De TikTok-trend “Hot Girls Have IBS” zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt

0
94


Als je voor de honderdste keer met een knorrende maag in de badkamer bent, kan het lijken alsof je de enige persoon op de planeet bent die te maken heeft met IBS of het prikkelbare darm syndroom. Niemand anders heeft de locatie van elk openbaar toilet binnen een straal van 10 blokken moeten onthouden, toch? Maar dan stuit je op de “hete meiden hebben IBS”-trend op TikTok, en het wordt plotseling duidelijk dat de aandoening manier vaker voor dan je zou denken.

Met meer dan 14 miljoen views, staat de hashtag #hotgirlshaveibs vol met supereerlijke video’s die zijn gepost door mensen die dag en nacht opzwellen en krampen en talloze uitstapjes naar de badkamer maken. IBS is al eeuwenlang een van die ‘grove’ persoonlijke onderwerpen waar niemand over wilde praten, terwijl in werkelijkheid miljoenen mensen IBS hebben, dus het is echt niet nodig om stil te blijven in je eigen, persoonlijke badkamerhokje van schaamte.

Het idee om IBS te normaliseren – en het zelfs een beetje #relateerbaar te maken – begon met Katie Wilson, de CEO en mede-oprichter van het darmgezondheidsmerk BelliWelli, die onlangs een enorm “Hot Girls Have IBS” -reclamebord opzette. “Mensen waarderen een forum echt om zich gezien en gehoord te voelen over hun eigen persoonlijke darmproblemen”, zegt Wilson over de trend. “Zoveel van het beheersen van darmproblemen is niet alleen voelen. Het hebben van een community maakt het verschil.” Lees verder voor meer informatie over de sociale-mediabeweging.

Hete meiden hebben PDS

Een persoon die onder de #hotgirlshaveibs-tag heeft gepost, is Nadya Okamoto, de mede-oprichter en CEO van het duurzame periodemerk August, die zegt dat ze al een tijdje eerlijk is over haar IBS en constipatieproblemen op sociale media.

“Een deel van de reden waarom ik begon met posten, was omdat ik denk dat ik me minder alleen wilde voelen over mijn darmproblemen, en zoals blijkt uit de huidige trend, komt het veel vaker voor dan ik dacht”, vertelt Okamoto aan Bustle. Door brutaal eerlijke video’s te delen over haar IBS-symptomen – waaronder gas, een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree – begon Okamoto opnieuw te formuleren wat de aandoening voor zichzelf betekent.

“Het was iets waar mijn familie me altijd voor de grap mee plaagde, en waar veel van mijn vrienden ook om moesten lachen”, zegt ze. “Natuurlijk lach ik, want het is grappig om over poep te praten. Maar het is ook erg pijnlijk en frustrerend om wekenlang niet te kunnen poepen, en dat kan een heel isolerend gevoel zijn als iedereen om je heen een perfect fijne stoelgang lijkt te hebben.

Dankzij het idee dat hete meiden IBS hebben, zijn honderdduizenden anderen echt begonnen te worden, echt eerlijk over hoeveel tijd ze doorbrengen op de porseleinen troon. Of hoe ze door een slok koffie naar de badkamer rennen.

“Ik vind het leuk dat dit een gesprek is dat nu online plaatsvindt, niet alleen omdat mensen die IBS ervaren zich minder alleen voelen, maar het opent ook gesprekken om suggesties en oplossingen uit te wisselen”, zegt Okamoto. Lees de opmerkingen door en u zult waarschijnlijk meer te weten komen over verschillende manieren om IBS te behandelen, plus tal van tips om met enkele van de vervelendere symptomen om te gaan.

Natuurlijk is het belangrijk om in gedachten te houden dat wat voor één persoon op TikTok werkt, misschien niet voor jou werkt. “IBS omvat zoveel verschillende symptomen en kan door zoveel verschillende dingen worden veroorzaakt, dus luister maar blijf ook gefocust op je eigen lichamelijke symptomen en je eigen reis”, voegt Okamoto toe. Ze raadt zelfs aan om vooral uw arts om advies te vragen. “Ik zou me zo lang schamen, zelfs als ik constipatie met mijn arts zou bespreken, terwijl ik in werkelijkheid eerst met hen had moeten praten”, zegt ze.

Hoewel de oorzaak van IBS niet goed wordt begrepen en het vaak wordt gebruikt als een “overkoepelende term” voor een breed scala aan symptomen, zijn er veel opties als het gaat om behandeling.

Of je nu ervoor kiest om naar de dokter te gaan of je gewoon minder alleen wilt voelen, het idee dat ‘hete meiden IBS hebben’ geeft echt een gevoel van solidariteit. En hey, als je IBS je inspireert om mee te doen aan de hot girl-trend, kun je zelfs je eigen verhaal delen – hoe hilarischer en eerlijker, hoe beter.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in