Diefstal van Kia, Hyundai-voertuigen stijgen nadat TikTok-trend laat zien hoe de auto’s te stelen met een USB-kabel

0
109


Een TikTok-uitdaging die laat zien hoe je sommige Kia- en Hyundai-modellen kunt stelen met behulp van een USB-kabel, heeft geleid tot toenemende diefstallen en een golf van rechtszaken.

Kia-modellen gemaakt tussen 2011 en 2021 en Hyundai-modellen gemaakt tussen 2015 en 2021 hebben geen startonderbreker, waardoor de meeste auto’s niet kunnen worden gestolen via hete bedrading. De getroffen modellen gebruiken een fysiek ontstekingssysteem.

In die modellen kan het verwijderen van de behuizing aan de onderkant van de stuurkolom dieven in staat stellen de ontsteking van een auto te starten met het poortuiteinde van een USB-kabel. En de alarmen in de modellen gaan niet af als de achterruiten kapot zijn, waardoor je snel naar binnen kunt.

De TikTok-joy rides van de “Kia Boys” hebben bijgedragen aan de bewustwording van de diefstalmethode.

“Het TikTok-gedoe heeft het naar een hoger niveau getild. Zelfs vóór TikTok was de zwendel — de methode was er al”, aldus politiechef van Los Angeles. Juvey Mejia vertelde de Los Angeles Daily News.

Volgens Los Angeles Magazine is het aantal diefstallen van modellen gestegen met meer dan 300% in Charlotte, North Carolina en met meer dan 750% in Chicago, vergeleken met een jaar geleden.

LAPD-chef Michel Moore adviseerde autobezitters dinsdag om antidiefstalmiddelen te kopen.

“Voor de gemeenschap, de uitdaging om een ​​van deze voertuigen te bezitten, vragen we je een stuurslot te kopen. Je kunt ook een alarmsysteem installeren,” zei de heer Moore, volgens KABC-TV, een ABC-filiaal in Los Angeles.

Kias en Hyundais, zustermerken die eigendom zijn van de Koreaanse Hyundai Motor Group, hebben dit jaar sterk bijgedragen aan de algemene stijging van autodiefstallen.

“In 2022 zijn er dit jaar tot nu toe minstens 1.634 meer Kia- en Hyundai-voertuigen gestolen, een stijging van 85% ten opzichte van het jaar ervoor van diefstallen van alleen dat soort auto’s. Dat is bijna driekwart van de totale toename van gestolen auto’s van welk merk en model dan ook in LA dit jaar: autodiefstallen in de stad zijn met ongeveer 15% gestegen, of 2.279 meer auto’s”, aldus de Los Angeles Daily News.

De daders zijn vaak jonger en richten zich meer op de spanning dan op het strippen van onderdelen voor geld.

‘Ze rijden erheen in een gestolen auto, en als ze dan een andere vinden, parkeren ze die en rijden dan in de nieuwe gestolen auto. Of als er meerdere mensen in de auto zitten, nemen ze een andere, zodat iedereen er een heeft’, vertelde rechercheur Joseph Ruwe van de Delhi Township Police Department in Ohio aan de Cincinnati Enquirer.

Sergeant Mejia vertelde de Daily News dat “met veel van deze Kia’s en Hyundai’s dat het enige is dat ons opviel. Ze worden niet uitgekleed. Meestal stelen dieven onderdelen uit de voertuigen en verkopen ze aan hakselaars. Deze lijken meer voor joyriding te zijn.”

Hyundai Motor Group zei te weten dat “onze voertuigen het doelwit zijn geweest van een gecoördineerde inspanning op sociale media”, aldus de Los Angeles Daily News.

Voertuigeigenaren in meerdere staten hebben class-action rechtszaken aangespannen tegen de bedrijven over het gemak waarmee hun auto’s worden gestolen.

De argumenten van de eisers variëren van veiligheid, in die zin dat de auto’s kunnen bewegen zonder een echte sleutel in het contact, tot manipulatieve prijsstelling, omdat consumenten auto’s kochten die zich niet bewust waren van het kritieke gebrek aan antidiefstalvoorzieningen.

Er zijn rechtszaken ingediend in Iowa, Californië, Texas, Nebraska, Florida en andere staten.

“Kia en Hyundai hebben ervoor gekozen om niet op te nemen wat bijna elke andere fabrikant in elk model van hun auto’s opneemt, een startonderbreker genoemd, en deze voertuigen kunnen gemakkelijk worden gestart zonder sleutel”, vertelde advocaat Jeffrey Goldenberg uit Cincinnati aan de Cincinnati Enquirer.

De advocaat van Missouri, Kenneth McClain, vertelde de Los Angeles Daily News dat de twee merken “al tien jaar wisten dat het hen $ 200 per auto zou besparen als ze de startonderbrekers uit lieten staan. Maar ze stelden hun klanten bloot aan een onredelijk risico.”

In een rechtszaak die donderdag in Minnesota werd ingediend, merkte advocaat George Chronic op dat de USB-kabels die nodig zijn om de voertuigen te hotwiren, dankzij het opladen van telefoons, bijna alomtegenwoordig zijn.

“Gezien het aantal mensen dat hun mobiele telefoons in hun auto oplaadt, is het benodigde instrument om een ​​defect voertuig te stelen meestal direct beschikbaar voor elke dief”, schreef dhr. Chronic in de klacht, volgens Courthouse News.

Als reactie op de diefstallen en de daaruit voortvloeiende rechtszaken hebben beide merken verklaringen afgelegd waarin ze erop wijzen dat hun nieuwe modellen startonderbrekers bevatten.

Hyundai merkte op dat “motorstartonderbrekers standaard zijn op alle nieuwe Hyundai-voertuigen”, terwijl Kia zei: “Alle 2022-modellen en -bekledingen hebben een startonderbreker die aan het begin van het jaar of als een lopende verandering is aangebracht”, aldus KABC-TV.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in