‘Dublin houdt niet van mij’ – TikTok-gedicht raakt een snaar

0
108


Een dichter en songwriter heeft nagedacht over het virale succes van haar ‘Love/Hate Letter to Dublin’ en zegt dat het “beschamend” is dat haar woorden weerklank vinden bij zoveel jonge mensen in Ierland.

Het gedicht van Alice Kiernan over haar frustratie met de stad waar ze van houdt, is meer dan een half miljoen keer bekeken op TikTok.

Het gedicht vormt een contrast met alles wat mevrouw Kiernan zo leuk vindt aan het leven in Dublin; van de mensen en de pubs tot de zee en het algemene geroezemoes in de stad, met de manier waarop ze voelt dat ze financieel wordt “uitgeknepen” door de crisis van de kosten van levensonderhoud.

“De laatste tijd heb ik het gevoel dat Dublin me eruit perst, hongerig naar mijn geld, mijn vrienden, mijn baan en mijn huis”, luidt het gedicht.

Vanuit heel Ierland en daarbuiten zijn er reacties op TikTok binnengekomen, waarbij mensen zeggen dat ze hetzelfde voelen.

“Het is raar voor mij als mensen me feliciteren met het goed doen van TikTok. Ik schreef het vanuit een gevoel waarvan ik dacht dat ik het alleen voelde, een echt isolerend gevoel, een echt deprimerend gevoel, en het is niet het beste van de wereld wanneer zoveel mensen hebben betrekking op dat gevoel,” zei ze.

“Hoewel het fijn was om te weten dat ik niet de enige was en dat mensen hetzelfde voelden, vind ik het beschamend dat zoveel mensen denken zoals ik over Ierland denk. Zoveel mensen vinden het hier geweldig en willen hier wonen. “

Mevrouw Kiernan had nooit verwacht dat zoveel mensen zich zouden inleven in haar woorden, omdat ze zich zo geïsoleerd voelde in haar financiële angst met de stijgende kosten van levensonderhoud

Mevrouw Kiernan, 26, verhuisde vijf jaar geleden naar Dublin vanuit haar ouderlijk huis in Co Meath en ze zegt dat ze verwachtte dat het geld krap zou zijn toen ze nieuw was in haar baan. Ze had echter niet verwacht dat ze nu nog steeds “diezelfde kneep” zou voelen.

“Vijf jaar werken en nog steeds dezelfde strijd voelen, dat is heel moeilijk voor mij om te accepteren en voor veel mensen hebben we geprobeerd het te laten werken en we hebben het gevoel dat we niet genoeg hebben gedaan en dat het onze schuld, want we hebben iets verkeerd gedaan… Maar als de huur en de elektriciteits- en gasprijzen stijgen, kun je niets doen.”

Financiële angst is een groot probleem voor mevrouw Kiernan en haar vrienden. “Als ik mijn vrienden ontmoet, is het het enige waar we over praten, ik zit nooit in een groep mensen en we praten hier niet over, of het nu iemand is die de huur oploopt, of ze uit hun huis worden gezet, of in het algemeen met de kosten van een tweedehands auto en de prijs van benzine, het is altijd een onderwerp van gesprek.

“Ook voor velen van ons werken we niet allemaal volledig vanuit huis, dus er is nog steeds een anker dat je hier houdt, of het nu vrienden zijn of een baan, en voor veel mensen is teruggaan naar huis gewoon geen optie. kan te ver weg zijn of er is een gezinsdynamiek waardoor verhuizen voor veel mensen geen optie is.”

@alicekiernan mijn liefdes-/haatbrief aan Dublin 💚 #dublin #ireland #fyp #spokenword #irishartist ♬ origineel geluid – Naina Singh

Vooruitlopend op de begroting zei mevrouw Kiernan dat jonge mensen het gevoel willen hebben dat er naar hen wordt geluisterd. “Met de statistieken dat 70% van de jongeren overweegt om naar het buitenland te verhuizen, als de regering dat hoort, schrikt dat dan niet af?

“Veel jonge mensen zijn op zoek naar een reden om te blijven of weten in ieder geval dat ze gehoord worden. Wat doe je om ons hier te houden? Laat zien dat je om ons geeft; laat zien dat je ons hier wilt hebben.”

Van haar vijf jaar huren in Dublin, zegt mevrouw Kiernan dat de enige keer dat haar huur niet werd verhoogd, was tijdens de huurbevriezing van de pandemie. “Het was zo gemakkelijk om huurbevriezingen in 2020 in te voeren, het verbijstert me dat huurbevriezingen niet opnieuw zijn ingevoerd. De huren zullen voor altijd blijven stijgen tenzij je ze bevriest. Het is angstaanjagend dat daar niets aan wordt gedaan. .. Zoals alles, letterlijk, het zou zo’n verschil maken voor mensen.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in