Een TikTok-lookalike? | De Financiële Express

0
114


Door Shubhangi Shah

Weet je nog toen TikTok een rage was in India? De in China gemaakte app had medio 2020 meer dan 200 miljoen gebruikers in het land verzameld voordat deze door het Centrum werd verboden na de Chinese agressie in het oosten van Ladakh. En zo verloren Indiërs een belangrijke bron van tijdverdrijf, vooral toen de buitenwereld werd gesloten vanwege Covid. Dit duurde echter niet lang, want om het gat in de markt te vullen dat TikTok had achtergelaten, lanceerde Instagram een ​​paar dagen later zijn korte videodienst Reels. Daarom hebben degenen in India TikTok niet gemist. Het lijkt er echter op dat degenen in het buitenland Instagram missen, eerder de oorspronkelijke essentie als een app die je “leuke foto’s van mijn vrienden gaat zien”, zoals reality-tv en social media-ster Kylie Jenner het uitdrukte.

Instagram binnen het territorium van aartsrivaal
Sinds de lancering van spoelen heeft Instagram verschillende wijzigingen aangebracht waardoor het meer lijkt op zijn aartsrivaal TikTok, een van de meest gebruikte apps voor sociale media, vooral populair onder tieners en jonge volwassenen. Er is een grote push geweest voor rollen, wat vrij duidelijk kan zijn als je gewoon door je feed gaat, en er is een promotie voor de TikTok-achtige remix-functie. Dit zijn ook rollen op volledig scherm, vergelijkbaar met TikTok-video’s.

Lees ook| WhatsApp om inloggoedkeuringsfunctie te krijgen om accounthacking te voorkomen: Rapport

Dit alles kan te maken hebben met gewijzigde gebruikersvoorkeuren. In reactie op Jenners oproep om Instagram weer Instagram te maken, zei Adam Mosseri, CEO van het platform, “als je kijkt naar wat mensen delen op Instagram, dan verschuift dat in de loop van de tijd steeds meer naar video’s.” Evenzo had Mark Zuckerberg, hoofd van Instagram’s moeder Meta, eerder opgemerkt dat “Reels ongeveer 20% van de tijd op Instagram uitmaken”.

Hoewel deze veranderingen Indiërs misschien niet zo erg zullen prikken omdat we niet langer de TikTok-ervaring hebben, zijn er anderen die dat wel doen. Afgezien van een push voor rollen, haalt Instagram ook een zeer algoritmische feed tevoorschijn. Dus als je gewoon schattige foto’s van je vrienden wilt zien, net als Jenner, is de kans groot dat je veel influencer-inhoud moet doornemen voordat je daar aankomt. Dan is er nog de functie ‘aanbevelen’. Ook geleend van TikTok’s Discover-functie, ziet u berichten in uw feed van accounts die u niet volgt. Sprekend over de aanbevelingsfunctie, zei de Instagram-chef dat het “idee om de inhoud te vinden die je niet eens kent, bestaat”. Dit alles heeft het vinden van foto’s van vrienden en familie moeilijk gemaakt, wat in eerste instantie de essentie was. In plaats daarvan krijg je een mengelmoes van willekeurige influencer-rollen, zelfs screenshots van tweets en verhalen, een andere functie die het heeft geleend van een andere app voor sociale media, Snapchat.

Populariteit van korte video’s
Niet alleen Instagram heeft zich laten inspireren door TikTok. Toen Instagram reels lanceerde, kwam YouTube met Shorts. De maker Google heeft gezegd dat maar liefst 1,5 miljard mensen elke maand naar shorts kijken. Een andere app voor het delen van afbeeldingen Pinterest lanceerde ook Watch op hetzelfde concept. Zelfs Instagram-ouder Meta heeft de functie voor korte video’s. Niet alleen deze, Netflix heeft ook Fast Laughs bedacht, dit zijn korte video’s gemaakt van de inhoud op het platform.

Ondanks zo’n grote push naar korte video’s door alle grote sociale mediaplatforms, lijkt TikTok hier nog steeds de winnaar te zijn. Volgens de gegevens van Similarweb besteden gebruikers 1 uur 27 minuten per dag aan TikTok, 1 uur 21 minuten aan YouTube-shorts en 41 minuten aan Reels. De Chinese majoor zal het naar verwachting ook goed doen met betrekking tot de inkomsten van de adverteerders.

Ondanks dat het achter TikTok aanloopt, lijkt Instagram alle redenen te hebben om achter het korte videoformaat aan te gaan. Het succes van de eerste is slechts één reden. Een andere mogelijkheid is om tegemoet te komen aan het jongere publiek, onder wie de Chinese app enorm populair is. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn voor Facebook, aangezien het voor een jonger publiek steeds meer verouderd raakt, zoals de interne gegevens van het bedrijf in 2020 onthulden.

Wat de oorzaak ook is, het lijkt erop dat de totale poging van Instagram om in de loop van de tijd relevant te blijven niet goed is aangeslagen bij enkele van de grootste namen van het platform. En Jenner en haar zus Kim Kardashian, die ook dezelfde gevoelens weergalmden, zijn gemeen. Neem gewoon Snapchat. Slechts een enkele tweet van Jenner in 2018 veegde $ 1,3 miljard van Snapchat’s marktkapitalisatie weg. “Gebruikt er nog iemand snapchat?” had ze toen gevraagd. Een tweesnijdend zwaard voor Instagram, zo lijkt het.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in