Dokter TikTok ‘verslaving’ liet familie een interventie voor hem organiseren: ‘Ik werd gebeld’

0
10


Dr. Brian Boxer Wachler was niet verslaafd aan alcohol, drugs of gokken.

Maar Boxer Wachler – een oogarts in Beverly Hills, Californië – was verslaafd aan TikTok, zei hij. En zijn familie maakte zich zorgen om zijn welzijn.

“Ik wist niet eens dat ik verslaafd raakte”, vertelde hij aan Fox News Digital in een telefonisch interview.

“Het is bijna als een lopend vuurtje dat begint met een lucifer – en je weet op dat moment niet eens dat het je verteert.”

TIKTOK VERSLAVING: DESKUNDIGEN WEGEN OP DE SOCIALE MEDIA RAZE EN WAT ACHTER DE ‘ENORME’ INVLOED VAN DE APP

“Uiteindelijk werd ik erop aangesproken door mijn dochters en mijn vrouw, en ze hadden letterlijk een TikTok-interventie met mij”, zei hij.

Boxer Wachler onthult deze persoonlijke ervaring en meer in zijn nieuwe boek, “Influenced: The Impact of Social Media on Our Perception”, gepubliceerd op 1 november 2022.

Dr. Brian Boxer Wachler onthult hoe hij verslaafd raakte aan TikTok - en wat zijn familie ermee heeft gedaan "opslaan" hem van het probleem.  Een nieuw boek dat hij schreef duikt in de ervaring en deelt tips voor anderen.

Dr. Brian Boxer Wachler onthult hoe hij verslaafd raakte aan TikTok – en wat zijn familie deed om hem van het probleem te ‘redden’. Een nieuw boek dat hij schreef duikt in de ervaring en deelt tips voor anderen.
(Dr. Brian Boxer Wachler)

Op de pagina’s van zijn boek deelt hij ook de mogelijke waarschuwingssignalen van verslaving voor iedereen – en hoe mensen ermee om kunnen gaan.

‘Een niche gevonden’ op TikTok

De toen 14-jarige tweelingdochters van Boxer Wachler introduceerden hem aanvankelijk bij TikTok aan het begin van de pandemie, zei hij.

Zijn dochters vertelden hem dat er “echt goede dokters” in de app waren en dat zij – de dochters – hem konden helpen een account aan te maken en wat video’s te uploaden.

“Ik had al dit succes, en nu proberen ze me neer te halen.”

Hij deed dat – en zei dat zijn inhoud snel viraal ging op TikTok, met meer dan 3,4 miljoen volgers.

EEN STRESSVOL HUWELIJK KAN SCHADE AAN JE HART GEZONDHEID, VINDT STUDIE

“Ik vond een niche in termen van kijken naar gezondheidsvideo’s die viraal gingen en dat vaak zien, die informatie [that was out there] was niet eens juist”, zei hij.

TikTok's "scrollmechanisme is vergelijkbaar met een gokautomaat," volgens Dr. Boxer Wachler, die die opmerking deelde met Fox News Digital.

Het “scrollmechanisme van TikTok is vergelijkbaar met een gokautomaat”, aldus Dr. Boxer Wachler, die die opmerking deelde met Fox News Digital.
(Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images)

Hij begon de informatie in die virale video’s in zijn eigen TikToks te corrigeren, die net zo populair werd als de verkeerde informatie die hij bekritiseerde, voegde hij eraan toe.

Hoewel Boxer Wachler niet nieuw was op sociale media – hij had een Facebook- en YouTube-account – bleek geen van die platforms dezelfde verslavende macht over hem te hebben als TikTok, zei hij.

“Dopamine is dezelfde neurochemische stof in onze hersenen die achter verslavingen zit.”

Hiervoor wijt hij de “scroll-up”-functie die zorgt voor een continue stroom van inhoud voor de TikTok-gebruiker.

HOE LEKKER! COFFEE SHOP VERSPREIDT VRIENDELIJKHEID VIA HAAR PRODUCTEN, MENSEN EN PROGRAMMA’S

“Het is alsof je op de gokautomaat speelt”, zei Boxer Wachler.

“Elke keer dat je omhoog scrolt in de video, weet je gewoon niet wat je gaat krijgen.”

Deze onzekerheid is de reden waarom gokautomaten zo verslavend zijn, zei hij, en merkte op dat Facebook en YouTube respectievelijk Reels en Shorts hebben gemaakt om het TikTok-formaat op hun eigen platforms na te bootsen.

Andere bedrijven hebben stappen ondernomen om het verslavende formaat van TikTok te repliceren, zei Boxer Wachler.  Zijn familie moest een interventie voor hem in scène zetten toen hij verslaafd raakte aan sociale media.

Andere bedrijven hebben stappen ondernomen om het verslavende formaat van TikTok te repliceren, zei Boxer Wachler. Zijn familie moest een interventie voor hem in scène zetten toen hij verslaafd raakte aan sociale media.
(REUTERS/Phil Noble)

Nadat zijn vrouw en dochters hun interventie in scène hadden gezet, verwierp Boxer Wachler aanvankelijk hun zorgen en was “haat”.

‘Verdubbeling’ van verslavend gedrag

“Ik dacht: dit zijn de mensen die me hebben aangemoedigd om hiermee te beginnen,” zei Boxer Wachler, verwijzend naar zijn familie.

“En ik had al dit succes, en nu proberen ze me neer te halen.”

Na tussenkomst van zijn familie zei hij dat hij zijn toewijding aan TikTok “verdubbelde” in een poging meer volgers, likes en interactie te krijgen.

