Een AI-aangedreven rapper? Wat je als TikTok-beroemde virtuele artiest moet weten, is ondertekend door een platenlabel

0
123


(Foto door LOIC VENANCE/AFP via Getty Images)

We denken vaak aan muzikanten, van welk type dan ook, als levende, ademende mensen, maar in dit specifieke geval is een muzikant die niet bestaat – althans niet op de manier die we gewend zijn – getekend door een groot platenlabel.

Dit is wat je moet weten over FN Meka, een virtuele artiest die is ondertekend door een platenlabel.

Wacht. Een virtuele artiest?

Ja. Dat lees je goed. FN Meka is een virtuele artiest.

Volgens een artikel gepubliceerd door Music Business Worldwide in april 2021 zijn veel onderdelen van FN Meka gebaseerd op kunstmatige intelligentie, van teksten tot akkoorden en het tempo van zijn muziek. Een mens spreekt echter FN Meka uit.

Het is bekend dat de artiest een aanzienlijke aanhang heeft op sociale media, met 10,3 miljoen volgers op TikTok, vanaf de avond van 22 augustus 2022.

Wie heeft FN Meka getekend?

Op 12 augustus kondigden functionarissen van Capitol Records aan dat ze FN Meka hebben getekend, en noemden hem ’s werelds eerste AR-artiest (Augmented Reality) die bij een groot platenlabel tekende.

“Artiest, influencer en Web 3-bewoner in één, FN Meka vervaagt de grens tussen mensen en computers”, staat in een deel van de verklaring.

Wie heeft FN Meka gemaakt?

Volgens een artikel van muziekwebsite NME heeft een “virtueel” platenlabel genaamd Factory New FN Meka opgericht.

In het artikel van MBW staat dat kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om muziek te maken voor de artiest, terwijl augmented reality wordt gebruikt om content voor TikTok te maken.

Kunstmatige intelligentie? Augmented Reality? Wat zijn ze?

We snappen het: je bent misschien inmiddels verdwaald van al deze tech-gerelateerde termen. Gelukkig zit je in een uitlegartikel, dus we zullen het hier voor je uitsplitsen.

Kunstmatige intelligentie

Volgens Cambridge Dictionary zijn kunstmatige intelligentie computerprogramma’s die bepaalde eigenschappen van de menselijke geest hebben, zoals het vermogen om taal te begrijpen, afbeeldingen te herkennen en te leren van ervaring.

Voorbeelden van AI die wordt gebruikt, volgens technologiebedrijf Adobe, zijn onder meer zelfrijdende en zelfparkerende voertuigen, digitale assistenten zoals Apple’s Siri en Amazon’s Alexa, en robotstofzuigers.

Augmented reality

Volgens Cambridge Dictionary gaat het bij augmented reality om afbeeldingen die door een computer zijn gemaakt en worden gebruikt in combinatie met een weergave van de echte wereld.

AR is door een aantal bedrijven gebruikt, volgens een artikel gepubliceerd door Columbia University. Een van de bedrijven die in het artikel worden genoemd, is meubelbedrijf IKEA, dat AR in zijn app gebruikte om gebruikers te helpen zien hoe een IKEA-meubel eruit zal zien in hun ruimte. Pokemon GO werd vermeld als een ander voorbeeld van AR.

Augmented reality, volgens een artikel uit 2021 van Associated Press, kan zelfs worden gebruikt om toegang te krijgen tot de Metaverse, die we hebben een uitleg gedaan over.

Waarom klinkt het alsof zoiets al eerder is gedaan?

In een artikel uit 2012 gepubliceerd door de Boston Globe, werd gemeld dat het hologram van Tupac Shakur, die toen al 16 jaar dood was, dat jaar tijdens een concert op het Coachella-muziekfestival “verscheen” in de vorm van een hologram.

De video van het concert ging viraal en verzamelde binnen 48 uur na publicatie 15 miljoen YouTube-hits.

(Vanwege het gebruik van taal voor volwassenen wordt de kijker geadviseerd om de video hieronder te bekijken)

Wat zijn de reacties van mensen op de ondertekening van FN Meka?

Sommigen op sociale media hebben hun verzet tegen de deal geuit, met één Twitter-gebruiker zeggen dat dit “in principe een dikke middelvinger is voor alle muzikanten, maar vooral voor (menselijke) rappers.”

Een andere Twitter-gebruiker lijkt platenlabels van hebzucht te beschuldigen en zegt dat platenlabels virtuele artiesten creëren zodat ze alle winst kunnen houden.

Anderen hebben ook gezegd dat virtuele artiesten niets nieuws zijn.

Zijn er nog andere virtuele artiesten?

Zoals hierboven vermeld, is FN Meka niet de eerste virtuele artiest die bestaat.

Volgens een artikel van The Verge uit 2018 trad een virtuele Koreaanse popmuziekgroep genaamd K/DA op het podium op tijdens de openingsceremonie van het League of Legends-wereldkampioenschap.

Een ander voorbeeld van een virtuele artiest, volgens de website Virtual Humans, is Miquela, die volgens haar YouTube-profiel een robot is.

Vanaf 22 augustus heeft ze 282.000 abonnees op haar YouTube-pagina.

Andere voorbeelden van virtuele artiesten zijn Gorillaz en Alvin and the Chipmunks.

Gorillaz is volgens Virtual Humans gemaakt door muzikant Damon Albarn in samenwerking met 2D-artiest Jamie Hewlet als een manier voor Albarn om zijn muziek te laten zien.

In het geval van Alvin and the Chipmunks beschrijft Virtual Humans die band als een van de eerste voorbeelden van een muziekartiest die wordt vertegenwoordigd door 2D-personages. Er worden nog steeds 3D-versies van Alvin and the Chipmunks gemaakt.

Wat kan dit betekenen voor de muziek in de toekomst?

Ambtenaren van Factory New beweren in het MBW-artikel dat virtuele artiesten een kostenbesparende zet kunnen zijn, aangezien het platenlabels geld kost om menselijk talent te vinden, zonder garantie op succes. Ambtenaren zeggen ook dat ze geloven dat hun technologie hen in staat zou kunnen stellen om uiteindelijk menselijke artiesten helemaal te dumpen.

“Om niet allemaal filosofisch te worden, maar wat is tegenwoordig een ‘kunstenaar’? Denk aan de grootste sterren ter wereld. Hoeveel van hen zijn slechts schepen voor commerciële inspanningen?” zei de mede-oprichter van Factory New, Anthony Martini, in het MBW-artikel.

De Associated Press (AP) heeft bijgedragen aan dit rapport.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in