Dermatologen sceptisch over Calamine Lotion TikTok Trend

0
158


16 augustus 2022 – Een groeiende groep TikTok-influencers gebruikt en promoot calaminelotion als make-upprimer onder foundation. Hoewel dit voor sommige mensen als basislaag kan werken, maken dermatologen zich zorgen over deze trend, met name het risico op uitdroging.

Vanaf 12 augustus had de # calamine lotion-tag meer dan 20,8 miljoen views op TikTok, met honderden video’s waarin de crème werd geprezen vanwege de ondoorzichtige roze tint en het matte effect bij gebruik onder foundation.

Calaminelotion wordt al jaren gebruikt om jeukende huiduitslag, insectenbeten en pijn van waterpokken en gifsumak te behandelen. Het wordt zonder recept verkocht en is een veel voorkomende behandeling voor huidongemakken, zegt Doris Day, MD, een dermatoloog in New York City. Het staat ook op de lijst van essentiële medicijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, zegt ze.

“Dit is iets wat al heel lang bestaat. Het wordt erkend als een medicijn dat belangrijk is. Dus zo nu en dan denk ik dat iemand het tegenkomt en zegt dat het een ‘nieuw wondermiddel’ voor iets is, maar dat is het echt niet. Het is gewoon een ouderwets eenvoudig product.”

Calamine-lotion is gemaakt van ijzeroxide en zinkoxide, waardoor het zijn antiseptische en jeukwerende eigenschappen heeft, naast zijn karakteristieke roze kleur. Zinkoxide wordt ook vaak gebruikt in minerale zonnefilters, zegt Day.

Hoewel deze ingrediënten veilig zijn bij tijdelijk, plaatselijk gebruik, kunnen hoge concentraties en chronisch gebruik van calaminelotion de huid irriteren, zegt Pooja Sodha, MD, directeur van het Center for Laser and Cosmetic Dermatology aan de George Washington University in Washington, DC.

Bij deze hoge concentraties kan calaminelotion uitdrogen, waardoor de huid kan gaan klonteren en schurend kan zijn, zegt Sodha. Ze waarschuwt ook dat de samentrekkende eigenschappen van het zink en de hoge pH de eiwitten op de huid kunnen verstoren, waardoor de natuurlijke afweer van de huid wordt afgebroken. Het dagelijks gebruik van calaminelotion over het hele gezicht kan “uw huidbarrière mogelijk beschadigen tot een punt waarop u veel extra werk zult moeten doen … om het terug te brengen.”

Day maakt zich ook zorgen over deze trend die resulteert in een droge huid. Zelfs in situaties waarin het gebruik van calaminelotion geschikt is, zoals de behandeling van gifsumak, kunnen de uitdrogende effecten de huid soms irriteren.

En een droge huid kan meer zijn dan een esthetisch probleem: het kan leiden tot breuken in de huid, wat kan leiden tot infecties en littekens, zegt ze. Hoewel dit misschien niet voorkomt bij iemand met een extreem vette huid, hebben de meeste mensen geen extreem vette huid, zegt Day, dus dit zal op zijn best niet effectief zijn en in het slechtste geval schadelijk.

Als iemand op zoek is naar een goede basislaag voor make-up, raadt Sodha iets aan dat niet-comedogeen en niet-sensibiliserend is, zoals primers op siliconenbasis.

“Het mooie van deze producten is dat ze niet-comedogeen zijn, waardoor ze je poriën niet verstoppen. Ze zijn synthetisch, dus ze zullen geen allergie veroorzaken,’ zegt ze.

Over het algemeen waarschuwen beide dermatologen hun patiënten om op hun hoede te zijn voor de TikTok-trends die ze online zien en voor mogelijke effecten bij langdurig gebruik van calaminelotion op het gezicht, zelfs als het lijkt te werken met eenmalig gebruik.

“Consumenten moeten hierover nadenken zoals ze doen met elk soort product dat ze tegenkomen, alleen maar denken aan de langetermijneffecten van zoiets en hoe het werkt voor hun eigen huid”, zegt Sodha.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in