Duitsers maken zich op voor de winter op basis van TikTok-trends – DW – 24/10/2022

0
52


‘Heeft u uw verwarming al aanstaan?’ is de standaardvraag geworden onder vrienden en collega’s in Duitsland. Veel mensen hebben dat niet. Hoewel op 1 oktober elk jaar officieel de stookperiode in Duitsland begint. Dit jaar werken uitzonderlijk milde temperaturen in het voordeel van zuinige Duitsers.

Het verwarmen van kamers tot maximaal 19 graden Celsius (66F) is slechts een van de aanbevelingen van de Duitse overheid om bewoners aan te moedigen hun energieverbruik deze winter te verminderen.

Geconfronteerd met de aanhoudende energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne, zouden de maatregelen een tweeledig effect moeten hebben: de kosten van energierekeningen verlagen en het risico op tekorten deze winter minimaliseren.

Energiecrisis slaat toe

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg te upgraden naar een webbrowser die HTML5-video ondersteunt

Een run op thermisch ondergoed en elektrische kachels

Nu zijn consumenten in Duitsland op zoek naar alternatieve manieren om knus te blijven, te beginnen met de “Zwiebel-look” (ui-look) – letterlijk gelaagd.

Verkoopcijfers spreken voor zich: in september zei online kleding- en woonwinkel Baur dat de verkoop van thermisch ondergoed met maar liefst 558% was gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. En de verkoop van klassieke warmwaterkruiken steeg ook met 165% en elektrische dekens met 220%.

Al in augustus zag online marktplaats ebay.de ook een stijging in de aankoop van producten om warm te blijven en huizen voor te bereiden op de wintermaanden. De verkoop van raamafdichtingen steeg met ongeveer 100% en tochtstrips met 70%.

Er was ook veel vraag naar producten om je eigen elektriciteit op te wekken: de verkoop van thermische zonnesystemen steeg met ongeveer 126% en zelfs kleine windturbines met ongeveer 70%.

Een paar maanden geleden, toen de stijgende gasprijzen voor het eerst een publieke zaak werden, waren elektrische kachels uitverkocht. Reeds in de eerste helft van 2022 rapporteerden retailers een omzetstijging van 35% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Maar het Institute for Damage Prevention and Damage Research heeft gewaarschuwd voor de risico’s van elektrische luchtverhitters. De apparaten mogen niet zonder toezicht worden gebruikt en ze moeten ver uit de buurt van ontvlambare objecten worden gehouden, zei de IFS in een recente publicatie.

En elektriciteitsnetwerken in het hele land hebben gewaarschuwd tegen het gebruik van elektriciteit voor verwarming, vanwege de bezorgdheid dat regionale netten overweldigd zullen raken.

handen in elkaar zetten
Brandgevaar: na een TikTok-rage bouwen veel mensen ovens met plantenpotten en kaarsenAfbeelding: Patrick Pleul/dpa/foto alliantie

Sociale media hype

Bij elke nieuwe crisis zijn er ook nieuwe social media trends. Op het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie zaten TikTok en Instagram boordevol nieuwe trends, of het nu ging om het maken van je eigen masker in de begintijd, een nieuwe quarantaine-fitnesstrend of ongebruikelijke drankjes om mensen door de lange dagen te helpen binnen. Nu is #stayathome uit en #staywarm is in met sluwe influencers die paraderen met hun zelfgemaakte verwarmingszakken, gevuld met kersenpitten.

Maar de Duitse brandweervereniging (DFV) waarschuwt voor één bepaalde trend in het bijzonder: de zelfgemaakte ’theelichtoven’ – die grotendeels bestaat uit het in elkaar zetten van twee plantenpotten en verschillende theelichtkaarsen.

“Deze theelichtovens vormen een reëel gevaar”, vertelde Carsten-Michael Pix van de gespecialiseerde brandweer van de DFV aan DW. Ze zijn nog steeds een open vlam die gemakkelijk kan worden omgestoten of snel in een grotere vlam kan veranderen. Aan het eind van de dag verwarmen ze je kamer niet. Daar heb je honderden theelichtjes voor nodig.”

vrouw die vuur aansteekt in verwarmingsoven
Mensen in Duitsland herleven de verwarming die in 19e-eeuwse huizen is ingebouwdAfbeelding: Monique Wüstenhagen/dpa/foto alliantie

Pix drong er ook bij consumenten op aan om de schoorsteenveger in te schakelen voordat ze open haarden en ovens opnieuw aansteken.

Sierlijke verwarmingsovens, die nog steeds gebruikelijk zijn in veel appartementen uit het begin van de 20e eeuw, zijn vaak lange tijd buiten gebruik geweest en zijn meer decoratief dan praktisch.

“Zonder de juiste controles loop je het risico op koolmonoxidevergiftiging”, waarschuwde Pix. Je kunt koolmonoxidegas niet zien of ruiken, wat het nog gevaarlijker maakt.

“Mensen moeten ook voorzichtig zijn met wat ze in brand steken. Gebruik alleen droog hout. Je mag er geen oud materiaal op gooien of je loopt het risico jezelf te vergiftigen.”

“Zoals altijd kunnen we niet genoeg herhalen dat mensen zich bewust moeten zijn van de gevaren, vooral als het gaat om open vuren. Laat ze niet onbeheerd achter”, vertelde Pix aan DW.

Bewerkt door: Rina Goldenberg

Terwijl je hier bent: elke dinsdag ronden DW-redacteuren af ​​wat er in de Duitse politiek en samenleving gebeurt. Aanmelden kan hier voor de wekelijkse e-mailnieuwsbrief Berlin Briefing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in