Experts debatteren chiropractische zorg voor baby’s op TikTok

0
93


16 september 2022 — Verschillende chiropractors in de VS plaatsen TikTok-video’s van zichzelf die werken met pasgeborenen, baby’s en peuters, en promoten vaak behandelingen die niet door de wetenschap worden ondersteund, volgens De Washington Post.

De video’s bevatten verschillende apparaten en behandelingen, zoals vibrerende handheld-stimulators, spinale aanpassingen en lichaamsbewegingen, die bedoeld zijn om koliek, constipatie, reflux, musculoskeletale problemen en zelfs trauma aan te pakken die baby’s tijdens de bevalling ervaren.

Chiropractoren zeggen dat de behandelingen veilig en zachtaardig zijn voor baby’s en in tegenstelling tot de meer inspannende bewegingen die gepaard gaan met chiropractische zorg voor volwassenen. Sommige artsen hebben echter gezegd dat de video’s zorgwekkend zijn omdat baby’s zachtere botten en lossere gewrichten hebben.

“Uiteindelijk krijg je geen verbetering bij een pasgeborene door een manipulatie,” vertelde Sean Tabaie, MD, een orthopedisch chirurg in het Children’s National Hospital, aan de krant.

Tabaie zei dat zijn collega’s geschokt zijn als hij ze Instagram- of TikTok-video’s stuurt van chiropractische klinieken die baby’s behandelen.

‘Het enige dat u mogelijk zou kunnen veroorzaken, is schade,’ zei hij.

Over het algemeen zijn chiropractoren bevoegde gezondheidswerkers die rek-, druk- en gewrichtsmanipulatie op de wervelkolom gebruiken om patiënten te behandelen. Hoewel chiropractische zorg doorgaans wordt gezien als een “alternatieve therapie”, suggereren sommige gegevens bij volwassenen dat chiropractische behandelingen sommige aandoeningen kunnen helpen, zoals lage rugpijn.

“Voor zover ik weet, is er weinig tot geen bewijs dat chiropractische zorg de natuurlijke geschiedenis van een ziekte of aandoening verandert”, vertelde Anthony Stans, MD, een pediatrische orthopedisch chirurg bij Mayo Clinic Children’s Center, aan de krant. Stans zei dat hij ouders zou waarschuwen en chiropractische behandeling voor baby’s zou aanbevelen.

Voor sommige ouders lijken de behandelingen en TikTok-video’s aantrekkelijk omdat ze verlichting beloven voor problemen die traditionele geneeskunde niet altijd kan oplossen, vooral koliek, meldde de krant. Koliek, die gepaard gaat met intens en langdurig huilen bij een verder gezonde baby, heeft de neiging om na verloop van tijd op te lossen zonder behandeling.

Recente studies hebben geprobeerd chiropractische zorg bij zuigelingen te bestuderen. In een studie uit 2021 voerden onderzoekers in Denemarken een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit met 186 baby’s om behandelingen met lichte druk te testen. Hoewel overmatig huilen met een half uur werd verminderd in de groep die werd behandeld, waren de bevindingen uiteindelijk niet statistisch significant.

In een nieuwe studie die deze week werd gepubliceerd, voerden onderzoekers in Spanje een gerandomiseerde studie uit met 58 baby’s om ‘lichte manuele therapie’ te testen. De baby’s die behandeld werden, leken significant minder te huilen, maar de ouders waren niet “geblindeerd” en waren op de hoogte van de behandelingsvoorwaarden van het onderzoek, wat de resultaten kan vertekenen.

Het kan echter een uitdaging zijn om “dat niveau van bewijs te krijgen” om manuele therapieën zoals chiropractische zorg te ondersteunen, vertelde Joy Weydert, MD, directeur van pediatrische integratieve geneeskunde aan de Universiteit van Arizona, aan de krant. Bepaalde behandelingen kunnen het ongemak van koliek of reflux helpen verminderen, wat bij zuigelingen moeilijk te meten kan zijn, zei ze.

De American Academy of Pediatrics vertelde: De post dat het geen “officieel beleid” heeft voor chiropractische zorg voor baby’s of peuters. Tegelijkertijd concludeerde een door de organisatie uitgebracht rapport uit 2017 dat “hoogwaardig bewijs” ontbreekt voor manipulatie van de wervelkolom bij kinderen.

De American Chiropractic Association zei dat chiropractische behandelingen veilig en effectief zijn voor kinderen, maar er is meer onderzoek nodig om te bewijzen dat ze werken.

“We hebben in het onderzoek nog steeds niet de effectiviteit kunnen aantonen die we klinisch hebben gezien”, vertelde Jennifer Brocker, voorzitter van de Council on Chiropractic Pediatrics van de groep, aan de krant.

“We kunnen niet echt met zekerheid zeggen wat er aan de hand is,” zei ze. “Het is een soort zwarte doos. Maar wat we wel weten, is dat wat we doen klinisch effectief is omdat we een verandering in de symptomen van het kind zien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in