woensdag, november 30, 2022
Home News Facebook, Meta, Tiktok helpen de verkiezingsontkenning in Brazilië te stoppen

Facebook, Meta, Tiktok helpen de verkiezingsontkenning in Brazilië te stoppen

0
13


Opmerking

In de dagen voorafgaand aan de meest ingrijpende presidentsverkiezingen in Brazilië in decennia, hebben Meta en TikTok miljoenen Brazilianen naar ongegronde beschuldigingen, valse beweringen van verkiezingsfraude en extremistische inhoud geleid, volgens een linkse belangengroep die onderzoek doet naar desinformatie.

Portugeestalige zoekopdrachten naar elementaire verkiezingsgerelateerde termen zoals “fraude”, “interventie” en “stemmingen” op Facebook en Instagram, die eigendom zijn van Meta, hebben overweldigend mensen naar groepen geleid die beweringen doen die de integriteit van de stemming in twijfel trekken of openlijk agitatie voor een militaire staatsgreep, vonden onderzoekers van de belangenorganisatie SumOfUs. Op TikTok waren vijf van de acht topzoekresultaten voor het trefwoord ‘stembiljetten’ voor termen als ‘gemanipuleerde stembiljetten’ en ‘stembiljetten die worden gemanipuleerd’.

Het onderzoek is het laatste in een groeiend aantal bewijzen dat sociale platforms er niet in slagen een stroom van desinformatie over hun diensten te voorkomen voorafgaand aan de tweede ronde van zondag tussen president Jair Bolsonaro en voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva. Braziliaanse wetgevers hebben vorige week de verkiezingshoofd van het land eenzijdig de bevoegdheid gegeven om technologiebedrijven te dwingen verkeerde informatie te verwijderen binnen twee uur nadat de inhoud is geplaatst – een van de meest agressieve juridische maatregelen tegen socialemediagiganten die een land heeft genomen.

De rechtse Bolsonaro heeft herhaaldelijk zonder bewijs beweerd dat stemmachines die al een kwart eeuw in Brazilië worden gebruikt, vatbaar zijn voor fraude. De retoriek van Bolsonaro-aanhangers leek vaak in overeenstemming te zijn met die van aanhangers van president Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2020, die de verkiezingsresultaten in twijfel trokken onder de vlag Stop the Steal.

Bolsonaro vs. Lula: een referendum over de jonge democratie van Brazilië

Enkele van de belangrijkste verhalen die in Brazilië circuleerden vóór de stemming in de eerste ronde op 2 oktober, omvatten specifieke beschuldigingen van fraude, berichten die het Hooggerechtshof aanvielen en valse oproepen voor “inspecteurs” bij de peilingen, volgens Braziliaanse onderzoekers en de linkerzijde. -leunende mensenrechtenorganisatie Avaaz. Virale audio en video op Telegram, WhatsApp, Facebook en TikTok beweerden dat stembussen vooraf waren gevuld met stemmen voor voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva.

Desinformatie is ook door links verspreid. De berichten bevatten valse beschuldigingen dat Bolsonaro kannibalisme en pedofilie heeft bekend.

Grote sociale-mediabedrijven lieten de inhoud van Stop the Steal vrijwel ongecontroleerd verspreiden totdat de gewelddadige gevolgen van de retoriek op 6 januari 2021 duidelijk werden. Vooral groepen op Facebook zijn door onderzoekers gevonden als belangrijke vectoren voor het organiseren voorafgaand aan de Stop the Steel rally in het Capitool, en dat de eigen software-algoritmen van Facebook een belangrijke rol speelden bij het helpen van dergelijke groepen om leden te krijgen.

Sindsdien hebben bedrijven, waaronder Meta en in mindere mate TikTok, beloofd het beter te doen, en met name verkiezingsgerelateerde inhoud die tot geweld zou kunnen leiden, aan banden te leggen. Maar het laatste bewijs toont aan dat de bedrijven hun beloften niet nakomen, vooral buiten de Verenigde Staten.

