Een FCC-toezichthouder wil dat TikTok wordt verwijderd uit app-winkels. Hier is hoe een bedrijfsleider reageerde

0
113


Maar een TikTok-manager beweerde zondag in een zeldzaam interview op CNN’s “Reliable Sources” dat er geen veiligheidsproblemen zijn in verband met de enorm succesvolle app.

De korte video-app is de meest gedownloade ter wereld en verslaat Instagram met 3,5 miljard downloads. Gebruikers besteden gemiddeld minstens 46 minuten per dag aan de app, waardoor deze de concurrentie voorbij stormt.

Op het eerste gezicht is TikTok zeker luchtig, waardoor gebruikers inhoud kunnen delen, waaronder dansvideo’s en kooktutorials. Maar critici denken dat er iets sinisters in het model kan worden ingebouwd, en beweren dat de kracht ervan voortkomt uit de gegevensverzameling en algoritmen.

TikTok is eigendom van het in Peking gevestigde ByteDance, wat betekent dat het bedrijf in wezen onder de controle staat van de Chinese overheid, zei CNN’s hoofdmediacorrespondent Brian Stelter.

Bytedance heeft beloofd Amerikaanse gegevens op servers in de Verenigde Staten te plaatsen om de zorgen weg te nemen. Maar een explosief Buzzfeed News-rapport dat twee weken geleden werd gepubliceerd, onthulde dat, volgens gelekte audio van interne vergaderingen, technici in China herhaaldelijk toegang hadden tot Amerikaanse gebruikersgegevens.

FCC-commissaris Brendan Carr vertelde dat Stelter-wetgevers TikTok rechtstreeks hadden gevraagd of Peking toegang had tot gegevens. In plaats van openhartig te zijn, zei hij, heeft het bedrijf herhaaldelijk gezegd dat alle Amerikaanse gebruikersgegevens in de VS worden opgeslagen.

“En dat is niet alleen een nationaal veiligheidsprobleem, maar voor mij lijkt het op een schending van de voorwaarden van de app store”, zei Carr. Hij heeft een brief geschreven aan Google en Apple met het verzoek om TikTok op te starten vanuit hun app stores, geef ze tot 8 juli de tijd om te reageren.

De FCC heeft geen jurisdictie over sociale media, benadrukte Stelter. Maar Carr zei dat de FCC inzicht heeft ontwikkeld in hoe de Chinese overheid gegevens kan verzamelen en in de communicatie kan infiltreren.

"Waakhondmoeders"  op TikTok proberen minderjarigen veilig te houden

De beweringen dat TikTok browsergeschiedenis verzamelt, zijn “simpelweg onjuist”, zegt Michael Beckerman, hoofd van het overheidsbeleid, Americas, bij TikTok. Hij zei ook dat de app je gezicht scant op filters, maar deze niet gebruikt om individuen te identificeren.

Stelter vroeg of leden van de Chinese Communistische Partij niet-openbare TikTok-gebruikersgegevens hebben gezien. “Het antwoord is dat we nooit informatie met de Chinese regering hebben gedeeld, en dat ook niet zouden doen”, zei Beckerman, eraan toevoegend dat ze in de VS gevestigde beveiligingsteams hebben.

“Zijn de technici van TikTok, de mensen die deze tool ontwikkelen, deze tool maken, zijn ze verplicht tot China en is dat een bedreiging voor de VS?” vroeg Stelter opnieuw.

“Nee, absoluut niet. TikTok is geen bedreiging voor de veiligheid”, zei Beckerman, eraan toevoegend dat TikTok bereid is transparant te zijn en samen te werken met belanghebbenden.

Het Buzzfeed-rapport zei ook dat er zorgen waren dat China TikTok zou kunnen gebruiken om “het commerciële, culturele of politieke gedrag van Amerikanen te beïnvloeden”.

TikTok voegt opties toe om gebruikers aan te moedigen een pauze te nemen van eindeloos scrollen

“Ja, ik zie dat gewoon niet”, zei Beckerman, terwijl hij zei dat de video’s die hij ziet allemaal van Amerikaanse makers zijn.

Beckerman zei dat de app geen politieke advertenties toestaat en in de eerste plaats een platform voor entertainment is. Stelter wees op onderzoeken van The Wall Street Journal waaruit bleek dat gebruikers van ‘konijnenholen’ ingaan op onderwerpen als eetstoornissen. “(Schadelijke inhoud) is een probleem voor het internet als geheel,” zei Beckerman.

“Het is iets waar we heel hard aan hebben gewerkt om ons platform te elimineren, alles wat gevaarlijk of schadelijk is, schendt onze communityrichtlijnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in