Experts over of de vagina-detoxdrank TikTok gek wordt om te werken

0
142


tiktok drankje waar mensen gek op worden

Volgens de TikTok-gebruikers helpt het drinken van de combinatie van sappen en zoetstoffen om je vaginale pH in evenwicht te brengen en de smaak van je vaginale vloeistof te veranderen (Foto: Getty)

Elke keer dat ik inlog op TikTok lijkt er een nieuw aspect van seksuele voorlichting te zijn dat ik op school heb gemist.

Gynaecologen, urologen, sekstherapeuten en meer gebruiken seksuele voorlichting TikTok om ons te informeren over de hiaten die onze leraren hebben gemist in een poging om gesprekken over seks en seksuele gezondheid te normaliseren.

Terwijl nieuwsgierige jonge mensen massaal naar TikTok trekken, racen medische professionals om mythen te ontkrachten die zich als een lopend vuurtje op de site verspreiden.

Een van die onderwerpen die experts op het gebied van seksuele gezondheid willen bespreken, zijn TikTok’s nu virale zelfgemaakte ‘vaginale detox’-drankjes, ook bekend als kattendrankjes – ja, echt waar – die degenen die ze drinken een betere vaginale gezondheid en ‘beter smakende vaginale vloeistof’ beloven.

Een snelle scroll door de hashtag ‘kittydrink’ laat eindeloze contentmakers zien die enorme hoeveelheden verschillende vloeistoffen en vers fruit met elkaar vermengen – met ananassap, cranberrysap, verse aardbeien, honing, suiker, kaneel, citroensap, appelciderazijn die allemaal weer in de recepten voor ‘vaginale reinigingen’ keer op keer.

Waarom zouden we deze precies moeten drinken? Volgens de TikTok-gebruikers helpt het drinken van de combinatie van sappen en zoetstoffen om je vaginale pH in evenwicht te brengen en de smaak van je vaginale vloeistof te veranderen.

Maar wat zeggen de experts?

Dr. Sarah Welsh, mede-oprichter van HANX, begon haar carrière in de geneeskunde en specialiseerde zich in gynaecologie en seksuele gezondheid.

‘De ingrediënten in sommige drankjes in de TikTok-video’s kunnen een positief effect hebben op je vaginale en intieme gezondheid’, vertelt ze aan Metro.co.uk.

‘Er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat verbindingen in veenbessen kunnen helpen de vaginale pH-waarde in evenwicht te brengen. De zure eigenschap van cranberry kan ook helpen bij het bestrijden van bacteriën die infecties veroorzaken, zoals urineweginfecties (UTI’s).

‘Het is echter belangrijk om 100% cranberrysap te drinken, niet de gezoete sappen, en als je een infectie hebt, zullen cranberry’s dit niet genezen.

‘De zure eigenschappen van appelciderazijn zorgen ervoor dat sommige vrouwen het drinken of baden als ze worstelen met hun vaginale pH en bacteriële vaginose (BV).

‘Maar als we naar het onderzoek in het algemeen kijken, is er geen sterk bewijs om de gezondheidsvoordelen van appelciderazijn te ondersteunen.

‘Sommige vrouwen geloven dat ananassap de smaak van vaginale afscheidingen beïnvloedt. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de natuurlijke pH en geur van uw lichaamsafscheidingen beïnvloeden, inclusief uw vaginale afscheidingen.

‘Dit is echter maar één aspect van vele (zoals je algemene welzijn), en de effecten zijn over een lange periode.

‘Daarom zal het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen voor bijvoorbeeld seks niet direct een verschil maken.

‘Dat gezegd hebbende, ananas bevat veel vitamine A en C en veel mineralen, dus ze ondersteunen een gezond immuunsysteem en spijsverteringsstelsel.’

Voordat je naar het gangpad met gekoelde dranken in je plaatselijke supermarkt gaat racen, is het de moeite waard dat de grote hoeveelheden zeer zoete vruchtensappen (vooral als je meer suiker of honing toevoegt) in deze TikTik-recepten je vagina echt kunnen maken enVrolijk.

