Een TikTok-huidtrend die enige verdienste heeft

0
22


Ze bestaan ​​al een tijdje en vertonen geen tekenen van verdwijnen: video’s op TikTok van mensen, vaak tieners, die hun gezicht insmeren met vaseline en beweren dat het hun huid heeft getransformeerd, hun acne heeft genezen of ze een geweldige “gloed” heeft gegeven omhoog.”

TikTok-video’s waarin vaseline wordt genoemd, stegen met 46% en Instagram-video’s met 93% tussen 2021 en 2022, meldden Gabriel Santos Malave, BA, van de Icahn School of Medicine op Mount Sinai, New York, en William D. James, MD, hoogleraar dermatologie , Universiteit van Pennsylvania, in een recent gepubliceerd overzicht van het gebruik van vaseline in Huid.

De auteurs zeiden dat vaselinemaker Unilever meldt dat vermeldingen van het product op sociale media in 2022 met 327% zijn toegenomen, voornamelijk vanwege “slugging”, waarbij vaseline op het gezicht wordt gesmeerd na het aanbrengen van een vochtinbrengende crème.

In een typische demonstratie liet een dermatoloog in het Verenigd Koninkrijk zien hoe ze slugging in haar routine verwerkt in een TikTok-video die meer dan 1 miljoen keer is bekeken.

In tegenstelling tot veel TikTok-trends, is slugging misschien niet helemaal slecht, zeggen dermatologen.

“Ik denk dat het een geweldige manier is om je huid beschermd en gehydrateerd te houden, vooral in die droge, koude wintermaanden”, zei dermatoloog Mamina Turegano, MD, in een video die in februari 2022 werd gepost. Die TikTok-video is meer dan 6 miljoen keer bekeken .

Turegano, die een privépraktijk heeft in Metairie, Louisiana, een buitenwijk van New Orleans, vertelde Medscape dat ze besloot te posten over slugging nadat ze had gemerkt dat het onderwerp trending was. Ook had ze de techniek zelf uitgeprobeerd toen ze meer dan tien jaar geleden in Washington DC woonde.

Turegano zei destijds dat ze wist dat “het niet normaal was om vaseline op je gezicht te smeren”. Maar gezien de geschiedenis van gebruik in de dermatologie, probeerde ze het en ontdekte dat het goed werkte voor haar droge huid, zei ze.

Turegano is een van de vele dermatologen die zich bij TikTok hebben aangesloten om mythen te verdrijven, te onderwijzen en te informeren. Het is belangrijk voor hen om er te zijn “om het publiek te betrekken en in staat te stellen een betere consument van informatie te worden en eigenaar te worden van hun huidgezondheid”, zegt Jean McGee, MD, PhD, een dermatoloog bij Beth Israel Deaconess Medical Center, Boston , en assistent-professor dermatologie aan de Harvard Medical School.

McGee en collega’s bestudeerden TikTok-inhoud over slugging en ontdekten dat video’s die door zorgverleners waren gemaakt verreweg leerzamer waren. Dermatologen die iets postten, bespraken eerder de risico’s en voordelen, terwijl zogenaamde ‘influencers’ zelden over de risico’s berichtten, volgens de studie, gepubliceerd in Klinieken in de dermatologie.

Vocht vasthouden

Slugging is over het algemeen veilig en effectief voor mensen met een aangetaste huidbarrière of “voor mensen met een gevoelige huid die geen andere producten kunnen verdragen, maar een vorm van hydratatie nodig hebben”, zei Turegano.

“Door zijn op olie gebaseerde aard kan het water in de huid verzegelen door een hydrofobe barrière te creëren die transepidermaal waterverlies (TEWL) vermindert”, schrijven Malave en James in Huid. Ze merken op dat petrolatum TEWL met 98% vermindert, vergeleken met slechts 20% tot 30% voor andere op olie gebaseerde moisturizers.

Dermatologen hebben vaak een “seal and trap”-regime aanbevolen voor een droge huid of eczeem. Het gaat om een ​​korte, lauwe douche, gevolgd door onmiddellijke bevochtiging met een op vaseline gebaseerde zalf, zei McGee.

