid, waardoor Amerikaanse wetgevers dieper ingingen op zaken als de impact van sociale media op de geestelijke gezondheid van tieners en kinderen. The Wall Street Journal en meerdere nieuwsuitzendingen, waaronder CNET, hadden toegang tot de interne documenten.

Meta heeft gereageerd op een deel van de kritiek die het heeft ontvangen over het proberen te veel op TikTok te lijken. In juli, Instagram zei dat het stopt met het testen van een feed op volledig scherm en tijdelijk het aantal aanbevelingen dat gebruikers in hun feed zien, zal verminderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in