De TikTok waardoor Melburnians verliefd worden op hun buitenwijken

0
144


Een 20-jarige Australische TikToker verandert stilletjes de manier waarop honderdduizenden mensen denken over Melbourne en haar voorsteden, en is aangekondigd als een moderne Scorsese voor zijn inspanningen.

Via zijn account, Garden State Journal, heeft Dylan Walsh de afgelopen twee maanden dromerige snapshots gemaakt van de straten en buitenwijken van Melbourne – waarvan sommige meer dan 100.000 views trekken.

Elke clip is een liefdevol straatbeeld van kleine momenten: een kussend koppel op een pier in Port Melbourne, een moeder die de helm van haar dochter vastmaakt in Thornbury, vrienden die een drankje drinken in de warme gloed van Brunetti en Tiamo op Lygon Street.

“De woorden die opkomen bij mensen die de video’s bekijken, zijn ‘romantisch’ en ‘nostalgisch'”, zegt Walsh. En hij draagt ​​die labels met trots.

“Ik wil dat mensen hun buitenwijken en hun stad op een romantische manier bekijken… Ik wil dat Melburnians hetzelfde gevoel hebben over onze stad als New Yorkers over New York.”

Het is passend dat sommige fans hem “de Scorsese van TikTok” hebben genoemd.

Walsh, die niet formeel filmmaken heeft gestudeerd na de middelbare school, zegt dat hij altijd bewondering heeft gehad voor regisseurs als Martin Scorsese en Sidney Lumet (invloeden die duidelijk zijn in de esthetiek van de jaren 70 van zijn werk, allemaal gedempte tonen en korrelige texturen). Maar uiteindelijk is hij geïnteresseerd in elk werk dat de geest van een plek uitstraalt en ‘hoe episch’ het is om in een stad te wonen waar je van houdt.

Walsh (rechts), de maker van Garden State Journal, filmt op Sydney Road in Brunswick.

Walsh (rechts), de maker van Garden State Journal, filmt op Sydney Road in Brunswick.Credit:Justin McManus/The Age

“Ook al Die Hard 3 [Die Hard with a Vengeance] begint met deze prachtige zomerse sequentie van New York – die beelden zijn me echt bijgebleven.

“Mijn vader zou me laten zien” [Australian films] Leuk vinden Twee handen en Het kasteel toen ik jong was. En ik had gewoon het gevoel: ‘Oh, waarom is er niet meer van dit?’ … Hoe geef ik mijn filmmaken een gevoel dat specifiek Melbourne is?”

Een still uit een video op Garden State Journal.

Een still uit een video op Garden State Journal.Credit:Dylan Walsh/Garden State Journal

Garden State Journal (genoemd naar de uitdrukking op veel Victoriaanse kentekenplaten en gedeeld met de titel van Walsh’s kleine lettertjesmagazine) is dan ook de poging van de jonge maker om de sfeer van onze straten, buurten en de stad als geheel vast te leggen.

“Als mensen over Melbourne praten, zijn de dingen waar ze van houden onze koffiecultuur”, zegt hij. “We gaan graag naar het park. We houden ervan om een ​​biertje te drinken en naar de footy te kijken. We hebben zo’n sterk gevoel van trots – niet alleen in Melbourne, maar in Australië – in kleine dingen.

“Daarom gaan mijn video’s over normale mensen die de meest alledaagse dingen doen. Er is niets meer alledaags dan over straat lopen om de boodschappen te halen of een oude vrouw die bij de stoplichten oversteekt.”

In veel opzichten is dit geen typische TikTok-inhoud. De video’s zijn niet met een smartphone gemaakt (Walsh heeft in zijn laatste schooljaren geld gespaard door losse banen te werken om een ​​professionele camera te kopen). En ze hebben meestal een langzame, meditatieve kwaliteit die een wereld verwijderd is van de virale danstrends en snelle, direct-naar-camera-levering die je zou kunnen associëren met het platform.

Bezig met laden

Maar TikTok is tegenwoordig de thuisbasis van veel meer divers werk, en Australische creatievelingen gebruiken het steeds vaker voor werken met scriptverhaal en professionele cinematografie.

Voor Walsh heeft het platform een ​​enorme invloed gehad op het werk zelf. TikTok stelt hem in staat om zijn video’s te soundtracken met vakkundig samengestelde nummers zonder copyright te verkrijgen. En het interactieve karakter van het platform betekent dat de video’s bijna zijn uitgegroeid tot een samenwerkingsproject – fans laten vaak reacties achter die hem uitnodigen in hun buitenwijk en advies of feedback geven.

Hoewel het niet per se opzettelijk is, passen de video’s ook in een bredere trend op sociale media over ‘je leven romantiseren’. Van het langzaam koken van een geruststellende maaltijd tot het doorlopen van een rustgevende ochtendroutine, veel video’s op TikTok gaan over het vinden van de schoonheid in het alledaagse. Het is een trend die begon tijdens de ergste momenten van de pandemie – een tijd waarin alledaags comfort het enige was dat werd aangeboden.

Walsh zegt dat zijn video’s onbewust een reactie zijn op de afgelopen twee jaar lockdowns. Ze worden gevoed door een nieuwsgierigheid, zegt hij, over hoe het leven eruitziet in delen van Melbourne die we voorheen niet konden verkennen.

“Ik zou graag willen denken, terwijl ik verder ga, dat het zou kunnen bepalen hoe mensen hun weekenden doorbrengen”, zegt hij. “Misschien zorgt het ervoor dat ze naar buiten gaan en het gebied meer omarmen. [I want people to feel] een gevoel van hoop en optimisme – een optimisme over onze stad en waar het naartoe gaat.”

Walsh zegt dat hij wil dat mensen een gevoel van hoop en

Walsh zegt dat hij wil dat mensen een gevoel van hoop en “optimisme over onze stad en waar het heen gaat” voelen.Credit:Dylan Walsh/Garden State Journal

Bezig met laden

Hij ontdekt echter dat het moeilijk kan zijn om een ​​balans te vinden tussen optimisme en realisme. Hoewel hij alom geprezen werd voor zijn video in Reservoir, bijvoorbeeld – “iedereen die Reza er zo cool uit kan laten zien, is een filmgenie”, luidde een opmerking – heeft hij spijt van de manier waarop hij het gebied portretteerde.

“Ik kan niet gewoon proberen elke buitenwijk op Brunswick te laten lijken”, zei hij in een vervolgclip, waarin hij zijn proces documenteerde. “Ik wil een gebied waar ik naartoe ga niet per ongeluk witwassen, alleen omdat ik het niet goed ken.”

Walsh, die in Oak Park woont maar veel tijd in Brunswick doorbrengt, heeft sindsdien besloten om de lokale bevolking te raadplegen op alle gebieden die hij niet kent en om meer aandacht te besteden aan zaken als het kiezen van nummers.

“Ik ben jong en ik ben aan het leren”, vertelt hij De leeftijd. “Ik wil transparant zijn over mijn fouten en hoe ik probeer beter te worden in mijn vak.”

Maar dat betekent niet dat hij er minder romantisch over is.

“Ik denk dat er iets buitengewoon krachtigs is aan het gebruik van kunst om waardering en dankbaarheid aan te moedigen”, zegt hij. “Ik hou oprecht zoveel van Melbourne. Ik zou nergens anders willen wonen.”

Een culturele gids om uit te gaan en van je stad te houden. Meld u hier aan voor onze Culture Fix-nieuwsbrief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in