Dit is waarom bimbo’s een renaissance beleven op TikTok

0
122


Bimbo's zijn terug: Barbie en Chrissy Chaplkea

#BimboTok heeft bijna 100 miljoen views op TikTok (Foto:Getty/Metro.co.uk)

‘Ben jij een linkse die graag je t*ts eruit haalt? Vind je het leuk om pro-lifers af te wimpelen? Dan is dit de plek voor jou!’

Zo laat Chrissy Chaplkea kijkers kennismaken met #Bimbotok, in een video die miljoenen views heeft verzameld. Zoals gemeld door The Cut, heeft de hashtag #Bimbo alleen al meer dan een miljard views op TikTok.

Volgens het Oxford-woordenboek wordt een bimbo doorgaans gedefinieerd als een ‘aantrekkelijke maar onintelligente of frivole jonge vrouw’.

Door de geschiedenis heen werden bimbo’s net zo aanbeden als stilzwijgend beschimpt. Mooi om naar te kijken, maar nauwelijks gerespecteerd.

Maar de afgelopen jaren is de term op TikTok getransformeerd van minachting naar genegenheid, waarbij een aantal ‘BimboTokers’ aan het werk zijn om de betekenis van het woord terug te krijgen.

De nieuwe, moderne bimbo, zoals gedefinieerd door Lauren Pitcher bij The Cut, ‘vindt (versus verspeelt) kracht in het uiten van vrouwelijkheid’.

Terwijl de kracht van de originele bimbo afhankelijk was van de mannelijke blik, een prachtig versierd maar hol paasei, heeft de moderne bimbo geen man nodig om hun waarde te valideren, noch hoeven ze een keuze te maken tussen er goed uitzien en diepte.

De moderne bimbo kan in plaats daarvan beide hebben. Dit is wat BimboTokers proberen te benadrukken aan hun miljoenenpubliek: dat je roze kunt dragen, dikke glanzende lokken kunt hebben, maar ook je mannetje kunt staan ​​in complexe discussies over filosofie en politiek.

De klassieke datinghandleidingen en meisjesmagazines van weleer hebben je misschien geadviseerd om ‘dom te spelen’ om een ​​beroep te doen op het ego van een man, maar die dagen zijn voorbij.

Dat komt omdat je je niet op een bepaalde manier kleedt om indruk te maken op een man – je doet het om indruk op jezelf te maken. En je valse wimpers en acrylnagels zijn niet iets om te dragen om een ​​waargenomen gebrek aan intelligentie te compenseren; in plaats daarvan zijn ze een harnas om je des te krachtiger te laten voelen.

Zoe Glatt, promovendus internetcultuur en feminisme, omschrijft de opkomst van #BimboTok als een ’terugwinning van het woord’. Terwijl vrouwen voorheen door mannen in de term werden ingekaderd, gebruiken ze de term nu om ‘hypervrouwelijkheid te vieren terwijl ze de mannelijke blik afwijzen’.

Zoe vertelt Metro.co.uk dat #BimboTok ‘een knipoog en feestelijke feministische beweging is, luchtig maar ook radicaal links’.

Zoals Zoe opmerkte, is de kern van de inhoud van #BimboToker een retoriek die trans-inclusief, antiracistisch, sekswerkpositief, antikapitalistisch en ‘in lijn met de algemeen meer sociaal progressieve Gen Z’ is.

De meeste TikTok-trends hebben de neiging om vrouwen tegen elkaar op te zetten. De overdreven sierlijke ‘night luxe’-esthetiek staat tegenover de meer vereenvoudigde ‘clean girl’-esthetiek, het chaotische dissociatieve feminisme wordt beschreven als een reactie op de perfectionistische idealen van ’that girl’ en ‘girlboss’.

Zelfs de satirisering van het ‘kies mij meisje’ op TikTok is geworteld in het belachelijk maken van vrouwen die mannelijke validatie willen in vergelijking met de Gone Girl-achtige ‘coole meid’ die denkt dat ze boven alles staat.

Maar als het op bimbo’s aankomt, is er geen gevoel van competitie of de ene kwaliteit van vrouwelijkheid die wint van de andere, aangezien, zoals Zoe opmerkt, ze ‘minder gehecht zijn aan het idee dat ze om serieus genomen te worden hun vrouwelijkheid of seksualiteit’.

Volgens meme-bibliothecaris Amanda Brennan heeft de opkomst van bimbo’s echter misschien weinig te maken met feminisme – en heeft het meer te maken met de toestand van de wereld waarin we nu leven.

‘De heropleving van bimbo’s voelt als een directe reactie op het feit dat er zoveel ongekende/gigantische wereldgebeurtenissen tegelijk plaatsvinden, en het is veel te veel voor mensen om te verwerken’, vertelt ze aan Metro.co.uk.

Inderdaad, vanaf begin 2020 zitten we vast in een limbo van permanente ‘ongekende’ gebeurtenissen, en zelfs nu we een ‘nieuw normaal’ bereiken met Covid, hebben we te maken met droogte, opwarming van de aarde, de oorlog in Oekraïne en een recessie.

Na twee jaar constant doomscrolling, zijn velen van ons een beetje moe van het leven op die manier, legde Amanda uit. Dus de heropleving van bimbo’s is volgens haar ‘de volgende stap van ‘gladde hersenkop lege’ memes’.

‘In 2020 wilde het sentiment gewoon een soepel brein’, legt ze uit. ‘Maar nu, na twee jaar, zijn mensen dat beu en kunnen ze net zo goed onderzoeken wie ze zijn, hun lichamelijkheden en hoe dat zich verhoudt tot de wereld waar ze kunnen.’

‘Als alles afbrandt, kun je net zo goed warm en gelukkig zijn op je eigen voorwaarden terwijl het gebeurt.’

Heb je een verhaal om te delen?

Neem contact op door een e-mail te sturen naar MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.

MEER: Vergis je niet, die Andrew Tate TikTok-video’s vormen een zeer reële bedreiging voor vrouwen

MEER: Tate, TikTok en giftige trends: ‘Alpha-mannetjes’ nemen toe – maar waarom maken we ons niet meer zorgen?

MEER: Wat is bosbaden? Aan de slag met TikTok’s mindfulness-trendLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in