Een vrouw uit Idaho die haar miskraam van 19 dagen op TikTok documenteerde, geeft de schuld aan het bijna totale abortusverbod van de staat voor haar ‘gruwelijke’ ervaring

0
64


Een foto van Carmen Broesder in het ziekenhuisbed naast een foto van haar met haar 16 maanden oude dochter.

De miskraam van Carmen Broesder duurde 19 dagen, zei ze. Ze bezocht drie aparte eerstehulpafdelingen voordat ze een pap-procedure en medicijnen kreeg die haar uiteindelijk hielpen om te slagen wat er nog over was van de foetus.Met dank aan Carmen Broesder.

  • Een vrouw uit Idaho documenteerde haar pogingen om miskraamzorg te zoeken in de anti-abortusstaat.

  • Carmen Broesder zei dat doktoren tweemaal haar verzoek om een ​​dilatatie- en curettageprocedure hebben afgewezen.

  • “Het is een wrede en ongebruikelijke straf om een ​​dode baby te moeten dragen”, vertelde ze aan Insider.

Een vrouw uit Idaho die acht dagen een miskraam kreeg voordat medische professionals iets deden om haar pijn te verlichten, gaf de schuld aan de strenge abortuswet van de conservatieve staat voor haar ondragelijke en woedende ervaring.

Carmen Broesder, 35, die haar wekenlange miskraam en pogingen om medische zorg te krijgen documenteerde in een reeks TikTok-video’s, sprak eerder deze maand met Insider over het tragische en belastende proces en deelde foto’s, video’s en documenten van haar beproeving.

“Ik wist al van” Idaho’s strenge abortuswet, zei Broesder. “De meeste vrouwen in Idaho doen dat. We zijn er allemaal een beetje bang voor. Maar ik wist niet hoe snel het ons zou beïnvloeden.”

Abortus is volledig verboden in Idaho, met enkele uitzonderingen in het geval van verkrachting en incest of in gevallen waarin de procedure nodig is om het leven van de zwangere te redden. De staat was een van de vele met zogenaamde “trigger-wetten” in de boeken die van kracht werden nadat het Hooggerechtshof Roe v. Wade in juni had ingetrokken.

Maar Broesder was niet op zoek naar een abortus toen ze eerder deze maand naar de eerste hulp ging; zij en haar vriend hadden actief geprobeerd opnieuw zwanger te worden na de geboorte van hun 16 maanden oude dochter. Broesder wilde haar baby heel graag, wat het nieuws van haar meest recente miskraam – slechts één in een litanie van niet-levensvatbare zwangerschappen van de afgelopen jaren – des te hartverscheurender maakte.

In de acht dagen nadat ze hoorde dat ze een miskraam had, zei Broesder dat ze artsen twee keer had gevraagd om een ​​dilatatie en curettage uit te voeren, een medische procedure waarbij zorgverleners weefsel uit de baarmoeder verwijderen om het baarmoederslijmvlies schoon te maken na een miskraam of abortus. werd de operatie geweigerd, die bekend staat als een D&C.

De procedure wordt aanbevolen wanneer een patiënt zwaar bloedverlies ervaart of aandoeningen heeft die hen medisch kwetsbaar kunnen maken, vertelde Dr. Sarah Prager, een professor verloskunde en gynaecologie aan de University of Washington’s School of Medicine, in juli aan The New York Times. Patiënten kunnen de operatie ook aanvragen als alternatief voor het omgaan met wat vaak een emotioneel slopend en langdurig natuurlijk miskraamproces thuis kan zijn.

Omdat een D&C kan worden gebruikt voor zowel miskraamzorg als als abortusmethode, is de legaliteit van de procedure in staten met een totaal abortusverbod troebel geworden in de nasleep van Roe’s intrekking. Medische experts waarschuwden al lang dat het verlies van abortusrechten onvermijdelijk zou leiden tot beperkingen op de zorg voor miskramen.

De miskraam van Broesder duurde uiteindelijk 19 dagen, zei ze. Ze bezocht drie aparte eerstehulpafdelingen voordat ze een pap-procedure en medicijnen kreeg die haar uiteindelijk hielpen om te slagen wat er nog over was van de foetus, volgens medische dossiers die werden gedeeld met Insider en op TikTok.

Broesder nam audio-opnames op van delen van haar laatste ziekenhuisbezoek waar een arts hintte naar de mogelijke onderliggende reden achter haar moeizame pogingen om hulp te krijgen.

“Wat D&C betreft, is er enige verwarring – geen verwarring – enige schroom met betrekking tot de nieuwe abortuswet van Idaho”, vertelde een arts haar volgens audio.

De opmerkingen van de dokter bevestigden voor Broesder wat ze vermoedde: haar geweigerde D&C-verzoeken kunnen verband houden met de bezorgdheid van artsen over het mogelijk overtreden van de abortuswet van Idaho in de nasleep van Roe’s omkering.

“De baby is dood”, zei Broesder tegen Insider, terugkijkend op haar ervaring. “Het is een wrede en ongebruikelijke straf om een ​​dode baby te moeten dragen.”

Twee foto's naast elkaar van Carmen Broesder.