Sarah waarschuwt: ‘In deze mengsels zitten ook veel natuurlijk voorkomende suikers, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, maar ook voor de vaginale gezondheid, als je te veel hebt.

‘Overmatige suikers in een dieet kunnen vrouwen bijvoorbeeld vatbaar maken voor vaginale spruw.

‘De gezondheid van je vagina is een weerspiegeling van je algehele gezondheid en welzijn. Je dieet maakt hier deel van uit, maar het drinken van deze zogenaamde ‘vaginale detox’-drankjes zal op de lange termijn geen enorm verschil maken.

‘Belangrijk is dat je gezond blijft op het gebied van intieme hygiëne, voeding, beweging en seksuele gezondheid.’

En dan is er nog het meest cruciale punt, benadrukt een andere expert: vagina’s zijn bedoeld om naar vagina’s te ruiken en te smaken.

roze papieren conceptuele afbeelding van vagina

De vagina kan echt aan zijn lot worden overgelaten (Foto: Getty Images)

Valentina Milanova, oprichter van Daye, een gynaecologisch gezondheidsbedrijf, benadrukt: ‘De vaginale ‘hygiëne’-industrie, inclusief vaginale zepen, douches, deodorants en geparfumeerde menstruatieverzorging, bestaat puur om kunstmatige onzekerheden te bevorderen die worden opgedrongen aan vrouwen en AFAB-personen.

‘De vagina is zelfreinigend dankzij onze lactobacillen, die altijd hard aan het werk zijn en melkzuur produceren in ons vaginale microbioom, dat voorkomt dat ziekteverwekkers hun welkom in het vaginale kanaal overschrijden. Dit is wat een vagina schoon houdt en zijn gebruikelijke geur heeft, geen drank of inbrengbaar product.

‘Aan alle vrouwen, meisjes en AFAB-individuen die er zijn – je vagina ruikt lekker! Als je een onaangename geur waarneemt, kan dat een teken zijn van bacteriële vaginose, die niet kan worden behandeld met een ‘vaginale detox’-drankje of een wasbeurt, maar alleen met medicijnen.’

Dus als we geen liters vruchtensap achterover sjouwen om onze vaginale pH in evenwicht te brengen?

‘Je vagina is zelfreinigend, dus het is belangrijk om hem zijn werk te laten doen’, dringt Sarah aan.

‘Gebruik geen geparfumeerde parfums, wasmiddelen of interne zepen, omdat deze het vaginale evenwicht kunnen verstoren, wat betekent dat u vatbaar bent voor een overmatige groei van ‘slechte’ bacteriën en waarschijnlijk infecties krijgt (zoals bacteriële vaginose).

‘Het dragen van natuurlijk stoffen ondergoed, zoals ongeverfd katoen of bamboe, kan ook vocht en irritatie verminderen, wat infecties zoals spruw helpt voorkomen. Gezond blijven in het algemeen helpt ook om een ​​gezonde afscheiding te behouden, zoals ervoor zorgen dat u beweegt, veel water drinkt, gezond eet en stress tot een minimum beperkt. Zorg ervoor dat u condooms gebruikt met nieuwe seksuele partners of als er een risico is op seksueel overdraagbare infecties.

‘Als u zich zorgen maakt over uw vaginale gezondheid of afscheiding, neem dan contact op met uw arts of seksuele gezondheidskliniek.’

Heb je een verhaal om te delen?

Neem contact op door een e-mail te sturen naar MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.

MEER: Zes tips om voor uw seksuele gezondheid te zorgen en prioriteit te geven

MEER: Waarom ghosting zo veel pijn doet en hoe je je eigen afsluiting kunt creëren

MEER: Experts delen de waarheid achter Baby Botox en de ‘mini’ cosmetische behandelingen die TikTok stormenderhand veroverenLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in