Expert zegt dat ‘Salt Water Flush’ TikTok-trend ‘Napalm voor je darmen’ is

0
13


De nieuwste gezondheidstrend om sociale media over te nemen, is het kauwen van zout water om ’toxines’ vrij te maken, maar experts zeggen dat de rage op zijn best dubieus is – en zelfs gevaarlijk kan zijn.

Voorstanders van de “zoutwaterspoeling” hebben de sociale media overspoeld met verhalen over bloeduitstortingen en gewichtsverlies. Olivia Hedlund, die zichzelf een “Functional Nutritional Therapy Practitioner” (FNTP) op TikTok noemt, plaatste een tutorial om mensen vaker naar de badkamer te sturen.

“Zoutwaterspoeling: 32 ons lauw water, een theelepel of twee goed zeezout”, legt Hedlund uit. “Je wordt wakker, je puft het, je gaat 30 minuten liggen en dan moet je naar de wc. Je voelt dat je naar de wc gaat, zo spoel je je systeem door.”

Actrice Amanda Jones documenteerde hoe ze de flush probeerde in een TikTok-video met 2,8 miljoen views.

“Het werkte – volledig, het werkte”, zei Jones.

Een andere TikToker zei dat ze vier pond verloor onmiddellijk na haar door zout water veroorzaakte stoelgang.

Abbey Sharp, een geregistreerde diëtist die haar TikTok-platform gebruikt om mythes over de ‘wellnesscultuur’ te doorbreken, vertelde… Nieuwsweek dit soort reiniging wordt van oudsher gebruikt als alternatief voor voorbereiding op colonoscopie.

“Ik denk dat het daar waarschijnlijk vandaan komt – mensen wisten dat dit je letterlijk zal ‘opruimen'”, zei Sharp. “Mensen zijn tegenwoordig behoorlijk geobsedeerd door het idee van darmgezondheid, geobsedeerd door anti-opgeblazen gevoel, om uiteindelijk snel af te vallen.”

Maar hoewel de spoeling je naar de badkamer zal sturen, zei Sharp dat er geen gifstoffen vrijkomen. De gemiddelde persoon hoeft geen gifstoffen te verwijderen door een verhoogde stoelgang, en als iemand een legitieme blokkade heeft, hebben ze ondersteuning nodig van een medische zorgverlener – geen spoeling met zout water.

Mason Jar met water
Hier wordt een glazen pot gebruikt om water te serveren in San Ramon, Californië, 2022. De nieuwste gezondheidstrend om sociale media over te nemen, is het kauwen van zout water om ’toxines’ vrij te maken, maar experts zeggen dat de rage op zijn best dubieus is.
Gado / Bijdrager/Archieffoto’s

“Als je al dit zout aan je darmen toevoegt, trekt het het water naar de darmen, en dan drink je er ook nog een liter water mee. Het blaast gewoon alles eruit aan de andere kant. Ik zeg dat het is als napalm voor je darmen,” zei Sharp. “Het zal niet goed voelen.”

Hoewel je systeem zal worden opgeruimd, zijn er veel gevaren aan verbonden, zei Sharp. Het snelle verlies van natrium en vocht kan het risico op uitdroging en verstoring van de elektrolytenbalans vergroten. Mensen met reeds bestaande hartaandoeningen, nieraandoeningen en diabetes lopen nog grotere risico’s door het verlies van natrium en elektrolyten.

De algemene gezonde bevolking kan volgens Sharp ook op lange termijn risico’s lopen door herhaald gebruik van de zoutwaterspoeling.

“Als we constant snel inhoud uit onze darmen dwingen, gaan we de samenstelling of balans van ons darmmicrobioom veranderen,” zei Sharp. “We brengen onze darmgezondheid in gevaar omdat we veel van de goede bacteriën in onze darmen zouden wegspoelen.”

Een medisch beoordeeld artikel in Medical News Today vond dat er “beperkt of geen wetenschappelijk bewijs” is om het gebruik van zoute spoelingen te ondersteunen, omdat het lichaam van nature in staat is zichzelf te reinigen. Hoewel onderzoekers zeiden dat de zoutwaterspoeling “relatief veilig” is, vermeldden ze vaak voorkomende bijwerkingen, waaronder misselijkheid, braken en zwakte.

Sharp adviseerde mensen om twee keer na te denken voordat ze gezondheidsadviezen op TikTok volgen.

“Je moet echt met een zorgverlener praten, idealiter een diëtist die kan helpen bij het ondersteunen van je individuele behoeften,” zei ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in