De resultaten van het derde kwartaal van Alphabet vallen naarmate reus worstelt om te concurreren met TikTok | Alfabet

0
12


De omzet van Alphabet daalde in het derde kwartaal onder de verwachtingen van analisten, zo maakte het dinsdag bekend, terwijl het blijft strijden een industrie-brede tech vertraging.

Het bedrijf rapporteerde in het derde kwartaal een omzet van $ 69 miljard, een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar, maar lager dan de schattingen van analisten van $ 70,9 miljard. Net als veel andere technologie- en socialemediabedrijven, heeft Alphabet moeite om te concurreren met TikTok te midden van een bredere economische neergang.

“Wederom vertraagde de groei van YouTube tot een crawl te midden van zware concurrentie van TikTok en andere spelers op het gebied van videostreaming”, zegt Jesse Cohen, senior analist bij Investing.com. “Alfabet wordt negatief beïnvloed door verslechterende macro-economische tegenwind, zoals stijgende inflatie en zorgen over een mogelijke recessie.”

Chief executive Sundar Pichai zei in een verklaring dat Alphabet “verscherpt” [its] focus op een duidelijke reeks product- en zakelijke prioriteiten”, inclusief nieuwe manieren om inkomsten te genereren met YouTube-shorts en verbeteringen aan Zoeken en Cloud.

Aandelen daalden met meer dan 5% in nabeurshandel als de resultaten versterkte de aanhoudende bezorgdheid over de impact van de recessievrees en andere macro-economische tegenwind. De misser komt nadat de slechte resultaten van zijn kleinere rivaal Snap de inflatievrees in de technologiesector aanwakkerden en tijdelijk $ 40 miljard aan marktkapitalisatie wegvaagden.

De reclame-uitgaven hebben de neiging om te vertragen tijdens economische neergang, en de tegenvallende inkomsten van Alphabet laten zien dat het niet immuun is voor dergelijke uitdagingen, aldus experts. De advertentie-inkomsten van Google bedroegen $ 54,5 miljard in het derde kwartaal, vergeleken met $ 53,1 miljard vorig jaar, maar bleven beneden de verwachtingen van analisten.

Vooral YouTube-advertentie-inkomsten zijn voor het eerst gekrompen sinds het bedrijf eind 2019 begon met het afzonderlijk rapporteren van YouTube-inkomsten, met ongeveer 2% tot $ 7 miljard, van $ 7,2 miljard vorig jaar.

“Ondanks dat Google wordt gezien als een van de meest geïsoleerde bedrijven in de advertentieruimte, is het slechte kwartaal van Google het laatste teken dat de verslechterende fundamentals en een moeilijke macro-economische omgeving adverteerders ertoe aanzetten om te bezuinigen op hun uitgaven”, aldus Cohen.

Alphabet kondigde in augustus aan dat het de aanwerving in sommige afdelingen zou vertragen en zelfs zou bevriezen als reactie op deze zorgen. Chief financial officer Ruth Porat zei dinsdag in een gesprek met investeerders dat de vertraging pas in 2023 duidelijk zal worden. Het bedrijf voegde dit kwartaal bijna 13.000 medewerkers toe en verwacht in het komende kwartaal minder dan de helft daarvan.

“Binnen de tragere personeelsgroei volgend jaar, zullen we doorgaan met het aannemen van cruciale functies, met name gericht op technisch en technisch toptalent”, zei ze, eraan toevoegend dat de veranderingen deel uitmaken van een “optimalisatieproces” om middelen vrij te maken.

Het rapport komt op het moment dat de technologiesector afwijkt van jarenlange winsten tijdens de pandemie. Microsoft rapporteerde dinsdag ook lager dan verwachte inkomsten, met een winstdaling van 14% voor het kwartaal juli-september in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar.

Met de aanhoudende vertraging en de moeilijke resultaten van Alphabet, zullen investeerders deze week andere techgiganten nauwlettend in de gaten houden, aangezien Meta, Amazon, Apple en Uber de komende dagen ook resultaten delen.

“Dit teleurstellende kwartaal voor Google betekent moeilijke tijden als de marktomstandigheden blijven verslechteren”, zegt Evelyn Mitchell, hoofdanalist bij Insider Intelligence.

Reuters heeft bijgedragen aan dit rapport

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in