Een TikTok-reis maken rechtstreeks naar de Lions’ Den

0
14


Eerder deze week sprak ik met een vriend van mij over de opkomst van de Lions’ Den terreurcel in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever. We hadden het over hoe hun opkomst grotendeels het gevolg was van het beroemd worden van TikTok, met terroristen die TikToks van zichzelf plaatsten die op Israëlische burgers en soldaten schoten. Als iemand die Arabisch spreekt en verschillende Palestijnse kanalen op Twitter volgt om hun medialandschap en hoe zij de wereld zien te begrijpen, was ik geïntrigeerd door hoe video’s op TikTok, een app die ik nog moest downloaden, deze nieuwe generatie Palestijnen beïnvloedden

Ik merkte op dat het interessant zou zijn om te zien hoe lang het duurde voordat het TikTok-algoritme me deze Lions’ Den-video’s zou laten zien, waarop mijn vriend antwoordde: “alleen een idioot zou dat doen.”

Een paar minuten later, met TikTok gedownload, begon ik mijn zoektocht naar de Lions’ Den-video’s die deze nieuwe generatie Palestijnse terreur inspireerden.

  • Ik heb me niet aangemeld voor TikTok met een e-mail, telefoonnummer of identificatie van welke aard dan ook.

  • Ik kwam hierin met een basiskennis van het TikTok-algoritme – hoe sneller je over iets veegt, hoe kleiner de kans dat je iets soortgelijks ziet. Omgekeerd, hoe langer je een video bekijkt, of zelfs een video herhaalt, hoe groter de kans dat het algoritme je vergelijkbare video’s laat zien.

  • Ik ging naar deze race om te zien hoe snel ik de video’s kon vinden. Dit was geen natuurlijke ontwikkeling, maar een gezamenlijke inspanning om deze Lions’ Den-video’s te vinden.

19:00: Ik zette TikTok aan en het vroeg me om een ​​aantal onderwerpen waarin ik geïnteresseerd zou zijn. Mijn telefoon is ingesteld op Hebreeuws, dus ik koos “קומדיה” (komedie). En daarmee was ik vertrokken!

De eerste paar minuten kreeg ik veel Hebreeuwse stand-upcomedians en sketches waar ik snel voorbij scrolde. Eindelijk vond ik er een in het Arabisch en heb ik het hele ding twee keer bekeken. Ik begon toen meer Arabische komedie te krijgen. Daarnaast waren er video’s van Latina-meisjes die twerken op reggaeton-nummers in nauwelijks-daar-bikini’s.

19:11 uur: Ik begon nu veel Syrische Druzen TikTok-video’s te krijgen over de Syrische Druzenstad Suwayda, de geschiedenis van de Syrische Druzen en meer. Hoewel het interessant was, was ik op een missie en bleef swipen totdat ik mensen vond die in een Palestijns dialect spraken. Het was toen dat ik struikelde over een oude vrouw zingt een lied over Palestina. Fantastisch. Ik heb het twee keer bekeken. Ik begon toen meer nationalistisch Palestijns materiaal te krijgen. Daarnaast waren er video’s van zeer aantrekkelijke Arabische en Latina-meisjes die dansten op Arabische popliedjes, meisjes die schrale, nauwsluitende outfits droegen. Geen meisjes meer in bikini’s.
19:48 uur: TikTok laat me nu video’s zien die gemaakt zijn door Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Ik begin een Palestijns accent op de Westelijke Jordaanoever te horen in de video’s, ik zie veel bruiloften, luxe autoraces, mensen die rijden (en vallen) paarden, mensen die huizen bouwen en meer. Maar ze komen van over de hele Westelijke Jordaanoever. Ik kom dichtbij! Ik scroll snel langs video’s van Ramallah, Bethlehem en Jericho en bekijk video’s van Nablus en Jenin volledig, want dit zijn de steden waar Lions’ Den het sterkst is. Er zijn nog steeds aantrekkelijke meisjes die dansen op Arabische popsongs, maar ze dragen allemaal strakke shirts en broeken. Veel conservatiever.
20:46 uur: Het is eindelijk gebeurd. Ik heb het algoritme gekregen om me mijn eerste enigszins militante video te laten zien. Het is een video van een man naast zelfgemaakte tankval staans in Nablus zweren de “bezetting te vernietigen”. Ik kom dichterbij! Er zijn geen leuke meisjes meer die dansen.

20:53: Ik heb het eindelijk gedaan. Mijn eerste Lions’ den-video! En het kostte me iets minder dan twee uur zoeken. Ik zie hoe ze worden toegejuicht door Palestijnen, schieten met de IDF, schieten op burgerbussen en taxi’s, en imams die hun werk prijzen, en dat allemaal met dezelfde soundtrack. Ik vraag me af hoe diep het konijnenhol gaat en ga verder.

21:46: Na ongeveer een uur Lions’ Den-video’s te hebben bekeken, krijg ik er een te zien die nogal verrassend is – een video op hoe maak je pijpbommen uit brandblussers en andere huishoudelijke artikelen. Ik krijg dan bijna onmiddellijk deel twee te zien met de terroristen die de pijpbommen plaatsen naast het Jalame-controlepunt op de noordelijke Westelijke Jordaanoever buiten Jenin. En nog een van een mislukte IED-aanval op een IDF-konvooi.
Ik vertel dit verhaal niet als een waarschuwing voor de gevaren van TikTok of sociale media, noch om inhoudsmoderatie op deze platforms te promoten (een bijna onmogelijke taak). Ik vertel dit verhaal eerder als een waarschuwing voor het soort wereld waarin we nu leven.

Het algoritme van TikTok is ontworpen om mensen precies te geven wat ze willen, zodat ze langer in de app blijven. Ik voelde inderdaad een beetje opwinding elke keer dat er een nieuwe video verscheen, en die dopamine-hit voelde als een medicijn. Ik was op zoek naar iets specifieks en het algoritme deed precies wat ervan werd gevraagd – niet meer en niet minder.

Ik geloof niet dat TikTok of een andere app voor sociale media actief extremisme pusht, net zoals het me niet heeft gepusht om deze Lions ‘Den-video’s te vinden. Onbewust is de menselijke conditie vatbaar voor extremere video’s, en het TikTok-algoritme is ontworpen om gebruikers precies te geven wat ze willen, of ze nu wel of niet weten dat ze het willen.

Daarom stel ik iets anders voor – gebruik de apps. Wees je er echter van bewust waar je naar kijkt wanneer je ze gebruikt, want het kan je snel op een pad naar extremisme leiden. Als je denkt dat een video of bericht ertoe kan leiden dat het algoritme extremere inhoud suggereert, herken het dan en veeg snel weg. Ik tuurde door het konijnenhol, en er is een lange weg naar de bodem.

Eitan Goldstein is de communicatiemanager van een technologiebedrijf in Israël. Daarvoor werkte hij in de rechten en als senior redacteur voor Ynetnews, de Engelstalige nieuwssite van Ynet. Hij heeft een graad in de rechten van het College of Law and Business in Ramat Gan en een graad in internationale betrekkingen van de American University in Washington DC. Eitan komt oorspronkelijk uit Indianapolis, IN, en woont in Tel Aviv, Israël.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in