NADAT FENTANYL HAAR SOULMATE VERMOORD HEEFT, HERSTELDE DRUGSGEBRUIKER OM EEN STIGMA VAN VERSLAVING TE BEINDIGEN

De ervaring van het wakker worden met “10.000, 20.000 nieuwe volgers” op zijn TikTok-account zorgde voor een intense dopaminestoot, zei Boxer Wachler.

“Dopamine is dezelfde neurochemische stof in onze hersenen die achter verslavingen zit”, vervolgde hij.

“Je weet wel – seksverslaving, drugsverslaving, gokverslaving.”

Fox News Digital heeft TikTok benaderd over het onderwerp verslaving aan sociale media, zowel in het recente verleden als opnieuw voor dit verhaal.

Het nieuwe boek van Dr. Brian Boxer Wachler heet "Beïnvloed: de impact van sociale media op onze perceptie," gepubliceerd in november 2022.

Het nieuwe boek van Dr. Brian Boxer Wachler heet “Influenced: The Impact of Social Media on Our Perception”, gepubliceerd in november 2022.
(Rowman en Littlefield)

Maar de constante dopamine-high kwam tot stilstand, zei Dr. Boxer Wachler, toen een van zijn video’s een ‘overtreding van de gemeenschapsrichtlijn’ kreeg. Dat betekende dat zijn account voor een periode van twee weken zou worden geblokkeerd.

Hoewel hij nog steeds video’s kon maken, hadden die nieuwe video’s niet hetzelfde bereik als zijn eerdere inhoud. Ze gingen niet viraal, zei hij.

“Ik ging door in wezen opnames,” legde hij uit.

“Ik herinner me dat ik naar de slaapkamer ging, de deur sloot en gewoon huilde.”

“En dat is een ander teken van verslaving, ongeacht wat voor soort verslaving het is. Als je niet kunt krijgen wat je kreeg, ga je door ontwenningsverschijnselen.”

Zijn geestelijke gezondheid verslechterde, zei Boxer Walcher dat hij besefte dat hij “veel angst” had en “echt van streek” was gedurende de tijd dat zijn account werd onderdrukt. Toen hij verder nadacht over de interventie van zijn vrouw en kinderen, realiseerde hij zich dat ze gelijk hadden.

‘Mijn eigen familie negeren’

“Ik realiseerde me: ‘Oh mijn god, ik had mijn virtuele familie voor mijn eigen familie geplaatst en mijn eigen familie genegeerd'”, zei hij.

Hij zei dat hij begon te begrijpen dat hij zijn dierbaren “de hele tijd” negeerde, zodat hij DM’s kon beantwoorden, video’s kon bekijken en kon reageren op reacties op zijn TikTok-account.

“Ik herinner me dat ik naar de slaapkamer ging, de deur sloot en gewoon huilde”, onthulde hij.

Social media verslaving is "een groter probleem dan mensen beseffen," zei Dr. Boxer Walcher uit Californië.

Verslaving aan sociale media is “een groter probleem dan mensen beseffen”, zegt Dr. Boxer Walcher uit Californië.
(Getty-afbeeldingen)

Deze ervaring bracht hem ertoe zijn boek te schrijven – als een manier om mensen te helpen de waarschuwingssignalen van verslaving aan sociale media te begrijpen.

‘Waarschuwingsborden’ voor anderen

“Het is een groter probleem dan mensen beseffen”, zei hij. “Ik wilde dat mensen zouden begrijpen wat deze waarschuwingssignalen zijn.”

Enkele van de waarschuwingssignalen, deelde hij, zijn onder meer ’s morgens vroeg en vlak voor het slapengaan naar je telefoon kijken, en het niet kunnen laten om je telefoon te checken na een melding of trilling.

Deze “kunnen tekenen zijn van een probleem”, zei hij.

Naast het geven van waarschuwingssignalen over verslaving aan sociale media, suggereert Boxer Wachler in zijn boek ideeën over hoe het gebruik van sociale media kan worden gereguleerd.

VROUW BESTRIJDT FASE 4 BORSTKANKER NADAT ER EEN VERKEERDE DIAGNOSE IS UITGEVOERD: ‘VECHT HARDER, VRAAG TESTEN’

Hij zei dat hij sommige van deze ideeën in zijn eigen geval met groot succes heeft gebruikt.

Hij deed een stap terug van de TikTok-app, zei hij. Hij verwijderde sociale media-apps van zijn telefoon en plaatst nu alleen berichten van een iPad.

Boxer Wachler is hier afgebeeld, met rechts een TikTok-app. "Ik ben een dokter, en als een dokter zoals ik deze verslaving kan ervaren [to] sociale media, jij ook," hij zei.

Boxer Wachler is hier afgebeeld, met rechts een TikTok-app. “Ik ben een dokter, en als een dokter zoals ik deze verslaving kan ervaren [to] sociale media, jij ook”, zei hij.
(Boxer Wachler/Getty Images)

“Als ik uit eten ga of met vrienden ben, is het niet ongewoon dat ik niet eens mijn telefoon meeneem en mijn iPad niet bij me heb”, zei hij. “Dus het maakt het heel gemakkelijk.”

Een deel van het probleem met de behandeling van verslaving aan sociale media is dat “er echt geen officiële diagnose is in de medische wereld” voor de aandoening, zei Boxer Wachler.

KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN VOOR ONZE LIFESTYLE NIEUWSBRIEF

“Dus er is een enorme leegte.”

Hoewel hij denkt dat op een dag ‘verslaving aan sociale media’ een officiële diagnose zal worden, hoopt hij dat zijn boek ‘mensen zal helpen die leegte te vullen’ op basis van zijn onderzoek en persoonlijke ervaringen.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

“Ik ben een dokter – en als een dokter zoals ik deze verslaving kan ervaren [to] sociale media, jij ook”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in