De strijd van YouTube met TikTok eist zijn tol nu de inkomsten dalen | YouTube

0
14


De lange strijd van YouTube tegen TikTok begint zijn tol te eisen nadat het moederbedrijf, Alphabet, een daling van de inkomsten op de videostreamingsite meldde.

De daling, van $ 7,2 miljard (£ 6,2 miljard) in 2021 naar $ 7 miljard dit jaar, is de eerste sinds Alphabet twee jaar geleden de prestaties van YouTube afzonderlijk begon te rapporteren, en markeert een financiële vertraging op de eens zo dominante internetvideohub.

De daling werd gedeeltelijk toegeschreven aan de verslechterende economie over de hele wereld, met stijgende inflatie en druk op de huishoudbudgetten die leidden tot een bezuiniging in de reclame-industrie.

“Als Google struikelt, is dat een slecht voorteken voor digitale advertenties in het algemeen”, zegt Evelyn Mitchell, hoofdanalist bij Insider Intelligence. Maar de inzinking komt ook als de concurrentie tussen YouTube en TikTok voor de oogbollen van de wereld toeneemt, zei hij. “De inkomsten uit YouTube-advertenties zijn voor het eerst gekrompen sinds Google in het vierde kwartaal van 2019 afzonderlijke YouTube-inkomsten begon te rapporteren, grotendeels als gevolg van aanhoudende concurrentie op het gebied van streaming en korte video.”

Volgens onderzoek van marktanalist Data.AI is TikTok wereldwijd nummer één voor consumentenbestedingen met YouTube op de tweede plaats vanaf september 2022. Maar de discrepantie is veel groter als het gaat om actieve gebruikers. TikTok staat op de vijfde plaats maar YouTube haalt de top tien niet. YouTube heeft nog steeds de leiding op het gebied van consumentenbestedingen in de VS, de grootste markt, maar zelfs daar zit TikTok hem op de hielen.

Het conflict gaat over meer dan de bottom line. Het formaat van YouTube, met langere video’s, meer advertentie-onderbrekingen en een ouder publiek, is gemakkelijker te gelde te maken dan TikTok’s korte oneindige scroll. Maar TikTok is de ster van de tijdgeest en dwingt YouTube om een ​​inhaalslag te maken.

Het platform heeft hierop gereageerd door TikTok-achtige formaten te lanceren, zoals YouTube Shorts, een dienst die verticale video aanbiedt, beperkt tot 60 seconden, in een oneindige scroll. Het werd aanvankelijk pas in India gelanceerd na een snelle ontwikkeling om te profiteren van het kortstondige verbod op TikTok van het land, en werd vervolgens wereldwijd uitgerold in juli 2021. Ondanks dat YouTube succes claimt en in januari 2022 vijf biljoen cumulatieve weergaven op Shorts rapporteerde, heeft de service heeft de hoogten van TikTok niet bereikt.

Maar de diensten ontmoeten elkaar in het midden. Terwijl YouTube het publiek van TikTok probeert te achtervolgen, heeft TikTok zijn service meer YouTube-achtig gemaakt. Het bedrijf verhoogde de maximale videoduur in februari tot 10 minuten, verdrievoudigde de vorige limiet van drie en praktisch een speelfilm vergeleken met de limiet van 15 seconden waarmee de dienst werd gelanceerd. De app heeft nu live-streamingfuncties, een boodschappenservice en een muziekspeler in de test, allemaal aanbiedingen die YouTube al jaren heeft.

TikTok is zelf niet immuun voor concurrentie. Met Mark Zuckerberg’s Meta die zowel Facebook als Instagram herwerkt om zijn geroemde For You-pagina te weerspiegelen, en nieuwkomers zoals BeReal en Gas die meer “authentieke” versies van sociale media aanbieden die populair blijken te zijn bij tieners, zal de omwenteling in de sector waarschijnlijk niet snel eindigen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in