Broesder vertelde Insider dat ze Idaho’s restrictieve abortuswet de schuld geeft van haar gruwelijke miskraamervaring.Met dank aan Carmen Broesder.

Broesder had in het verleden kleine miskramen meegemaakt.

Toen ze op donderdag 8 december hevig begon te bloeden, wist ze dat ze hulp nodig had. Er was iets anders aan deze pijn, iets onbekends aan zoveel bloedverlies.

Uit ziekenhuisdocumenten die ze op TikTok deelde, blijkt dat dokters op een eerstehulpafdeling in Idaho op 8 december vaststelden dat Broesder een miskraam had. De dokter kon geen hartslag vinden, vertelde ze aan Insider. Ze was toen zes weken zwanger.

Broesder zei dat ze technisch gezien geen D&C had aangevraagd tijdens haar eerste ziekenhuisbezoek, maar alleen omdat een dokter haar ronduit had verteld dat ze er geen nodig had. Ze kreeg te horen dat ze de volgende week contact moest opnemen met haar verloskundige tijdens een reeds geplande afspraak.

Ze bleef het hele weekend bloeden en vocht tegen toenemende pijn. Op dinsdag 13 december nam het bloedverlies toe. Broesder beschreef de pijn als ‘krampen uit de hel’. Ze zei dat ze later een echoscopist hoorde opmerken dat haar kwellende “krampen” eigenlijk waarschijnlijker weeën waren.

De beproeving veroorzaakte herinneringen aan zwangerschapstrauma’s uit het verleden. Broesder was in 2006 negen maanden zwanger toen dokters bevestigden dat haar kind geen hartslag had, zei ze. Ze werd ingeleid en beviel 36 uur later van haar doodgeboren dochter. Artsen voerden een D&C uit om het proces te voltooien.

“Ik heb het worstcasescenario gehad”, zei ze tegen Insider.

Broesder’s verliezen in het verleden maakten haar zich er scherp van bewust welke medische hulp ze deze keer nodig had; ze wist intrinsiek dat ze deze foetus niet alleen kon doorgeven, zei ze.

Broesder belde haar verloskundige en vroeg om haar afspraak te annuleren en in plaats daarvan een D&C te laten plannen. Haar arts moedigde haar echter aan om terug te gaan naar de spoedeisende hulp en verzekerde haar dat de doktoren daar hoogstwaarschijnlijk zouden helpen, zei ze.

Gefrustreerd door haar eerdere ervaring op de plaatselijke spoedeisende hulp, ging Broesder deze keer naar een ander ziekenhuis waar ze een complete miskraam diagnosticeerden, volgens documenten die ze deelde op TikTok. Ze vroeg om een ​​D&C, gretig om zichzelf te verlossen van de aanhoudende pijn. Maar toen de spoedeisende hulp haar verloskundige belde om toestemming te vragen voor de operatie, weigerde haar arts, erop aandringend dat Broesder de rest op natuurlijke wijze zou opruimen, zei ze.

“Geen van hen leek de procedure alleen te willen goedkeuren”, zei Broesder over de vele artsen die ze zag.

Terwijl ze steeds meer gefrustreerd raakte op de spoedeisende hulp, nam Broesder een korte video op waarin ze huilend praatte. Ze plaatste de clip op TikTok vanuit haar ziekenhuisbed, denkend dat het alleen zou worden gezien door haar vrienden en familieleden die haar volgen op de app.

“Ik heb een huilende TikTok gemaakt. Ik kan geen hulp krijgen… Ik weet niet of ik dood ga”, herinnert ze zich. “Het was een heel rauw moment voor mij.”

Artsen in het tweede ziekenhuis stuurden haar naar huis met tranexaminezuur, een medicijn dat wordt gebruikt om overmatig bloedverlies te behandelen, volgens ziekenhuisgegevens.

Twee foto's naast elkaar van Carmen Broesder.

Broesder documenteerde haar miskraam en pogingen om medische hulp te krijgen in een reeks TikTok-video’s.Met dank aan Carmen Broesder.

Broesder’s TikTok ging snel viraal.

De video heeft sindsdien bijna 90.000 likes en honderden reacties verzameld. Ze vertelde Insider dat ze een “snelle paniekaanval” kreeg toen ze besefte hoeveel mensen nu zulke intieme informatie hadden over haar persoonlijke leven en medische geschiedenis. Toen begon ze de commentaren te lezen.

Ze was gevloerd door de stortvloed aan berichten van vrouwen die precies leken te weten hoe ze zich voelde. Haar video werd overspoeld met steun, medisch advies en tragische verhalen die werden gedeeld door mensen die zeiden dat ze dierbaren hadden verloren aan soortgelijke omstandigheden.

Maar onder de goede wensen waren meer onheilspellende berichten: haatdragende opmerkingen, beschuldigingen en zelfs doodsbedreigingen, zei ze. Broesder moest moderator spelen en opmerkingen van de ‘meanies’ verwijderen.