Dit zou veilig kunnen zijn voor het gezicht, maar “er moet rekening worden gehouden met andere variabelen”, waaronder het gebruik van andere actuele medicijnen en andere huidverzorgingspraktijken, voegde ze eraan toe.

Het concept van het dubbellaags aanbrengen van een vochtinbrengende crème en een occlusief middel kan gunstig zijn, maar meer typisch voor de handen en voeten, waar de huid ernstig droog en gebarsten kan zijn, zei Adam Friedman, MD, professor en voorzitter van dermatologie, George Washington School of Geneeskunde en gezondheidswetenschappen, Washington, DC. “Ik zou dat op het eerste gezicht niet aanbevelen,” vertelde Friedman aan Medscape.

Hij en andere dermatologen waarschuwden voor de mogelijkheid van slugging – gezien de occlusieve aard van vaseline – om de werking van plaatselijke steroïden, retinol of exfoliërende middelen te verbeteren.

Muneeb Shah, MD, werkzaam in Mooresville, North Carolina, is een van de meest populaire dermatologen op TikTok, met meer dan 17 miljoen volgers. Hij waarschuwde ook in een video uit februari 2022 voor mogelijke nadelen. “Wees voorzichtig na het gebruik van retinol of exfoliërende zuren, want het kan je huid juist meer irriteren”, zegt hij in de video.

“Slugging is geweldig voor sommige mensen, maar niet voor anderen, en niet voor elke nacht”, zei Whitney Bowe, MD, op een TikTok-video die ze in juli plaatste. Ze adviseerde het voor eczeem of een echt droge huid. Bowe, die met Advanced Dermatology in New York City oefent, adviseerde mensen met een acne-gevoelige huid om “deze trend over te slaan”.

Op een webpagina gericht op het grote publiek waarschuwde de American Academy of Dermatology op dezelfde manier: “Smeer geen vaseline op je gezicht als je vatbaar bent voor acne, omdat dit bij sommige mensen puistjes kan veroorzaken.”

Acne Cure of Pore Clogger?

En toch beweren veel TikTok-gebruikers dat het hun acne heeft verbeterd.

Een van die gebruikers plaatste een video voor en na die beweerde te laten zien dat slugging haar acne en eerdere littekens bijna volledig had geëlimineerd. Het is niet verrassend dat het zo’n 9 miljoen keer is bekeken en 1,5 miljoen ‘likes’ heeft gekregen.

Friedman merkt op dat het theoretisch mogelijk is – maar niet waarschijnlijk – dat acne zou kunnen verbeteren door slugging, aangezien acne in wezen een ziekte is van barrièreverstoring. “Het idee hier is dat je huidbarrière door het hele gezicht is verstoord, ongeacht of je een puistje op die plek hebt of niet, dus je moet het repareren,” zei hij. “Dat is waar ik denk dat slugging enigszins op de goede weg is, want door een occlusiemiddel op de huid aan te brengen, herstel je het barrière-element,” zei hij.

Het aanbrengen van een dikke, vettige zalf op het gezicht kan echter de poriën verstoppen en een opeenhoping van talg en dode huidcellen veroorzaken, en het kan bacteriën vasthouden, zei hij. “Bescherming en herstel van de huidbarrière staat centraal in de behandeling van acne, maar je moet het op een veilige manier doen”, zei hij. Hij merkte op dat dat betekent dat je een olievrije vochtinbrengende crème op een vochtige huid aanbrengt.

Turegano zei dat ze slugging acne heeft zien verbeteren, maar het is moeilijk te zeggen welke mensen met een acne-gevoelige huid de beste kandidaten zouden zijn. Degenen die agressieve producten hebben gebruikt om acne te behandelen en vervolgens verergerende acne hebben ervaren, kunnen mogelijk profiteren, zei ze.

Toch zei ze: “Ik zou heel voorzichtig zijn bij iedereen met acne.”

Friedman, McGee en Turegano rapporteerden geen relevante financiële relaties.

Alicia Ault is een freelance journalist uit Sint-Petersburg, Florida, wiens werk is verschenen in publicaties als JAMA en Smithsonian.com. Je kunt haar vinden op Twitter @aliciaault.

Volg voor meer nieuws Medscape op Facebook, TwitterenInstagram en YouTube.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in