“Wat we zien is dat Meta en Google de bescherming van Braziliaanse kiezers minder serieus nemen dan… [that] van hun Amerikaanse tegenhangers”, zegt Nell Greenberg, adjunct-directeur van Avaaz. In de aanloop naar de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van volgende maand, merkte ze op, hebben de bedrijven inhoud gelabeld, gedowngraded en verwijderd die aanzet tot geweld en valse informatie over de verkiezingen verspreidt.

“Er zijn nog steeds cruciale acties die ze kunnen ondernemen om een ​​veilige verkiezingsdag te garanderen en een mogelijke Braziliaanse ‘6 januari’ te voorkomen”, schreef ze in een e-mail. “De vraag is, zullen ze een van hen doen?”

Meta-woordvoerder Tom Reynolds zei dat het bedrijf zijn zoekhulpmiddelen de afgelopen weken heeft bijgewerkt ter voorbereiding op de verkiezingen. Hij zei dat de beste zoekresultaten gebruikers nu naar informatie van de Braziliaanse autoriteiten leiden.

“We hebben gewerkt aan het verwijderen van verschillende zoekwoordaanbevelingen die kunnen leiden tot verkeerde informatie en hebben labels aangebracht op verkiezingsgerelateerde berichten in beide apps”, zei hij. “Ongeveer 30 miljoen mensen in Brazilië hebben op die verkiezingslabels op Facebook geklikt en werden doorverwezen naar de website van de Electoral Justice.”

Uit de gevangenis en leider in peilingen, Lula nadert volledige politieke comeback

TikTok-woordvoerster Jamie Favazza zei dat het bedrijf heeft geïnvesteerd in het beschermen van de site in de aanloop naar de verkiezingen in Brazilië.

“We nemen onze verantwoordelijkheid om de integriteit van ons platform en de verkiezingen met de grootste ernst te beschermen en waarderen feedback van NGO’s, academici en andere experts”, zei ze in een e-mail. “We blijven investeren in onze beleids-, veiligheids- en beveiligingsteams om verkeerde informatie over verkiezingen tegen te gaan, aangezien we ook toegang bieden tot gezaghebbende informatie via onze verkiezingsgids.”

Het Braziliaanse onderzoeksinstituut NetLab ontdekte dat zowel Meta als Google politieke kandidaten toestonden om advertenties op hun platforms te plaatsen tijdens de eerste stemronde op 2 oktober, hoewel dergelijke advertenties in deze periode door de Braziliaanse wet verboden zijn. De groep vond ook bewijs van betaalde advertenties die militaire interventies bij de verkiezingen aanmoedigden toen kiezers naar de stembus gingen.

Een test van de advertentiesystemen van Meta en YouTube door de mensenrechtenorganisatie Global Witness bracht aan het licht dat de bedrijven grote aantallen misleidende advertenties goedkeurden, waaronder plekken die mensen aanmoedigden om niet te stemmen of valse data gaven waarop de stembiljetten konden worden geplaatst. YouTube zei dat het “de advertenties in kwestie heeft beoordeeld en de advertenties heeft verwijderd die in strijd waren met ons beleid”, hoewel het rapport van Global Witness aantoonde dat alle ingediende advertenties waren goedgekeurd door de site van Google.

De geboorteplaats van Bolsonaro is net zo verdeeld over hem als de rest van Brazilië

Om te bestuderen hoe platforms mensen naar verkeerde informatie duwden, creëerden de SumOfUs-onderzoekers dummy-accounts op Facebook, Instagram en TikTok. Vervolgens typten ze de termen ‘stemming’, ‘interventies’ en ‘fraude’ in de zoekbalken van deze sociale-mediadiensten en telden de resultaten.

Ze ontdekten dat vijf van de zeven groepen die door Facebook werden aanbevolen bij zoekopdrachten naar de term ‘interventie’, aandrongen op een militaire interventie bij de verkiezingen in Brazilië, terwijl vijf van de zeven groepen die werden aanbevolen onder de zoekterm ‘fraude’ mensen aanmoedigden om sluit je aan bij groepen die de integriteit van de verkiezingen in twijfel trekken. De groepen hebben namen als ‘Interventie om Brazilië te redden’ en ‘Al militaire interventie’.

In totaal ontdekte de groep dat 60 procent van alle inhoud aanbevolen door Facebook en Instagram verkeerde informatie over het verkiezingsproces verspreidde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in