Al die tijd had ze nog steeds een actieve miskraam en verloor ze grote hoeveelheden bloed, wat wordt bevestigd door foto’s die met Insider werden gedeeld. Terwijl ze TikTok-updates bleef plaatsen en reageerde op de opmerkingen van mensen, begonnen haar nieuwe volgers zich zorgen te maken en Broesder te waarschuwen dat ze er abnormaal bleek uitzag en broos klonk. Ze spoorden haar aan om hulp te zoeken.

“Het moest zover komen dat online vreemden me vertelden dat ik er vreselijk uitzag”, zei ze. “Ik was in extreme pijn en pijn.”

Op vrijdag 16 december – acht dagen nadat ze voor het eerst begon te bloeden en drie dagen nadat een dokter haar had gediagnosticeerd met een complete miskraam – keerde ze voor de derde keer terug naar het ziekenhuis en koos ervoor om naar een nieuwe spoedeisende hulp te gaan die haar TikTok-volgers hadden aanbevolen in de hoop “iets sterkers dan Tylenol” te ontvangen om haar door de aanhoudende miskraam heen te helpen.

Ze vroeg opnieuw om een ​​D&C en vroeg een arts om de procedure aan te vragen bij de dienstdoende verloskundige van het ziekenhuis in plaats van haar eigen verloskundige die haar verzoek twee keer had afgewezen. Maar nogmaals, ze werd geweigerd.

In audio die Broesder tijdens het consult opnam en met Insider deelde, zei een arts dat ze haar miskraam bijna had voltooid en dat er niet veel meer in de baarmoeder was om te verwijderen met een D&C.

Ze kreeg steeds meer argwaan dat de politiek een buitensporige rol speelde in haar medische zorg en zei dat ze “dom speelde” door de dokter te vragen waarom haar twee keer een procedure was geweigerd waarvan ze zeker was dat ze, op basis van ervaringen uit het verleden, haar pijn zou hebben gestopt.

Hij probeerde aanvankelijk de vraag te omzeilen, zei ze. Maar terwijl ze verder ging, beriep hij zich uiteindelijk op de abortuswet van Idaho, waarbij hij zei dat artsen in de staat enige schroom hebben om D&C’s uit te voeren, vermoedelijk in de nasleep van Roe’s omkering, volgens de audio-opname.

“Het bevestigde mijn gevoelens”, om een ​​medische professional haar vermoedens te horen bevestigen, zei ze. “En ik was boos.”

Ondanks het ontkennen van de D&C, hielp de dokter van het derde ziekenhuis Broesder uiteindelijk. Hij voerde een pap-procedure uit, verwijderde een deel van de resterende foetus die vastzat in haar baarmoederhals en stuurde haar naar huis met Misoprostol, een medicijn dat wordt gebruikt om bevalling op te wekken, postpartumbloedingen te behandelen en abortus te veroorzaken, volgens ziekenhuisdocumenten die Broesder deelde op TikTok.

Ze bracht de volgende anderhalve week door met bloeden en passeerde uiteindelijk iets “nogal groots en pijnlijks”, bevestigden foto’s gedeeld met Insider, waarvan ze denkt dat het haar baarmoederslijmvlies was.

Een deelnemer aan een bijeenkomst voor abortusrechten houdt op 14 mei een bord vast buiten het Capitool van Idaho.

Een deelnemer aan een bijeenkomst voor abortusrechten houdt op 14 mei een bord vast buiten het Capitool van Idaho.Sarah A. Miller/Idaho Statesman/Tribune News Service via Getty Images

Broesder zei dat deze zwangerschap haar laatste zou zijn.

Voor de miskraam besloten Broesder en haar vriend dat dit hun laatste poging zou zijn om nog een kind te krijgen. De “mentale afvoer” van het keer op keer verliezen van kinderen was te veel.

“Het feit dat deze uiteindelijk zo gruwelijk was, was een extra klap van, ja, het is absoluut de laatste poging”, zei ze.

De pijn was immens, het verlies onoverkomelijk, maar haar woede ontbrandt het meest als ze denkt aan de abortuswet van Idaho, die volgens haar artsen tot onderwerping heeft doen schrikken en die ze de schuld geeft van haar gruwelijke beproeving, vertelde ze aan Insider.

Op het hoogtepunt van haar bloeding zei Broesder dat ze in slechts twee dagen door drie broeken ging, zelfs terwijl ze ultratampons, maxi-pads en een menstruatieschijf van 12 uur gebruikte die elk uur moest worden vervangen.

“Godzijdank ben ik niet gestorven”, zei ze.

Na de aanval van TikTok-intimidatie zei Broesder dat ze aarzelde om zich verder uit te spreken. Maar ze is bang voor vrouwen, voor haar eigen dochter en nichtje die gedoemd lijken op te groeien in een land waar de reproductieve rechten van vrouwen verre van gegarandeerd zijn. Ze is van plan te blijven praten over haar beproeving; haar doel is om een ​​beweging op gang te brengen die laat zien hoe vrouwen worden gekwetst door restrictieve abortuswetten.

‘Dit is een onderwerp dat al lang stil ligt?’ ze zei. “Als we er daadwerkelijk over gaan praten, vraag ik me af of mensen willen luisteren.”

Lees het originele artikel op Insider

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in