Een legioen getraumatiseerde content-moderators van $ 10 per dag — The Bureau of Investigative Journalism (nl-NL)

0
13


Om klanten gerust te stellen dat deze verschuiving niet zou leiden tot een daling van de normen, heeft Teleperformance uitgebreide bewakingssystemen uitgerold, waarbij zowel eigen software als software van derden wordt gebruikt om zijn werknemers te controleren. NBC News onthulde vorig jaar dat Teleperformance-werknemers in Colombia, inclusief degenen die zijn uitbesteed aan Apple en Uber, onder druk waren gezet om contracten te ondertekenen die het bedrijf het recht gaven om camera’s in hun huizen te installeren.

Carolina, een voormalige TikTok-moderator die tussen juni en september 2020 op afstand werkte voor Teleperformance, zei dat supervisors haar vroegen om continu op de camera te staan ​​tijdens haar nachtdienst. Ze werd ook gewaarschuwd dat niemand anders in het zicht van de camera mocht zijn en dat haar bureau leeg moest zijn, afgezien van een drankje in een doorzichtige beker.

“Dat was verschrikkelijk, want mijn familie woont ook in mijn huis”, zei Carolina. “Dus voelde ik me erg schuldig toen ik hen vertelde: ‘Ga alsjeblieft niet achter de camera staan, want ik kan ontslagen worden’. Teleperformance is vooral paranoïde als mensen zien wat we doen.”

Huidige moderators zeiden niet dat ze met de camera moesten werken, maar ze moeten wel in- en uitklokken en pauzes loggen in een app genaamd Timekeeper. Toen Álvaro een paar minuten terug was van de pauze tijdens zijn nachtdienst, nam zijn supervisor vervolgens contact met hem op en zette hem op een actieformulier.

Een TikTok-woordvoerder zei: “We streven ernaar om een ​​zorgzame werkomgeving voor onze medewerkers en aannemers te bevorderen. Ons Trust and Safety-team werkt samen met externe bedrijven aan het cruciale werk om het TikTok-platform en de gemeenschap te helpen beschermen, en we blijven een reeks wellnessdiensten uitbreiden, zodat moderators zich mentaal en emotioneel gesteund voelen.”

Union busting

Het uitbesteden van matiging aan landen in het zuiden van de wereld, zoals Colombia, werkt voor bedrijven omdat het goedkoop is en werknemers slecht worden beschermd. Carolina, die Teleperformance twee jaar geleden verliet, zei: “Het is heel belangrijk voor mensen om te weten dat dit beledigend is, en het zijn gewoon bedrijven die misbruik maken van de verschrikkelijke economische situatie die we hebben voor jonge mensen in Latijns-Amerika .”

Utraclaro, een Colombiaanse vakbond die IT- en callcentermedewerkers vertegenwoordigt, probeert al meer dan twee jaar Teleperformance-personeel te organiseren – inclusief TikTok-moderators. Het is een langzaam en moeizaam proces geweest, met tegenwerking van het bedrijf in elke fase.

De belangrijkste eisen van de vakbond zijn dat het bedrijf werknemers in staat moet stellen een vakbond te vormen zonder intimidatie en dat vakbondsvertegenwoordigers toegang krijgen tot de werkplek om met hun collega’s te praten. Teleperformance gaf geen commentaar op specifieke beschuldigingen van vakbondsafbraak in Colombia.

Ooggetuigen die anoniem wilden blijven, zeiden dat ze vakbondsorganisatoren verschillende keren hadden zien lastigvallen door beveiligingspersoneel terwijl ze probeerden te praten met medewerkers van Teleperformance op een bedrijventerrein in Bogotá.

Toen de organisatoren flyers uitdeelden of probeerden te praten met arbeiders die hun pauzes buiten de Teleperformance-kantoren namen, volgden de particuliere bewakers van het park hen en zeiden dat ze moesten stoppen. Een persoon zei dat ze een medewerker van Teleperformance naar de organisatoren had zien kijken en vervolgens met de bewakers had gesproken. Hierna hielden meer bewakers hen in de gaten.

Bij een andere gelegenheid belden de bewakers de politie nadat ze ruzie hadden gemaakt met de organisatoren over hun recht om daar te zijn.

“Zelfs als je in een openbare ruimte bent, maakt het ze niet uit, ze zullen je lastigvallen, ze zullen de politie bellen”, zei een andere bron. “En omdat het een groot bedrijf is, zal ook de politie in hun voordeel zijn.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in